jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Termien määrittelyistä

Määritelmät ovat sopimus-/ilmoitusasioita. Kukin voi käyttää omaa terminologiaansa, kunhan tekee tiettäväksi, mitä tarkoittaa milläkin termillä. Väärinkäsityksiä syntyy silloin kun yksi taho tarkoittaa jollain tietyllä termillä jotain muuta kuin jokin toinen taho -- samalla kun nuo tahot kuvittelevat tarkoittavansa termillä samaa asiaa.

(Jos vaikka joku haluaa sanoa, että lestadiolaiset ovat pedofiileja, niin voi olla, että hän omassa mielessään luokittelee lestadiolaisiksi vain ne, jotka ovat pedofiileja. Voi olla, että hänen mielessään pedofiilius on lestadiolaisuuden ainoa sisältö. Moni muu käsittää kuitenkin lestadiolaisuuden toisin, ja tällöin kommunikaatiossa syntyy väärinkäsityksiä. (Norjassa asuessani työkaverini, joka vastusti maahanmuuttoa ja teki sen tiettäväksi työkavereilleen joka päivä, tokaisi minulle kerrran, että en minä ole mikään maahanmuuttaja, kun pyysin häntä muistamaan, että minäkin olen maahanmuuttaja. Ilmeisesti hän ymmärsi 'maahanmuuttaja' -termin toisin kuin minä.))

On filosofinen tosiasia, että kaikkia termejä ei voi määritellä turvautumatta kehämäärittelyihin. Kyseessä on periaatteellinen eikä pelkästään käytännöllinen mahdottomuus. Tosiasiassa siis mikä tahansa käsitteistö rakentuu määrittelemättömien peruskäsitteiden varaan.

Noiden peruskäsitteiden avulla voidaan sitten määritellä muita käsitteitä hyvin taikka huonosti.

Kannattaa myös huomata, että käsite ja sen nimi ovat kaksi eri asiaa. Esimerkiksi sanat 'Jumala', 'God' ja 'Allah' viittaavat samaan käsitteeseen. Ne ovat saman käsitteen kaksi eri nimeä.

Se, että kaikkia käsitteitä ei voida määritellä turvautumatta kehämäärittelyihin, on helppo ymmärtää:

Käsitteen määritteleminen tarkoittaa sitä, että määrätään tietynlainen looginen suhde määriteltävän käsitteen ja jo tunnetuiksi oletettujen/hyväksyttyjen käsitteiden välillä. Jos yritämme luoda käsitteistön/kielen, jossa jokainen käsite pitää määritellä ennen kuin se hyväksytään tunnetuksi, huomaamme, ettemme saa määritellyksi uuden kielemme ensimmäistä käsitettä, koska siinä vaiheessa ei ole olemassa yhtään tunnetuksi hyväksyttyä käsitettä, jonka avulla se ensimmäinen käsite voitaisiin määritellä.

Se, että jokainen käsitteistö lepää väistämättä määrittelemättömien peruskäsitteiden varassa, ei tietenkään tarkoita, että on yhdentekevää, millaisia määritelmiä yritämme tehdä tuon peruskäsitteistön turvin. Esimerkiksi matematiikan alalta löytyy hyvä helppotajuinen esimerkki: kulmikas ympyrä. Jokainen ymmärtää, mitä tarkoittaa kulmikas ja mitä tarkoittaa ympyrä. Mutta 'kulmikas ympyrä' on pelkkää sanahelinää, joka ei tarkoita mitään – se ei viittaa mihinkään käsitetason objektiin.. Silti tuo ilmaisu on kielellisellä tasolla oikein – se näyttää käsitteen nimeltä. Tuollaisella sanahelinällä on helppo "noitua ymmärrys", kuten ehkä Seppo Oikkonen asian ilmaisisi.

Yhteiskunnallinen/poliittinen taistelu siitä, mitä minkäkin termin pitäisi tarkoittaa, on filosofisessa mielessä ajanhukkaa. Käytännössä se on usein yritys viedä huomiota pois pääasiasta eli todellisuudesta; sen sijaan, että kiinnitettäisiin huomio vallitsevaan todellisuuteen, riidellään siitä, millä terminologialla sitä pitäisi kuvailla.

Yksi esimerkki tällaisesta on se, että kapitalistinen media yrittää vesittää Marxin Pääomassa määriteltyä terminologiaa. Toinen esimerkki on se, että maahanmuuttoon ja rasismiin liittyvästä terminologiasta pyritään käymään kiistelyä.

Yksi kaikkein yhteiskuntakriittisimmistä televisio-ohjelmista, joita USA:ssa on luotu, on Simpsonit. Ohjelman tekijät ovat keksineet pukea ohjelman piirretyksi, jolloin yksinkertaiset virallisen totuuden valvojat kuvittelevat, että kyseessä on harmiton lasten ohjelma. Anyways... Simpsoneissa annettiin hyvä esimerkki käsitteiden määrittelystä taktisena keinona kun poliisipäällikkö tiedusteli mafiapomolta, sattuiko tämä tietämään mitään tupakkalastissa olleen kuorma-auton ryöstämisestä maantiellä. Mafiapomo vastasi: ”Mitä tarkoittaa kuorma-auto?”

Hakematta tulee mieleen Suomessa Yle:n koko illan paneelikeskustelut siitä, mitä tarkoittaa rasismi tai vihapuhe tms. Jokainen tietää, mitä ne tarkoittavat, mutta jos aletaan määritellä niitä eksplisiittisesti, saadaan huomio karkaamaan itse asiasta.

 

Simpsonit: "Mitä tarkoittaa kuorma-auto?"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset