jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Anne Frankin päiväkirjat ja minun blogikirjoitukseni – Mitä eroa?

Pääasiallisin ero on siinä, että Anne Frank kirjoitti päiväkirjansa sen jälkeen kun katastrofi oli jo tapahtunut, kun taas minä kirjoitan tänne usarin palstalle etukäteen siinä toivossa, että katastrofi voitaisiin välttää.

Tuo toivo vaikuttaa kuitenkin heikolta. Tällä palstalla käymieni keskustelujen perusteella vaikuttaa selvästi siltä, että suomalaisten (ja uskoakseni muidenkin itäeurooppalaisten, joilla on jonkinsortin trauma Neuvostoliitosta) valtaenemmistö haluaa uutta natsismia enemmän kuin mitään muuta realistista vaihtoehtoa (so. sosialismia).

Vanhanaikainen hyvinvointivaltio ei ole vaihtoehto: "siihen ei ole varaa”. Näin meille kertovat niinsanotut "talousasiaintuntijat", joita valtamedia eteemme marssittaa ja joita vaaleissa valitsemamme poliittiset "päättäjät" (riippumatta siitä, keitä olemme valinneet) tottelevat.

Kapitalistisen talouden kriisiytymisestä ei ole mitään erimielisyyttä kenenkään asiaa ymmärtävän tahon kanssa. Erimielisyyttä on vain siitä, mikä pitäisi olla ratkaisumallina tuohon kriisiytymiseen: sosialismi (työväenluokan diktatuuri) vai natsismi (kapitalistiluokan diktatuuri rasistisin maustein). Tämän palstan (ja muiden itäeurooppalaisten) vankka enemmistö tuntuu olevan natsismin kannalla.

 

Miten on mahdollista, että kansan enemmistö haluaa natsisismin toisintoa?

Se on mahdollista siten, että kansan enemmistö ei ymmärrä, miten yhteiskunta ja ennenkaikkea talous toimii.

Kansan enemmistö – ihan joitakin taloustieteen professoreita myöten – tuntuu tosissaan kuvittelevan (keskiluokan) talouden heikkenemisen johtuvan maahanmuutosta. Sellainen idea on tietysti jokaiselle järkevälle ihmiselle (valitettavan pieni vähemmistö) täysin mahdoton hyväksyä:

http://jannekejo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258455-maahanmuutto-ja-huoltosuhde

 

Voimme oppia natsien propagandasta

Natsi-Saksa julkaisi 1940 propagandaelokuvan ”Ikuinen Juutalainen”:

https://www.youtube.com/watch?v=RlHVin56U2w

Kehotan itse kutakin katsomaan tuon elokuvan ja analysoimaan, mitä siinä itse asiassa halutaan sanoa ja millä keinoin. Lisäksi kehotan miettimään, miten tuon elokuvan diskurssi eroaa nykyään käytävästä ”maahanmuuttokriittisestä” keskustelusta, mikäli korvaamme ”juutalaiset” ”muslimeilla” tuossa elokuvassa.

Erityisesti haluan kiinnitettävän huomiota siihen, miten tuossa ei anneta juutalaisille (muslimeille) puheenvuoroa puhua omasta puolestaan, vaan heitä tarkastellaan ikäänkuin puhekyvyttömiä eläiminä luontodokumentissa.

 

Miksi rasismi kiehtoo?

Yksi syy rasismin kiehtovuudelle on se, että todellisten ongelmien käsittely voidaan välttää kokonaan. Syytetään vain vääränvärisiä tai vääränuskoisia kaikista ongelmista uhraamatta sen enempää aikaa ja energiaa asoiden analysointiin.

Tuollaiset simppelit ”ratkaisut” vetoavat siihen ”kyllä-kansa-tietää” -kansanluokkaan, joka ei halua vaivautua miettiään asioiden välisiä syy-seuraus -suhteita sen enempää.

Toinen syy  voi olla se, että suomalaisilla on ollut niin vähän kontakteja erivärisiin tai -uskoisiin ihmisiin.

Muistan 60- luvun loppupuoliskolta -- ollessaani noin 4-vuotias -- isäni mainitsevan, että silloin radiosta kuuntelemamme kappale "What a Wonderful World" oli neekerin laulama ja minun ihmetelleen, että osaavatko neekeritkin puhua!

Tuo tapahtui siis noin 50 vuotta sitten ollessani 4-vuotias, mutta tuntuu, että vielä nykyäänkin moni aikuinen suomalainen on tuolla kehitysasteella -- ihan joitakin taloustieteen professoreita myöten.

 

Valtamedian rooli

Valtamedia tukee natsismin uutta tulemista. Valtamedia vaikenee sosialistisesta vaihtoehdosta ja rummuttaa muslimien harjoittamasta terrorismista. Valtamedia vaikenee tietenkin kaikesta siitä, miten kapitalismia kannattavat tahot ovat rahoittaneet ja organisoineet sekä kouluttaneet terroristeja.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3482214-nykyaikainen-poliittinen-terrorismi-on-pitkalti-yhdysvaltain-luomus

Valtamedia pitää kaiken taloudellisen analyysinsa kapitalistisessa viitekehityksessä aivan kuin vaihtoehtoa ei olisi olemassa.

Juuri tuollainen vaihtoehdottomuus ja kapitalistisen talouden keskiluokkaa kurjistavan vaikutuksen kombinaatio toi valtaan natsismin Saksassa 1930-luvulla ja on tekemässä sitä uudelleen nykyään.

Valtamedia on kapitalistiluokan hallinnassa ja siksi se esittää mitä tahansa mutta  ei sosialistista vaihtoehtoa.

 

Mitä fasismi on ja miten sitä vastaan voi taistella

https://www.marxists.org/archive/trotsky/works/1944/1944-fas.htm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kapitalismin kritiikkiä tarvitaan, sehän on selvä. Mutta vaihtoehdoksi tarjottu proletariaatin diktatuuri on 'oxymoron'. Kommunististen teorioiden kehittelijät eivät ole koskaan määritelleet, kuinka tuo ristiriita pitäisi uskottavasti ratkaista, vaan aina valta on keskitetty niiden hieman enemmän tasa-arvoisten tahojen käsiin (viitaten George Orwellin 'Eläinten vallankumous' -kirjassa luomaan käsitteeseen).
Sosialismin uskottavuus vaatisi tuon ristiriidan ratkaisua jo etukäteen. Tähän mennessä paras kompromissi on ollut sosiaalidemokratia, mutta uusliberaalit rahapiirit pystyivät ajamaan tuon aatteen melko lailla kiville erityisesti 3. linjan myötä. Toinen yritys toteuttaa työväenluokkainen diktatuuri on kansallissosialismi. Huono vaihtoehto sekin.

En oikein ymmärrä blogistin näkökulmaa siinä suhteessa, että hän aivan oikein havaitsee, ettei nykyinen talousjärjestelmä toimi ja keskiluokan hyvinvointi on vakavasti uhattuna. Mutta tästä huolimatta hän haluaisi kaiketi edistää massamaahanmuuttoa ennen kuin talousjärjestelmän ongelmat on ratkaistu. Olisi järkevää ensin korjata talousjärjestelmä ja vasta sen jälkeen aloittaa mahdollinen laajamittaisempi maahanmuutto. Monien mielestä tosin ei välttämättä silloinkaan, mutta se on eri keskustelun aihe.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"En oikein ymmärrä blogistin näkökulmaa siinä suhteessa, että hän aivan oikein havaitsee, ettei nykyinen talousjärjestelmä toimi ja keskiluokan hyvinvointi on vakavasti uhattuna. Mutta tästä huolimatta hän haluaisi kaiketi edistää massamaahanmuuttoa ennen kuin talousjärjestelmän ongelmat on ratkaistu."

Maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä keskiluokan hyvinvoinnin kannalta.

Maahanmuutto ja huoltosuhde

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ero on siinä, että Anne Frank, nuoresta iästään huolimatta, kirjoitti kypsästi ja harkiten.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Samaa mieltä kuin Max Jussila.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Antamasi vaihtoehdot ovat ainakin minulle, kuin valita ruton ja koleran välillä. Mistäköhän johtuu, että valtamedia jatkuvasti kertoo P-Koreaa uhkaavasta nälänhädästä, mutta ei kerro mitään E-Korean elintarvike tilanteesta?

Käyttäjän VirpiMarjattaHerrala kuva
Virpi Marjatta Herrala

Ehkä löytyy muitakin vaihtoehtoja kuin rutto ja kolera. Luin juuri Henri Aitakari uusimman kirjoituksen ja kommentoin sitä näin: " Maailma on todella muuttunut. On siirrytty kihartuneiden todellisuuksien aikakauteen. Uusi normaali on milloin mitäkin. Ennustettavuus on heikentynyt kovasti. Toisaalta maapalloa ollaan kovasti suojelevinaan, mutta talouskasvun välttämättömyyden tuhoisuutta harvat suostuvat näkemään.

Kun maailmassa on paljon entistä enemmän koulutettuja ihmisiä ja lisäksi tekoälyä, voisi kuvitella, että ratkaisu löytyy. Ensin pitää kuitenkin esittää oikeat kysymykset."

Suurin oikeiden kysymysten esittämisen jarru on valitettavasti Yleisradio ja muu "etelän media", joka syö tavattoman kiltisti rahoittajiensa kädestä, eikä pysty avartamaan näköalaansa hiukkaakaan. Maailmassa olisi paljon muutakin näkemisen, huomaaminen ja arvostaminen ansaitsevaa. Olisi jo kiire. Voisiko kukaan poiketa tavanomaiselta ansapolultaan sen verran, että katsoisi maailmaa vaikka sen puhekyvyttömän kehitysvammaisen näkökulmasta, joka saa viimeaikaisten säästötoimien takia nyt puuronsa kylmänä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset