jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Laillinen esivalta -- onko oikeusvaltio murenemassa?

Erno Paasilinna kirjoitti aikanaan, että on turhaa sanahelinää vannoa uskollisuutta lailliselle esivallalle, koska esivalta on aina laillinen -- sehän säätää lait. Riittäisi siis vannoa uskollisuutta mille tahansa esivallalle.

Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu se,  että vallankäyttö pysyy lakien asettamissa rajoissa. Vallanpitäjät voivat tietenkin aina niin halutessaan muuttaa lakeja ja saada tällä tavalla vallankäyttönsä pysymään laillisissa rajoissa.

Tällä viikolla nähdyssä poliittisessa teatterissa on kuitenkin piirteitä sellaisesta vallantäyteydestä, johon kuuluu vallanpitäjien laiskuus moisen silmänpalvonnan suhteen. Ikään kuin vallanpitäjät ajattelisivat, että mitä suotta vaivautua noudattamaan lain henkeä tai kirjainta -- jokainenhan ymmärtää, että se olisi kuitenkin pelkkä muodollisuus.

Tuollaista asennetta voisi ehkä kutsua reaalipolitiikaksi?

Vaikka asia olisikin noin, niin se ei poista sitä tosiseikkaa, että alati kasvava osa kansaa on syvästi tyytymätöntä yhteiskunnassamme -- eli EU:ssa -- nähtävään kehityssuuntaan. Tuo tyytymättömyys on vuosien varrella kanavoitunut esimerkiksi Perussuomalaisten kannatukseksi, ja tulee oletettavasti jatkossakin niin tekemään.

Se, että parikymmentä maltillisen siiven edustajaa on lähtenyt Perussuomalaisista pois, ei muuta mitään muuta kuin sitä, että kun Perussuomalaiset seuraavaksi muotoilevat ohjelmaansa, niin siitä voi tulla pari piirua entistä raaempi.

Niin kauan kuin muut eduskuntapuolueet eivät muuta politiikkaansa, tuo Perussuomalaisten poliittisen linjan koveneminen tuskin saa protestimielisiä pidättäytymään Perussuomalaisten äänestämisestä.

Viitisen vuotta sitten tälläkin palstalla käytiin keskustelua siitä, onko yhteiskunta kehittymässä fasistiseksi yhteiskunnaksi, ja jos on, niin mikä taho sitä kehitystä vie eteenpäin. Yksi kanta oli, että nykyinen poliittinen eliitti eli käytännössä ne 7 muuta eduskuntapuoluetta vievät politiikallaan maata kohti fasismia, ja toinen kanta oli, että Perussuomalaiset rasistisine kantoineen vievät maata kohti fasismia.

Minusta vaikuttaa, että Perussuomalaiset ovat vain näkyvä oire siitä sairaudesta, joka on vallalla oleva vaihtoehdottomuuden politiikka -- se "There Is No Alternative" -politiikka, jota Reagan ja Thatcher hokivat 1980-luvulla.

Ihmisen, niin kuin monen muunkin eläinlajin psykologiaan kuuluu, että vaaratilanteessa joko paetaan tai taistellaan. Jos "There Is No Alternative" estää pakenemisen, niin sitten jäljelle jää vain taistelu.

Tuo vaihtoehto, jota siis virallisesti ei ole olemassa, olisi tietysti sosialismi, mutta noin 30-40  vuoden mediamyllytyksellä kansa on indoktrinoitu unohtamaan ja torjumaan tuo vaihtoehto.

Kun samalla kapitalistinen talous ei pysty pitämään huolta heikoimmassa asemassa olevista, jää jäljelle epätoivoinen syntipukkien etsiminen tällä kertaa muslimeista (viimeksi siinä osassa olivat juutalaiset).

Kansan tyytymättömyys ja huoli tulevaisuudesta on todellista. Se ei poistu sillä, että sille naureskellaan ja pidetään sitä sivistymättömyytenä ja kylähulluutena. Jonkin aikaa kansan tyytymättömyys voidaan lakaista maton alle ja -- kuten nyt on alettu tehdä -- pelata sitä poliittisilla pirueteilla väliaikaisesti pienemmän näköiseksi, mutta ennemmin tai myöhemmin siihen pitää alkaa suhtautua vakavasti ja kysyä, mistä se oikeasti johtuu, ja alkaa parantaa sairautta sen sijaan, että yritettäisiin vain tukahduttaa oireita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On se laillinen esivalta ja oikeusvaltioperiaate murenemassa Pohjois-Koreassakin eikä vain Suomessa. Tällä viikollakin vapautettiin noin vain amerikkalainen rikollinen, joka oli tuomittu tunnin oikeudenkäynnillä 15 vuodeksi työleirille vankeuteen valtion vastaisesta toiminnasta. Hän oli yrittänyt pihistää seinälle liimattua propagandajulistetta muistoksi.

Millä ihmeen mandaatilla Pohjois-Korean oikeuslaitos voi noin vain vapautella rikollisia? Vai ovatko he Yhdysvaltojen talutusnuorassa?

"Warmbier, a University of Virginia undergraduate, was convicted and sentenced in a one-hour trial in North Korea's Supreme Court in March 2016. He was sentenced to 15 years in prison with hard labor for subversion after he tearfully confessed that he had tried to steal a propaganda banner."

https://www.yahoo.com/news/us-college-student-rele...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuten tiedät, keskustelen mielelläni Pohjois-Koreasta. Syy siihen on se, että voisimme sen kautta ehkä oppia jotain sellaista, jonka oppimisesta olisi meille hyötyä meidän oman yhteiskuntamme muokkaamisessa mahdollisimman hyväksi yhteiskunnaksi.

Viikonloppuna mielessäni oli kaksi blogiaihetta Pohjois-Koreasta, mutta maanantaiaamuna tätä blogipalstaa vilkaistessani näin heti, että tällä viikolla on turha yrittää ottaa puheeksi mitään muuta kuin Persuja.

Jos maltat odottaa jonkin aikaa, niin juttelemme Pohjois-Koreasta perusteellisemmin myöhemmin.

"On se laillinen esivalta ja oikeusvaltioperiaate murenemassa Pohjois-Koreassakin eikä vain Suomessa."

Kumpi sinua huolestuttaa enemmän?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Eikö mitä, kyllä kaikki persut ovat jo itkunsa itkeneet ja raivarinsa raivonneet. Siirrytään vain Pohjois-Koreaan.

Käyttäjän MikkoNorilo kuva
Mikko Norilo

Harmi että porvarillinen aika ei tuota uusia erno paasilinnoja. Porvareilta puuttuu aivot ja pikkuporvareilta jopa pikkuaivot. Yhteiselosta on tullut useimmille joko aineellisesti tai henkisesti kituuttavaa olemassaoloa. Nyt tarvittaisiin räjäyttäviä ideoita että vähitellen päästäisiin taas Paavo Haavikon esittämään tilaan: kun rahat loppuu, alkaa ajattelu. Raha on nykyään ensimmäinen premissi, ajattelu, moraali ja solidaarisuus on heitetty porvarien pyttyyn.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Tuo vaihtoehto, jota siis virallisesti ei ole olemassa, olisi tietysti sosialismi, mutta noin 30-40 vuoden mediamyllytyksellä kansa on indoktrinoitu unohtamaan ja torjumaan tuo vaihtoehto."

Sosialismista ei ole yhtään reaalimaailman esimerkkiä, jossa kansalaisille kävisi hyvin. Päinvastaisia esimerkkejä taas on useita oli valtio ollut ennen miten rikas tahansa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvin on läksyt luettu. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kiitoa, kiitos, kiitos...

Mut jos ajatellaan ihan vakavasti, niin... Miten ajattelisit toteuttaa sosialismiin siirtymisen? Miten hoitaisit ongelmat, jotka aikaisemmissa toteutuksissa on ollut vai kiistätkö ongelmien olemassaolon ihan kokonaan?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

Keskustelun alustukseksi voisit lukea muutaman kirjoitukseni tästä teemasta, ettei minun tarvitse kirjoittaa noita uudelleen näihin kommentteihin.

Laitan tähän muutaman käsitteen määrittelyn, jotta tietäisit, mitä tarkoitan sillä mitä kirjoitan:

"Mitä tarkoittaa kapitalismi?

Kapitalismi on talousjärjestelmä, jossa suurtuotantovälineiden yksityisomistus ja yksityisen palkkatyön teettäminen on sallittu.

Mitä tarkoittaa työväenluokka?

Työväenluokka on se osa kansasta, joka ei ansaitse elantoaan omistamansa pääoman tuotolla. Nykyisin Suomessa noin 98-99% kansasta kuuluu työväenluokkaan.

Mitä on sosialismi?

Sosialismi on talous- ja yhteiskuntajärjestelmä, jossa tuotanto- ja rahoitusvälineet ovat kansan yhteisomistuksessa.

Mitä on kommunismi?

Kommunistinen yhteiskunta on yhteiskunta, jossa valtiota ei enää ole. Kommunistisessa yhteiskunnassa jokainen toimii yhteisen hyvän puolesta omasta vapaasta tahdostaan ja ymmärtäen sen myös oman edun mukaiseksi."

Ensiksi muutama kirjoitus, joissa muistutetaan, että kapitalistisessa järjestelmässä on vakavia ja tämän järjestelmän puitteissa ylipääsemättömiä ongelmia:

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Kapitalistit tekevät tärkeää työtä yhteiskunnassamme – mutta heidän ei pitäisi

Maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen edellyttää sosialismiin siirtymistä

Sitten muutama kirjoitus, joissa painopiste on lähempänä sosialismia:

Tulonjaon epätasaisuus kapitalistisen ja sosialistisen yhteiskunnan vertailussa

Mitä iloa kansalle on tuotantovälineiden yhteisomistuksesta?

Omistusoikeus sosialistisessa yhteiskunnassa

Työväenluokan diktatuuri

Miksi media valehtelee Pohjois-Koreasta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset