jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Onko kansa tyhmää?

  • Suomalaisen yhteiskunnan käskytysketju
    Suomalaisen yhteiskunnan käskytysketju

Juice Leskinen lauloi aikanaan: "On kansa tyhmää, kaikki tietää sen: 'vapaus'-sanasta se myy vapauden".

Winston Churchill sanoi aikanaan, että paras "rokote" demokratiauskoa vastaan on se, että juttelee vartin verran tavallisen kansan kanssa poliittisista asioista.

Miten on?

Juice  oli ilmiselvästi oikeassa. Tavallinen kansa hokee "vapauden" ihanuutta samalla kun alistuu palkkaorjuuteen.

Winston Churchill oli oikeassa siinä, että tuo on helposti havaittavissa jos hiukan keskustelee tavallisen kansan kanssa.

Mutta entä sitten? Mitä johtopäätöksiä tästä pitäisi vetää? Pitäisikö vetää se johtopäätös, että kansa ei ansaitse parempaa ja että kaikki pitäisi jättää ennalleen? Tämä oli ilmeisesti Churchillin asenne.

Tuo asenne ei kuitenkaan ole paras mahdollinen. Ei pidä luopua toivosta paremman maailman ja yhteiskunnan luomisen suhteen. Ei pidä alistua siihen, että orjuus -- edes palkkaorjuus -- olisi ikuista, vaan on taisteltava sen puolesta, että jonain päivänä kansa voisi todella päättää omista asioistaan demokraattisesti.

Ihanne ja tavoite olkoon edelleen se, että valta olisi kansalla. (Tämä ei tietenkään toteudu pelkästään sen kautta, että kansa saa äänestää vaaleissa parin vuoden välein.) Vanha sananlaskukin sanoo, että tieto on valtaa. Ensimmäinen askel kohti todellista kansanvaltaa on se, että kansaa aletaan kouluttaa ideologisesti.

Nykyinen tiedonvälitys ja virallinen yhteiskuntaopin opetus kouluissa hämärtää kansan näköpiiristä sen, mitkä valtarakenteet oikeasti vallitsevat yhteiskunnassamme. Lapsille opetetaan koulussa sellaista kaunista mutta paikkaansapitämätöntä satua kuin että kansa valitsee vaaleissa vapaasti kenet haluaa ja sen jälkeen valitut edustajat päättävät ihan vapaasti mitä haluavat ja sen jälkeen kaikki noudattavat niitä päätöksiä ja elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka.

Tuollainen on häränkakkaa, niinkuin ameriikan ihmemaassa sanotaan.

Oikeasti yhteiskunnallinen valta on sillä taholla, jolla on taloudellinen valta. Niin kauan kuin taloudellinen valta on yksityisissä käsissä, eduskunta ja muut vaaleissa valitut tahot ovat näille tahoille alisteisia.

Jokaisen yhteiskuntaa ja taloutta ymmärtämään pyrkivän henkilön pitäisi ehdottomasti lukea Marxin Pääoma. Se on maailmanhistorian toiseksi luetuin kirja (Raamatun jälkeen), joten sen lukeminen on "pakollista" myös jokaiselle itseään sivistyneenä pitävälle henkilölle aivan siitä riippumatta, millaisia poliittisia asenteita itse kullakin sattuu olemaan.

Sitä, että yhteiskunnallinen valta on sillä taholla, jolla on taloudellinen valta, ei tavalliselle kansalle kerrota sen paremmin koulussa kuin joukkotiedotusvälineissäkään. Siksipä kansa pysyy tietämättömänä siitä, miksi asiat menevät päin prinkkalaa.

Kansanvalta alkaa kansan ideologisesta kouluttamisesta. Tämä on ymmärretty hyvin esimerkiksi Pohjois-Koreassa, jossa joka tehtaassa ja tuotantolaitoksessa on luokkahuone, jossa työntekijöille opetetaan vallankumouksen historiaa.

Jos Suomessa opetettaisiin joka työpaikalla työntekijöille hyvinvointivaltion rakentamisen historiaa, hyvinvointivaltion purkaminen ei onnistuisi niin sujuvasti kuin se nyt tapahtuu. Suomen kansa ymmärtäisi, että hyvinvointivaltio on poliittinen valinta ja yhteiskunnallisen taistelun tulos eikä mikään sääilmiö kuten tsunami tai tulivuorenpurkaus tai vuodenajat, joka olisi ihmisen vallan ulottumattomissa.

Nykyinen niinsanottu tiedonvälitys ja sen apuväline sosiaalinen media palvelevat kansan harhaanjohtamista ja typeryttämistä. Tieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että sosiaalisen median (SMS, Twitter) "tekniset" rajoitukset ovat käytännössä johtaneet siihen, että kansa ei jaksa keskittyä minkään paria virkettä pidemmän argumentin lukemiseen.

Noam Chomsky on myös sanonut, että median keskusteluformaatti palvelee vallitsevan ideologisen hegemonian pönkittämistä. Kahden mainostauon välinen aika on niin lyhyt, että siinä ajassa ei ole mahdollista esittää perusteluja näkemyksille, jotka ovat kuulijoille uusia. Siksi keskusteluohjelmat palvelevat vain aiemmin omaksuttujen näkemysten pönkittämistä. Noissa ohjelmissa voidaan vain hokea aiemmin hyväksyttyjä väittämiä kuin uskontunnustuksia ikään, ja kaikki uudet ideat näyttäytyvät käsittämättöminä, koska niiden perustelemiselle ei anneta aikaa.

Kim Jong Il kirjoitti 1995 lukemisen arvoisen tekstin ideologisen työn tärkeydestä:

IDEOLOGISEN TYÖN ASETTAMINEN ETUSIJALLE ON OLEELLISEN TÄRKEÄÄ SOSIALISMIN TOTEUTTAMISEKSI

Nyt useimmat lukijat kuuroutuvat ja sokeutuvat, koska sana 'sosialismi' mainittiin. Tuollainen on tyypillinen oire kapitalistiselle propagandalle alistumisesta. Tunkekaa sormet korviinne ja laittakaa side silmillenne ja jatkakaa onnellista palkka- ja kuluttajaorjuuttanne. Juokaa kaljaa ja katsokaa jääkiekkoa ja jalkapalloa älkääkä kuunnelko agitaattoreita.

Tuossa yllämainitussa kirjoituksessa Kim Jong Il mainitsee muun muassa sen, että Neuvostoliitossa epäonnistuttiin ideologisessa kasvatustyössä ja juuri tämän takia Neuvostoliitto romahti. Pohjois-Koreassa ei tehdä samaa virhettä. On itse asiassa erittäin vaikuttavaa, että Pohjois-Koreassa osataan välttää tuo virhe ilman, että on itse ensin opittu kantapään kautta. Isälläni oli tapana sanoa, että tyhmä ei opi virheistään, viisas oppii virheistään ja nero oppii muidenkin virheistä.

Runsaan viikon päästä pitäisi kalenterin mukaan tapahtua keskusteluja Kim Jong Un'in ja Donald Trump'in kesken. Voi olla, että tapahtuukin. Mutta jokainen realisti tajuaa, että USA ei tule luopumaan tekosyystään sotilaalliseen läsnäoloonsa Korean niemimaalla eikä Pohjois-Korea tule luopumaan ainoasta turvatakuustaan USA:n mielivaltaa vastaan: ydinaseestaan. Mutta toki silti voidaan keskustella, mikäs siinä...

USA on häviämässä informaatiosodan Korean niemimaalla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset