jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Mistä Koreoiden väliset neuvottelut tosiasiassa viestivät

Etelä-Korea perustettiin aikanaan, eli toisen maailmansodan päättyessä, USA:n sotilastukikohdaksi ja on sellaisena toiminut siitä asti (muodollisen itsenäisyyden Etelä-Korea sai 1948). Pohjois-Korea päättää siitä, onko Pohjois-Korean alueella ydinaseita, mutta Etelä-Korea ei päätä siitä, onko Etelä-Korean alueella ydinaseita; siitä päättää USA.

Tätä taustaa vastaan vaikuttaa hiukan oudolta, että Etelä-Korea neuvottelisi kahden kesken Pohjois-Korean kanssa Korean niemimaan riisumisesta ydinaseista. Tuollaiset kahdenkeskiset neuvottelut viestisivät itse asiassa siitä, että Etelä-Korea olisi ensimmäistä kertaa olemassaolonsa aikana lipsumassa USA:n kuristusotteesta. Koreoiden kahdenkeskiset neuvottelut viestivät siis USA:n aseman heikkenemisestä Korean niemimaalla.

Tämä tilanne, kuten kirjoitin vuosi sitten (http://jannekejo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236776-moon-jae-in-voitti-etela-korean-presidentinvaalit-tanaan), on mahdollistunut sen ansiosta, että vuosi sitten Etelä-Koreaan valittiin uusi presidentti, joka suhtautuu Pohjois-Koreaan edeltäjäänsä asiallisemmin. Aiempi presidentti (jonka isä toimi Etelä-Korean sotilasdiktatuurin johtajana 1963-79) vihasi Pohjois-Koreaa aivan kuten tekee USA:kin.

Toki on mahdollista, että USA on sanellut Etelä-Korean edesottamukset neuvotteluissa etukäteen kulissien takana. Silti neuvotteluista syntyvä vaikutelma on se, että USA on ajautumassa sivustakatsojaksi Korean niemimaalla, ja tämä ei ollut suinkaan USA:n tarkoitus kun se toisen maailmansodan päätteeksi juurrutti itsensä Korean eteläosiin valmistellakseen sieltä käsin etenemistä myöhemmin kohti Kiinaa ja Neuvostoliittoa.

Niinsanotuissa läntisissä medioissa on esitetty, että olisi viime perjantain keskustelujen tulosta,  että Pohjois-Korea purkaa maansa pohjoisosissa olevan ydinohjuskoealustan. Tosiasiassa Pohjois-Korealainen Korean Työväenpuolueen lehti Rodong Sinmun uutisoi jo 21.4. että kyseinen ydinohjuskoealusta puretaan läpinäkyvällä tavalla. Tuo päätös tehtiin puolueen keskuskomitean kokouksessa 20.4., jossa myös päätettiin ydinasekokeiden lopettamisesta 21.4. lähtien.

(3rd Plenary Meeting of 7th C.C., WPK Held in Presence of Kim Jong Un:

http://www.rodong.rep.kp/en/index.php?strPageID=SF01_02_01&newsID=2018-04-21-0019)

Yhä suurempi osa länsimaisista ihmisistä on alkamassa näkemään, että läntisten valtamedioiden uutiset Venäjästä,  Syyriasta (ja aiemmin Irakista, Libyasta, Afganistanista jne.) ovat olleet niinsanottuja valeuutisia -- fake news. Ehkä ihmiset kohta alkavat ymmärtää, että käytännössä kaikki se, mitä olemme uutisista kuulleet ja lukeneet Pohjois-Koreasta viimeisten 70 vuoden aikana, on ollut yhtä lailla tuulesta temmattua tuubaa, jota on levitetty vain USA:n läsnäolon oikeuttamiseksi Korean niemimaalla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset