jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Kapitalistin iltasatu nro 2 – Köyhyysongelma

Olipa kerran köyhyysongelma. Maassa oli paljon köyhyyttä, koska moni ihminen sai työstään vain hyvin pientä palkkaa ja olipa jotkut jopa kokonaan ilman työtä.

Kansalaiset pohtivat päänsä puhki, mitä voisi tehdä ongelman ratkaisemiseksi.

”Minä tiedän!” huudahti Lottovoittaja. ”Olen ratkaissut itse oman köyhyysongelmani ja osaan neuvoa muillekin, miten sen voi tehdä. Ratkaisu on hyvin yksinkertainen: täytä lottokuponki ja palauta se kioskille tai pelaa lottoa netissä. Pelaamalla voitat. Se on helppoa eikä maksa paljon.”

”Ei, ei, ei!” huusi Kapitalisti. ”Ei köyhyysongelmaa tuolla tavalla ratkaista. Lotossa ja muissa arpajaisissa on vain yksi tai muutama harva voittaja ja lukemattomien osallistujien pitää pelata voittamatta, jotta yksi voisi voittaa paljon. Antakaa kun kerron, miten köyhyysongelma oikeasti ratkaistaan. Minä olen nimittäin ratkaissut sen omalta osaltani ja voin neuvoa muitakin tekemään saman. Minä perustin oman yrityksen ja palkkasin sinne töihin 50 ihmistä. Tuon yrityksen ansiosta olen rikastunut, ja suosittelen, että jokainen tekee saman.”

”Loistavaa!! Hyvä idea!!” huusi koko kansa. Lottovoittaja löi hölmistyneen näköisenä itseään otsaan pudistellen päätään epäuskoisena. ”Kuinka yksinkertaisen nerokasta! Miksi tuollainen ratkaisu ei juolahtanut minun mieleeni?” hän sanoi itsekseen.

Niinpä sitten joka iikka perusti oman yrityksen ja palkkasi sinne 50 työntekijää ja kaikki rikastuivat ja elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.

Sen pituinen se. Nukkukaa hyvin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Markuksen Evakeljumissa sanotaan, että "Köyhät teillä on aina keskuudessanne".

Satuja voi tietysti myös kertoa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lottovoittoon viitaten.

Tunteeko kukaan ketään, joka tuntisi jonkun, joka olisi voittanut todella suuren summan rahapeleissä? On täysin uskomatonta, että esim. Eurojackpot jättivoittajat ovat kadonneet kuin pieru Saharaan. Kymmenien miljoonien potit näkyvät väistämättä jollain tavalla talouselämässä, mutta eivät Suomessa. Uusmultimiljonäärit eivät sijoita, hanki luxusautoja, eivät ryyppää tai rällästä, eivätkä erityisesti ryhdy yrittäjiksi? Miten on mahdollista, ettei tutkiva journalismi kykene löytämään yhtäkään jättipotin voittanutta. Onko heitä edes olemassa?

Iltasatu nro 3.

Jos jokainen suomalainen lahjoittaa toiselle suomalaiselle euron, niin eikös jokaisesta suomalaisesta tule miljonääri?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Jos jokainen suomalainen lahjoittaa toiselle suomalaiselle euron, niin eikös jokaisesta suomalaisesta tule miljonääri?"

Olet oivaltanut iltasadun idean. Ja juuri tämäntasoisella logiikalla kapitalismia kaupitellaan ja vieläpä menestyksekkäästi.

Tässä allalinkitetyssä videossa asia sanotaan ytimekkäästi näin:

""Tässä kapitalistisessa yhteiskunnassa pyramidihuijaus on ainoa rehellinen tapa rikastua.""

Opiskele, niin pääset töihin!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kyseisessä videossa näytti olevan kommareita, jotka haluaisivat olla kapitalistija. Selvää Baader Meinhof ainesta, myös suhtautumisessa pankkiryöstöihin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

Millä perusteella ajattelet, että he haluaisivat olla kapitalisteja?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #9

Videossa näytti olevan enemmän kateutta ja katkeruutta kapitalisteja kohtaan kuin ajatuksia paremmasta yhteiskunnasta ja sen saavuttamisesta.

Kapitalistin valta perustuu kateuteen. Jos kukaan ei tavoittelisi kapitalistin rahoja, kapitalisti köyhtyisi välttömästi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomeen on vuosien mittaan tullut muutamia Eurojackpotjättipotteja ja yhtä lukuunottamatta ne kaikki ovat menneet suuremmalle porukalle.

Nimiä ei tietysti julkisteta eikä kenelläkään ole intressissä julkisesti alkaa sillä kehuskelemaankaan.

Loton alkuaikoina julkistettiin TV-mainoksissa aika ajoin voittajien luvalla erillistä palkkiota vastaan päävoittajien nimiä ja kasvoja, mutta sellaisesta katsottiin parhaaksi luopua.

Toteaisin vielä, että eurojackpotissa on yhdellä sarakkeella täysosuman saaminen yhtä helppoa kuin valita Helsingin keskustasta Lahden keskustaan asti piirretyltä janalta oikea millimetri. Se voi sijaita Espan puistossa, Pasilassa, Orimattilassa, Mäntsälässä tai missä tahansa ja voi osua vaikkapa metrin, desimetrin tai peninkulman päähän omasta millimetristäsi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Suomeen on vuosien mittaan tullut muutamia Eurojackpotjättipotteja ja yhtä lukuunottamatta ne kaikki ovat menneet suuremmalle porukalle.

Nimiä ei tietysti julkisteta eikä kenelläkään ole intressissä julkisesti alkaa sillä kehuskelemaankaan."

Ainakin Angry Birds ja Nokia tulee mieleen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olen keskustellut tällä palstalla niin paljon viimeksi kuluneen vuoden aikana, että en enää ole varma siitä, mahtaako kukaan lukija ymmärtää kirjoitukseni vitsiä. Veikkaan, että useimmat eivät. Olisi kuitenkin kiva nähdä kommentteja, joissa puututaan tekstini pääideaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kapitalistin näkökulma on individualistin näkökulma. Kapitalistille yhteiskunta ja työvoima on jokin ulkopuolinen hyödynnettävä resurssi, aivan kuten mineraalivaroja varoja sisältävä vuori, joka odottaa hyödyntämistä, tai meri, joka odottaa kalastajaa tai metsä joka odottaa metsuria tai työväenluokka, joka odottaa kapitalistia, joka laittaa työläiset tuottavaan työhön.

Tuollainen näkökulma voi olla toimiva ja tuottaa rikkautta haltijalleen niin kauan kuin suhteellisen harvalla on tuollainen näkökulma.

Mutta sillä sekunnilla kuin jokainen tai useimmat omaksuvat sen asenteen, että he haluavat elää toisten kustannuksella, tuo asenne menettää voimansa.

Kapitalismi elää siitä, että on olemassa "toisia", joita voi hyödyntää.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

On todella vaikuttavaa nähdä, miten muutamat ovat sisäistäneet kapitalistisen propagandan niin voimakkaasti, että jatkavat sen toistamista vielä senkin jälkeen kun se on ensin tehty naurettavaksi itse blogitekstissä ja sen jälkeen vielä väännetty rautalangasta kommenttiosiossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä enemmän tehdään työtä ja tuotetaan hyödykkeitä (materiaalisia tai immateriaalisia) niin sitä enemmän on jaettavaa yhteisessä potissa. Kaikkein optimaalisinta on lisäksi se, että tuotettujen hyödykkeiden määrä suhteessa toisiinsa vastaa ihmisten yhteensä kokemia tarpeita kokonaisresurssien allokoinnin kannalta katsottuna.

Rahaahan ei kukaan voi syödä eikä sillä sinänsä voi mitään tehdä. Seteli- ja kolikkoaikana Roope-Setä toki kylpi rahasäiliössään, mutta kun ne rahatkin tuppaavat nykyään olevan numeroita bittiavaruudessa.

Kukaan kapitalisti ei syö juuri sen enempää kuin duunarikaan eikä välttämättömiä vaatteitakaan tarvitse enempää kuin lämpöä varten ja oman ulkoisen habituksensa ylläpitämiseksi.

Kapitalisteille ei ole ylimääräisestä rahasta muuta hyötyä kuin sen uudelleen sijoittaminen lisätuotantoa varten. Ja se tuotanto puolestaan taas kasvattaa sitä kokonaispottia, joka jaetaan yhteiskunnassa.

Ei tässä ole kyse mistään rahaan perustuvasta pyramidihuijauksesta, vaan kansantalouden organisoinnista. Ja kapitalistisessa järjestelmässä se vain onnistuu paremmin kuin suunnittelutaloudessa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Vitsi on oikein osuva, kun otetaan huomioon, että joillakin todellakin on vitsin kaltainen maailmankuva asioista.

Sillä aikaa oikeassa maailmassa oikealta tullutta perustuloehdotusta yritetään torpedoida punaisilla vasemmalta tulevilta torpedoilla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Suomessa käsittääkseni Sdp on ainoa puolue, joka vastustaa perustuloa. Voin ymmärtää Sdp:n vastustuksen sikäli kuin se on motivoitu työväenluokan organisoinnin kannalta. Perustulo nimittäin murskaisi yksittäisen työntekijän liittoutumisen tarpeen. Mutta toisaalta sen on jo tehnyt ns. Loimaan kassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset