jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

USA:n ote maailmanherruudesta on herpaantumassa

  • USA:n ote maailmanherruudesta on herpaantumassa

Toisen maailmansodan myötä maailman valtasuhteet muuttuivat sekä kapitalistivaltioiden kesken että kapitalistiblokin ja sosialistiblokin välillä. Vanhat kapitalistivallat kuten Englanti, Ranska, Saksa, Italia ja Japani olivat huomattavasti heikentyneet sodan näännyttäminä. USA oli päässyt helpommalla ja sen oli helppo ottaa kapitalistisen maailman johtoasema.

Niinsanotun Truman-doktriinin mukaan USA:n oli hallittava maailmaa joka puolella, ja tämänpä takia USA juurrutti itsensä myös Korean niemimaalle. Sieltä käsin oli tarkoitus edetä tilaisuuden tullen kohti Kiinaa ja Neuvostoliittoa. Pohjois-Korea osoittautui kuitenkin odotettua kovemmaksi vastukseksi, ja USA:n eteneminen kohti pohjoista Korean niemimaalla ei ole toteutunut tähän päivään mennessä.

http://jannekejo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255974-usa-on-haviamassa-informaatiosodan-korean-niemimaalla

Trump on ansainnut laakerinsa liike-elämässä. Siellä hänen käyttämänsä neuvottelutaktiikka – sanotaan tänään jotain ja huomenna päinvastaista ja ylihuomenna vielä jotain muuta – saattaa toimiakin, mutta kansainvälisessä diplomatiassa se ei toimi. Itseään kunnioittavat valtiot eivät moista pelleilyä kauan katso. Tämä tuli selväksi viimeistään viikonloppuna pidetyn G7-huippukokouksen myötä.

Saksan, Ranskan ja Kanadan edustajat sanoivat huomiotaherättävän selvin sanoin sen, minkä saksalainen Bild -aikakauslehti ilmaisi taannoin kansikuvallaan: kuvassa oli pystyssä oleva keskisormi, jolle oli annettu Trumpin kasvot.

Niinsanottu ”kansainvälinen yhteisö” (eli USA ja sen perässähiihtäjät) ovat eristäytymässä muusta maailmasta ja jäämässä yksin paitsioon.

Viime vuosina USA on menettänyt ykkössijansa niin talouden kuin tieteenkin suhteen. Kiina on ajanut ohi kummallakin sektorilla. Venäjä, Kiina, Iran, Venezuela ym. ovat ottamassa käyttöön omat valuuttansa keskinäisissä öljykaupoissaan dollarin sijasta.

Kapitalismin keskeiset mekanismit ovat tuhoamassa USA:ta. Tuotantokustannusten minimoimiseksi kapitalistit ovat siirtäneet tuotantoa USA:sta Kiinaan ja muualle Aasiaan ja tämän myötä tavalliset homersimpsonit ovat menettäneet työpaikkansa ja palkkansa eli ostovoimansa. USA:n kapitalistit eivät olleetkaan isänmaallisia tukipilareita, vaan verenimijöitä, joille valtio oli vain työkalu, jonka avulla he saattoivat rikastuttaa itseään työläisten kustannuksella. Kohta alkaa tulla pää vetävän käteen ja sen jälkeen USA putoaa kuin tyhjä nahka.

Huomenna Kim Jong Un ja Donald Trump tapaavat Singaporessa. USA on viime viikkoina turvautunut mitä erinäisimpiin provokaatioihin – niin sanallisiin (Libyan malli, Pohjois-Korean laivattava ydinaseet USA:an jne.) kuin fyysisiinkin (aiempaa laajemmat sotaharjoituksen Pohjois-Korean rajalla) saadakseen Pohjois-Korean perumaan tapaamisen.

Miksi USA haluaisi Pohjois-Korean peruvan huipputapaamisen? Siksi, että silloin USA voisi esittää, että Pohjois-Korea ei halua rauhaa. Pohjois-Korea ei ole provosoitunut, vaan on pitänyt kiinni siitä, että tapaaminen pidetään.

Jos Trump ei nyt viime hetkillä peru tapaamista tai marssi ulos tapaamisen ensi minuuteilla, USA:n on mahdollisesti sovittava Pohjois-Korean kanssa jostain asiasta jotain, edes näön vuoksi. Ja sen sopimuksen USA tulee tapansa mukaan rikkomaan – aivan kuten se on rikkonut kaikki aiemmatkin sopimukset Pohjois-Korean kanssa.

Laitetaanpa tähän lyhyt yhteenveto aiemmista sopimuksista ja miten USA on ne rikkonut. Noam Chomsky tekee asiasta ytimekkään yhteenvedon tässä videoklipissä:

https://www.youtube.com/watch?v=QT4MO9uQxgc&t=16m

1994 Clinton teki niinsanotun puitesopimuksen Pohjois-Korean kanssa. Sopimuksen mukaan Pohjois-Korea lopettaisi ydinaseen kehittämisen ja USA pidättäytyisi vihamielisistä toimista Pohjois-Koreaa vastaan.

Sopimus toimi pääpiirteittäin ja vuoteen 2000 mennessä Pohjois-Korea ei ollut edennyt ydinaseen kehittämisessään. George W. Bush astui virkaansa ja laski välittömästi liikkeelle toimet Pohjois-Koreaa vastaan: ”Pahan akseli”, pakotteet jne. Pohjois-Korea alkoi jatkaa ydinaseen kehittämistä.

2005 tehtiin sopimus USA:n ja Pohjois-Korean välillä. Sopimuksen mukaan Pohjois-Korea lopettaisi ydinaseen kehittämisen ja USA lopettaisi vihamieliset toimet, kuten sotilaalliset uhkailut ja taloudelliset pakotteet Pohjois-Koreaa vastaan. USA:n olisi toimitettava Pohjois-Korealle matalarikasteista uraania lääketieteellisiin tarkoituksiin. G.W. Bush repi välittömästi koko sopimusehdotuksen riekaleiksi. Muutamassa päivässä USA oli häiritsemässä Pohjois-Korean taloudellisia transaktioita. Pohjois-Korea palasi jatkamaan ydinaseen kehittämistä.

Entä miksi Pohjois-Korea ylipäätään alkoi kehittää ydinasetta? Puolustautuakseen USA:a vastaan! Korean sodassa USA teki hirvittäviä sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ja tappoi nooin neljäsosan Pohjois-Korean väestöstä sekä tuhosi käytönnöllisesti katsoen kaiken infrastruktuurin.

Kukaan, joka on tutustunut Korean niemimaan historiaan, ei voi ihmetellä, miksi Pohjois-Korea haluaa varmistaa turvallisuutensa.

Pöydällä on edelleen sopimusehdotus, jonka USA voisi hyväksyä, jos ylipäätään haluaisi sopia asioista Pohjois-Korean kanssa. Kiina ja Pohjois-Korea ehdottivat, että Pohjois-Korea luopuu ydinaseen kehittämisestä ja vastapainoksi USA lopettaa sotaharjoitusten pitämisen Pohjois-Korean rajalla. Ei ollenkaan hullumpi ajatus. Mutta Obama hylkäsi sen myös.

Jos USA päättäisi käyttää sotilaallista voimaa Pohjois-Koreaa vastaan, yksi välitön reaktio voisi olla se, että Pohjois-Korean tykistö laittaisi Soul'in maan tasalle hetkessä. Ja kuka tietää, mitä sen jälkeen tapahtuisi...

Mutta USA:lla on mahdollisuus päästä sopimukseen Pohjois-Korean kanssa. Yllämainittu kokemus osoittaa, että sopimalla on saavutettu osittaista edistystä, mutta pakotteilla ja uhkailuilla ollaan epäonnistuttu täydellisesti.

Noin siis Noam Chomsky.

Korean niemimaan tapahtumat ovat vain yksi osa siitä näytelmästä USA:n maailmanherruuden murenemisesta, jota saamme seurata ja josta saamme nauttia näinä päivinä.

USA:n maailmanherruuden aikakausi on ollut sairas aikakausi ja jokaisen tervejärkisen ihmisen tulisi olla hyvillään siitä, että USA on vaipumassa historian roskatynnyriin. Toisen maailmansodan jälkeen USA on ollut maailman roistovaltio numero yksi.

https://pbs.twimg.com/media/CXN1v03VAAE8o7T.jpg

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset