jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Paljonko maksaa uusi maapallo?

Törmäsin eilen yhdessä ketjussa vaatimukseen, että ympäristöä saastuttavien toimien ympäristökustannukset olisi saatava suoraan hintoihin. Kysyin ensin, paljonko maksaa uusi maapallo ja kun en saanut vastausta, kysyin vielä, miten tuo ympäristökustannuksen hinta määritetään, enkä saanut tähänkään kysymykseen vastausta.

Kun ei kysymällä saa vastausta, on mietittävä itse. On päivänselvää, että uutta maapalloa ei voi ostaa rahalla. Jos saastuttamista halutaan rajoittaa verottamalla saastuttavaa toimintaa, vero on asetettava niin korkealle, että kansojen varattomuus estää saastuttamisen nousemisen sille taholle, että maapallo tuhoutuu.

Kyse ei siis ole ympäristökustannuksen hinnasta, vaan pelkästään verotuksen avulla köyhien rajaamisesta pois kulutuksen piiristä.

Olen aiemmin kirjoittanut vihreiden haittaverojen epäsosiaalisesesta profiilista. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa, että vihreiden haittaverojen sosiaalinen profiili on se, että varakkaat saavat saastuttaa mutta köyhät eivät. Miksi maapallon pelastamisen ympäristökatastrofilta pitäisi olla vain köyhien velvollisuus?

Vihreiden haittaverojen epäsosiaalinen profiili

Ympäristö voitaisiin pelastaa, jos oikeasti haluttaisiin – ihan tasa-arvoisilla ehdoilla. Nykyään vallalla oleva mentaliteetti on kuitenkin se, että kapitalismista kiinnipitäminen on tärkeämpää. Kapitalismissa tuotannon lähtökohtainen motiivi ei ole käyttöarvojen tuottaminen ihmisille, vaan voiton tuottaminen tuotannon omistajille. Siksi maailmassa valmistetaan niin valtava määrä aivan turhaa krääsää, joka sitten sinnikkäällä markkinoinnilla pakotetaaan kuluttajille.

Tuollaisen talousjärjestelmän vallitessa maapallon elinkelpoisuus ei tule säilymään kovin kauaa.

Poliitikot voivat toki säätää sääntöjä niissä rajoissa kuin pääomatahot sallii, mutta kapitalistit rikkovat niitäkin sääntöjä. Esimerkki tästä on suurten autovalmistajien päästöväärennökset. Jopa teräksen valmistajat ovat väärentäneet tuotteidensa lujuuslukuja. Uskon muitakin esimerkkejä olevan lukematon määrä, mutta asia on selvä jokaiselle ajattelevalle ihmiselle jo noiden parin esimerkin valossa. Kun sääntörikkomuksesta kiinnijääminen maksaa vähemmän kuin säännön noudattaminen ja kun ainoa moraalinen velvoite on voiton tekeminen, on selvää, että sääntöjä rikotaan.

Maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen edellyttää sosialismiin siirtymistä

Jotta maapallo voitaisiin pelastaa, talous tulisi demokratisoida – on siirryttävä ääni per euro -periaatteesta ääni per nenä -periaatteeseen. Silloin ja vain silloin talous voidaan valjastaa palvelemaan ihmisten tarpeita sellaisella tavalla, että ympäristörasitus ei nouse sietämättömäksi.

Kommentoijille vielä huomautus, että tämän blogin tarkoituksena on hahmotella sitä, mitä voitaisiin tulevaisuudessa tehdä maapallon pelastamiseksi. Tällä kirjoituksella en ehdota siirtymistä menneisyyteen, joten pyydän jättämään vanhat patenttihokemat esimerkiksi Neuvostoliitossa muinoin tapahtuneesta saastuttamisesta sikseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Hyvä kirjoitus Janne.

Muistutan, että elämme jo sosialismissa, jonka mallin nimi on sekatalous. Siinä on yhdistetty sosialismi ja kapitalismi sekä näennäisdemokratia.

Järjestelmän sosialismi toimii niin, että työntekijän työn tuotosta työnantaja ottaa omansa, antaa bruttopalkan ja valtio ottaa siitä omansa progressiivisesti. Jäännös on henkilön palkka.

Työntekijä harvoin edes tietää mikä hänen työnsä tuotto on. Työnantaja ei sitä hänelle kerro. Monissa ammateissa tuo työn tuotto on merkittävästi suurempi kuin bruttopalkka.

Kun työntekijää sosialisoi sekä työnantaja että valtio niin on luonnollista, että nämä kaksi osapuolta toimivat yhdessä ja maksimoivat hyötynsä. Kahden kauppa on kolmannen korvapuusti.

Näistä syistä Suomessa on hallintoalamaisilla hyvin alhainen ostovoima ja varallisuus. Taloudellinen epäitsenäisyys tekee nöyräksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Yksityinen työnantaja työllistää vain silloin kun se on kannattavaa. Toisin sanoen palkan arvo on aina alhaisempi kuin sitä vastaan tehdyn työn arvo. (Ei saivarrella tässä niistä erityistapauksista, joissa yrityksen omistajatahot maksavat palkkaa itselleen tai sukulaisilleen yms. pienentääkseen verorasitusta yms.)

Koko kapitalismin olemassaolon ajan on ollut niin, että työtä tekevä väestönosa elättää työllään koko väestön. Se, millä nimikkeellä ja minkä käsien kautta tuo tulonjako tapahtuu, ei tätä tosiseikkaa muuta. Työtä tekevä väestönosa on nimittäin ainoa väestönosa, joka luo taloudellisia arvoja.

Sosialismiin kuuluu kiinteästi tuotantovälineiden kollektiivinen yhteisomistus. Suomi on selvästi kapitalistinen valtio, vaikka Neuvostoliiton aikana rakennettua hyvinvointivaltiota ei olekaan vielä ehditty täysin purkaa. Esimerkiksi yliopistojen lukukausimaksujen puuttuminen on merkki vanhan hyvän ajan hyvinvointivaltiosta. Se, että terveyspalvelut ovat edelleen suurelta osin (muttei kokonaan) maksuttomia, on toinen merkki tuosta.

Mutta verotusta ja sosiaalitukea ei pidä tulkita sosialismiksi. Ne ovat vain nykyaikaisempi tulonjakotapa. Vielä 1800-luvulla tulonjako tapahtui perheiden sisällä ja almujen kautta. Mutta yhtälailla työtä tekevien työstä eli koko väestö silloinkin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jatkuvaan kehitykseen ja talouskasvuun uskova uskoo myös siihen, että kun maapallosta tulee elinkelvoton, ihmiskunta siirtyy asumaan uusille planeetoille.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eksponentiaalinen kasvu, jota taloudessa kutsutaan tasaiseksi kasvuksi (n % vuodessa) kasvaa "yllättävän" nopeasti yli kaikkien rajojen. Vaikka löydettäisiin toinen asuinkelpoinen planeetta, niin pian sekin olisi pilattu ja sen jälkeen pari seuraavaa planeettaa pilattaisiin samassa ajassa ja sitä seuraavat neljä taas samassa ajassa ja sitä seuraavat kahdeksan taas samassa ajassa jne.

Exponential Growth Arithmetic, Population and Energy, Dr. Albert A. Bartlett

Tässä havainnollinen esimerkki:

Limits to Growth: Bacteria in a Bottle

Jos nuo esimerkin bakteerit löytäisivät kolme uutta tyhjää purkkia, niin mihin kellonaikaan kaikki neljä purkkia olisivat täynnä? Vastaus klo 12:02.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Uskon tykönäni, että ihmisen vaikutus maapallon tulevaan kohtaloon on kovin olematon. Ihminen vaikuttaa korkeintaan omaan ja lajitoveriensa viihtyvyyteen.

Maapallon lämpötila nousee pikku hiljaa. Se nousee, maksammepa mitä haittaveroa hyvänsä. Miljoonan vuoden kuluttua täällä on eri näköistä. Niin kuin oli miljoona vuotta sittenkin.

Pistän roponi likoon, että tämän pallukan tulee tuhoamaan törmäys johonkin tuntemattomaan sitten joskus. Ellei sitten auringosta lopu virta sitä ennen.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Pentti Linkola on jo aikoinaan kertonut näistä asioista kaiken tietämisen arvoisen. Mies taisi peräti laatia taannoiselle Vihreälle Liikkeelle ohjelman, jolla näkemyksiään olisi voitu toteuttaa. Ylimääräisen krääsän tuotannosta ei tässä mallissa olisi taatusti vaaraa.

Kevennettynä ja hieman sokeroituna jotain tuon tapaista ehdottaisin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ympäristöasiat hoituvat yleensä yhteisymmärryksessä. Saastuttava teollisuus ajetaan ahtaalle ulos köyhempiin maihin. Vaan asia on kääntynyt niin, että puhdaskaan teollisuus ei säily kotimaassa, vaan valmistus viedään ulos ja tuodaan valmiita tuotteita tänne kuluttajille.

Teollisuudelle pitää saada tuotantopanokset samaan hintaa kuin kilpailijamaissa. Miten yhteiskunnan avoin sektori tämän asian hoitaa?

No keinovalikoimasta löytyy verohelpotusta, tukiaisia, lainsäädäntöä...

Suljetun sektorin työkalupakista löytyy taas lobbausta, kiristystä tuotannon siirroilla, vaikuttamalla lainsäädäntöön...

Lisäksi tehdään miljardien kauppoja tyhjistä ja tuotantolaitoksista rapakon takana, kaupitellaan fosforit, malmit "noutaja saa ottaa" periaatteella, myydään selluloosaa...

Lisäarvoa syntyy ainakin yrityksiin, osakekurssit nousevat tasaisesti. Entä mitä poliitikot saavat? Lupaus on lobbarin urasta, kun politiikka ei enää kiinnosta, tai ei tule valituksi.

Entä Suomi; kaivokset tyhjenevät, metsät harvenevat tilapäisesti, toisaalta joet elpyvät pikkuhiljaa, kalakannat elpyvät, soita ennallistetaan, monimuotoisuus lisääntyy...

Entä maapallo; vaurastuvat osakesijoittajat, teollisuustuotanto siirtyy köyhiin maihin, sademetsä muuttuvat palmuöljyplantaaseiksi, vauraat kiinalaiset ostavat viljelysmaata Euroopasta ja Afrikasta...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jäin miettimään tarjositko ratkaisuja tms. ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hyvä kysymys tuo maapallon hinta. Seuraava kysymys kai olisi kenelle sen pilaamisesta pitäisi maksaa. Kuka tämän pilatun pallon omistaa? Ja jos vaikka pilaamisesta maksettaisikin käypä hinta niin korjaisiko rahan saanut meidän/teidän/heidän jäljet? Vai dumpattaisiko maapallo johonkin galaktiseen roskikseen, mustaan aukkoon josta me pulpahdettaisi johinkin vieraaseen todellisuuteen niiden kiusaksi?

Epäilenpä saadaanko Tellusta noinniinkuin ympäristömielessäkään pelastettua kapitalistiseen järjestykseen kuuluvin keinoin vaan siinä tarvittaisi toisenlaista lähestymistapaa. Mutta saammeko sen aikaan demokraattisesti? Miten syntyy tarvittava tahtotila? "Sence of urgency" niinkuin anglosaksi sanoisi.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

5#
”joissa yrityksen omistajatahot maksavat palkkaa itselleen tai sukulaisilleen yms. pienentääkseen verorasitusta yms.)”
Tässä olet kyllä täydellisesti väärässä, olen n. 50 vuoden aikana pari kertaa perustanut perheyrityksen, toimii tälläkin hetkellä, ja aina tilintarkastaja ja muiden asiantuntijoiden varoitus on ollut:
Vieraille ihmisille maksa niin hyvää palkkaa kuin haluat ja voit mutta missään tapauksessa älä maksa etupiirille (perheenjäsenet ja sukulaiset) tehtävää vastaavaa palkkaa koska verottaja voi katsoa sen peitellyksi osingonjaoksi, ja yleensä tekee niin ja sitten verotus on enempi kuin palkka.
Sillä että maksaa palkan sivukulut niinkuin kuuluu ei ole mitään merkitystä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pienyritysten on tietysti kuljettava kieli keskellä suuta, mutta suuryrityksillä on varaa peittää jälkensä tai kiristää veroviranomaisia uhkaamalla työpaikkojen siirrolla muualle tms.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Dragon Mining sa nyt luvan kaivaa kultaa Valkeakoskella, tavoite on muutama sata kiloa kultaa, jätemäärästä ei puhuttu mitään ja usein nämä jätteet jäävät veronmaksajien kustannettavaksi kun vastuuyhtiöt tekevät suunnitellun konkurssin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuten Kokoomuksen&co. taholta usein hoetaan, "valtiolla ei ole omistajaosaamista". Mutta ei ratkaisu tähän ole se, että annetaan omistukset pois, vaan se, että vaihdetaan omaisuuden vaalijat. Kokoomus&co. pois kuppaamasta meidän kansalaisten yhteistä omaisuutta hyville veljille. Pukista ei ole kaalimaan vartijaksi.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

maapallolla ei ole mitään hätää,sehän on pyörinyt tässä miljardeja vuosia,,teollista toimintaa laajemmassa mitassa ollut n.200 vuotta,,muovikrääsää,joka on se ongelma n.50v. eli mitättömän vähän aikaa !

-maapallolla kaikki hyvin,,ihmiset siis ovat se ongelma,,hetken aikaa,kunnes luonto meidät syrjäyttää tarpeettomina !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset