jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Näkökulman tärkeydestä

Olipa kerran maatilanomistaja,  joka kutsui insinöörin, fyysikon ja matemaatikon ratkaisemaan aitausongelmaa. Tehtävänä oli aidata mahdollisimman suuri maa-ala mahdollisimman lyhyellä aidalla.

Ensin insinööri rakensi ympyrän muotoisen aidan ja sanoi ratkaisunsa olevan paras mahdollinen.

Seuraavaksi fyysikko rakensi suoran aidan ja sanoi: "Kuvitelkaamme, että aita jatkuu maapallon ympäri. Tämä on selvästi tehokkaampi ratkaisu kuin insinöörin ratkaisu."

Matemaatikko vain nauroi heidän ratkaisuistaan, rakensi itsensä ympärille pikkupienen aidan ja sanoi: "Ilmoitan olevani aidan ulkopuolella!"

 

Iloista Juhannusta kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Joidenkin ihmisten kohdalla onkin kyseessä puhdas sattuma, kummalta puolelta ristikkoa ( keskitysleirin aitaa) he katselevat maailmaa ympärillään.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Poliitikko olisi ratkaissut ongelman perustamalla verorahoilla rahoitetun toimielimen valvomaan aitausprojektin suunnittelua ja pyytämään tarjouspyynnöt eri aitavalmistajilta. Sitten olisi kiistelty siitä, voiko myös julkisesti rahoitettu liikelaitos toimia projektin toteutuksessa mukana. Ensin riidellään, voidaanko EU:lta tiedustella asiasta ja parlamentaarisesti vahvempi osapuoli päättää jyrätä asiassa, koska muutoin projektin etenemiseen sidotut yksityistalouksiin ennakkobudjetoidut laskutuserät saattavat viivästyä.

Kun aitausprojektin suunnitelma on lähes valmis, se alistetaan haja-asutusalueiden aitauksia- ja piharakennelmia koskevien määräysten toteutumista valvovalle parlamentaariselle valiokunnalle. Valiokunta työskentelee (kiistelee) lähes 24/7 ja toteaa lopputuloksena vahvan varauman siitä, ettei aitauksen sisään saa jäädä yleiseen käyttöön tarkoitettuja virkistysalueita tai -kohteita. Tätä riskiä tutkimaan perustetaan oma alikomitea. Pahimmassa tapauksessa virkistysalueita koskevaa säännöstöä joudutaan purkamaan erityisesti, jos osoittautuu, että vahvat kansantaloudelliset intressit vaativat tätä. Asiaa ajaa erityisesti Puolue X. Ongelmaksi tosin voi osoittautua, että osa virkitysalueista nauttii EU:n laajuisen erityisohjelman suojelua ja sen purkaminen saattaisi vaikuttaa myös muiden vastaavien erityiskohteiden rahoitukseen. Asiasta pyydetään lausuntoa EU:n sosiaalisten oikeuksien (oikeus virkistykseen) toteutumista ohjaavaan lainsäädäntöön perehtyneeltä professori Y:ltä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Leo Tolstoi: Paljonko ihminen tarvitsee maata

Talonpojalle luvattiin tiettyyn hintaan niin paljon maata kuin hän pystyy auringon nousun ja laskun välisenä aikana jalkaisin kiertämään kehään.

Ahne talonpoika juoksi itsensä näännyksiin ja auringon viime säteiden loisteessa hän palasi lähtöpaikalle - ja kuoli.

Muistikuvani radiokuunnelmasta jostain 1950-luvun lopulta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Entäs tutkija?

Proffa perustaisi EU-projektin, mille kalastelisi rahoitusta ESR-lähteistä ja Akatemialta. Sitten möisi saman kyhätyn artikkelin moneen kertaan eri medioihin eri muodoissa: "kuinka aidan rakentaminen hyödyttää ilmastomuutoksen torjuntaa ja edistää globalisaatiota ja taloutta ja digitalisaation kehitystä sekä samalla tekoälyn soveltamista, missä Suomi aikoo olla maailman kärkeä jo ensi vuonna".

Proffa ainoana osaisi pistää rahoiksi tuon kysymyksen kuultuaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset