jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Globaali talous on suljettu talous

Niin kauan kuin maapallon ulkopuolelta ei löydy kauppakumppaneita, globaali talous on suljettu talous. Ei ole olemassa mitään ulkopuolista runsaudensarvea, josta ”kaikki” voisivat ammentaa ylijäämää ilman, että ”kenellekään” syntyy alijäämää.

Nykyään politiikan ja talouden välillä on siinä mielessä epäsuhta, että talous toimii globaalisti ja politiikka paikallisesti. Tämä mahdollistaa sen, että taloudellista valtaa hallussaan pitävät tahot, eli kapitalistit, voivat kilpailuttaa valtioita ja kansakuntia toisiaan vastaan.

Suomessakin lietsotaan kilpailukykykilpailussa kunnostautumista ja moni aavistaa vain kantapään kautta, että tuo kilpailu on eri maiden työläisten keskinäinen kilpailu siitä, kuka myy itseään halvimmalla.

Kannattaako sellaista kilpailua voittaa ja kannattaako sellaiseen kilpailuun ylipäätään osallistua?

Suomessa olisi nyt kysyntää sellaiselle politiikalle, jolla pyritään vahvistamaan Suomen itsenäisyyttä myös taloudellisesti. Se tarkoittaisi käytännössä siitä huolehtimista, että työkykyisillä ja -haluisilla ihmisillä olisi tuottavaa työtä tehtävänään.

Ihmisten makuuttaminen työttöminä tai kyykyttäminen tarkoituksettomassa orjatyöharjoittelussa ei palvele mitään muuta päämäärää kuin yhteiskuntaluokkien välisessä taistelussa työväenluokan nöyryyttämistä. Sellaisella on pidemmän päälle ikävät seuraukset.

Yhteiskunnan vaurastumismahdollisuuksia ei rajoita rahan määrä, vaan työkykyisen ja -haluisen työvoiman määrä. Arvot syntyvät työnteosta, ei kaupankäynnistä. Niin kauan kuin tuollaista työvoimaa on työttömänä, yhteiskunnalla on varaa panostaa hyvinvoinnin kehittämiseen.

Nykyään ongelmana on se, että talouspäätöksiä tehtäessä ratkaisevana kriteerinä ei ole kansalaisten hyvinvointi, vaan kapitalistien rikastuminen – tarvittaessa vaikka viemällä työpaikat ulkomaille.

Ihmisten työllistäminen on jätetty käytännössä kapitalistiluokan yksinoikeudeksi ja yhteiskunnan tärkeimmät talousratkaisut tehdään jossain aivan muualla kuin eduskunnassa tai kunnanvaltuustoissa. Toisin sanoen niitä ei tehdä demokraattisesti.

 

Suomen talouden pelastaja: ”Joku muu”?

 

Kapitalistit tekevät tärkeää työtä yhteiskunnassamme – mutta heidän ei pitäisi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset