jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

YLE levittää kapitalistin iltasatua

Kirjoitin viime vuonna blogitekstin – Kapitalistin iltasatu nro 2 – Köyhyysongelma – jossa sadun ytimenä on se, että voimme kaikki rikastua, kunhan vain joka iikka perustaa yrityksen ja palkkaa sinne 50 ”muuta” ihmistä töihin tahkoamaan tulosta.

Tietysti korkeampaa matematiikkaa ymmärtävät tajuavat, että ihmisiä ei ole olemassa 51 kertaa niin paljon kuin heitä on olemassa. Mutta ei se haittaa, koska keskinkertainen kapitalismin kannattaja ei noin abstrakteja ideoita ymmärrä. (Logiikkaa lapsille osa 1. Mikä ero: Kuka tahansa vaiko Kaikki?)

 

No, nyt YLE levittää oleellisesti tuota samaa kapitalistin iltasatua uutissivustollaan:

Nuori yrittäjä aloitti myymällä jäätelöä – nyt Johannes Laine, 29, on mukana yhdeksässä yrityksessä ja aikoo höllätä työtahtia vuoden kuluttua

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

No olihan kauhea tarina, nuori mies ja kehtaakin yrittää tuolviisii ja muitaki vielä työllistää. Ei jatkoon?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sanos muuta. Yle mokoma kertoo tositarinaa yrittäjästä joka on yrittänyt ja onnistunut. Se on vähän sama kuin joku peijakkaan biologi kertoisi, että kimalaiset lentävät kun Kejo on todistanut, että kimalainen ei kykene lentämään, kun sillä on liian pienet siivet.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sekoitat nyt luonnontieteet ja logiikan keskenään. Tässä alkajaisiksi:

Logiikkaa lapsille osa 1. Mikä ero: Kuka tahansa vaiko Kaikki?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #12

Logiikka on käsitteellinen tiede, joka tutkii hyvän päättelyn sääntöjä. Sillä, sovelletaanko logiikkaa luonnontieteisiin, taloustieteisiin tai johonkin muuhun, ei ole merkitystä logiikan kannalta. Yksi keskeisistä säännöistä on se, että virheellisistä premisseistä päädytään mielivaltaisiin tuloksiin.

Kejon linkkaama esitys on mainio esimerkki juuri tällä tavoin virheellisestä logiikasta. Johtuuko virheellisyys tahallisuudesta vai osaamattomuudesta, jääköön arvioimatta.

Kejon esittämä väite: ”Kuka tahansa voi ryhtyä yrittäjäksi ja elää 50 muun ihmisen tekemästä työstä. Mutta on mahdotonta, että kaikki tekisivät noin, sillä se vaatisi, että ihmisiä olisi olemassa 51 kertaa niin paljon kuin meitä on” on monin tavoin virheellinen. Ensinnäkin, se olettaa, että yrittäjällä pitää olla joku määrä alaisia, olkoon se 50 tai joku muu positiivinen kokonaisluku. Näinhän ei ole. Tunnen joukon lakimiehiä, hammaslääkäreitä, arkkitehteja ja konsultteja, joilla ei ole yhtään alaista, kuin myös yrityksiä, jossa jokainen osakas toimii itsenäisenä yrittäjänä. Väite (tältä osin se on epämääräinen) näyttää myös sisältävän oletuksen, että yrittäjä ei itse osallistuisi työhön. Jos näin on, sekin oletus on selvästikin väärä. Väite sisältää myös väitteen, jonka mukaan yrittäjä elää muiden tuottamasta lisäarvosta tuottamatta itse lisäarvoa. Ei ole lainkaan vaikeaa löytää esimerkkejä yrityksistä, jotka toimivat ja kukoistavat nimenomaan yrittäjän tuoman lisäarvon varassa. Esimerkkeinä olkoot vaikkapa Edison keksintöineen, Bell ja puhelin, Ford ja liukuhihna. Niinpä Kejo on päässyt vääristä premisseistä paikkansapitämättömään lopputulokseen.

Tässä puolestaan logiikka on täsmälleen sama kuin kimalaisen tapauksessa. Siinä virheellisestä premissistä, kimalaisella on liian pienet siivet, päädytään virheelliseen lopputulokseen, se ei pysty lentämään. Logiikan kannalta tapaukset ovat analogiset.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #16

Aallon kommentti on tyhjänpäiväistä hölynpölyä, joka osoittaa pelkästään sen, että hän ei ole ymmärtänyt puheena olevasta asiasta hölkäsen pöläystä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #17

Kejon kommentti on tyhjänpäiväistä hölynpölyä, joka osoittaa, että hän ei ymmärrä logiikan alkeitakaan eikä ole sen enempää halukas kuin kykyneväkään perustelemaan mielipiteitään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #18

Uiuiui.. voi kun herttaista... Kun Aalto ei ymmärrä itse asiasta mitään, hän vain kopioi sitä mitä muut sanovat... :D :D :D

(Poistuisit hiljaa näyttämöltä niin kauan kuin muut idiootit (anteeksi ilmaisuni) eivät ymmärrä, että olet vielä idiootimpi kuin he.)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #19

Tuollaisia purkauksia heittelevät ne, jotka huomaavat hölmöjä kirjoitelleensa. Eipä maksa vaivaa jatkaa, kun sinulla ei ole asiaan mitään sanottavaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #20

Ihan hyvä jos lähdet -- kun sinulla ei ole harmainta hajuakaan edes siitä, mikä asia on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Rikkaus on tietysti aina suhteellista ja määrittelykysymys. On totta, että kaikki eivät voi olla sillä tavalla yhtä rikkaita kuin tämän hetken miljonäärit ovat. Mutta on periaatteessa mahdollista, että markkinataloudessa kaikki elävät yltäkylläisyydessä, kun tuotanto ja palvelurakenne on tullut hyvin organisoiduksi.

Se edellyttää tietysti myös toimivaa ulkomaankauppaa ja useinmiten vierastyövoimaa, jota ei lasketa mukaan. Sveitsi ja sen kansalaiset on hyvä esimerkki tällaisesta, Norjakin likellä. Kuwaitissa oli sen öljyvaurauden huippuvuosina käytäntö, että kaikille kansalaisille maksettiin tuntuvaa kansalaispalkkaa ja kaikki työ teetettiin vierastyövoimalla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Niinhän markkinataloutta tavallisesti markkinoidaan, että siinä "kaikki" elävät yltäkylläisyydessä -- paitsi tietysti "ne muut", joita ei lasketa mukaan.

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Bill Gatesin varakkuustasolle ei kaikkien tarvitse päästä, mutta on selvää, että markkinatalous oikein hoidettuna generoi vaurautta yhteiskunnassa.

Kiinassa asui vielä 70-luvulla puolta vähemmän ihmisiä kuin nykyään ja siellä nähtiin nälkää kulttuurivallankumouksen aikana. Monet kiinalaiset ovat kertoneet minulle, että maaseutukylillä syötiin ruohoa tai puiden lehtiä ja niiden puuttuessa, jopa maata tai sammaletta. Ihmisiä kuoli sitten suolistosairauksiin. Kun Maolle oli raportoitu maaseudun nälänhädästä, hän oli todennut, että on vain terveellistä olla hiukan nälissään. Hänhän oli suuri itseoppinut tohtori myös.

Maon jälkeen pannassa ollut Deng Xiao Ping nousi valtaan ja opetti ensimmäiseksi, että rikastuminen on hyvästä kehottaen kaikkia kiinalaisia pyrkimään vaurastumiseen samalla ymmärtäen, etteivät kaikki voi vaurastua aivan yhtä aikaa eikä se ole tarkoituskaan. Markkinat ja liiketoiminnan harjoittaminen vapautettiin ja Kiinassa alkoi maailmanhistoriassa ennennäkemätön investointibuumi sekä yritteliäisyys.

Nyt Kiinassa asuu puolitoista miljardia ihmistä ja yli puolet heistä voidaan lukea keskiluokkaisiksi eurooppalaisittainkin tyydyttävän elintason omaaviksi kansalaisiksi. USA:n keskimääräisen elintason kanssa samalla viivalla on Kiinassa yhtä paljon ihmisiä kuin USA:ssa itsessään. Eikä kukaan siitä toisesta puolikkaastakaan nälkää näe, vaan heidänkin toimeentulonsa on selvästi parempi kuin missään varsinaisessa kehitysmaassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän Ylen jutussa millään tavoin sanottu, että kaikkien tulisi ryhtyä yrittäjiksi, päinvastoin. Koko artikkelihan nimenomaan hehkutti niitä palkattuja työntekijöitä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vaikkei YLE'n jutussa kirjaimellisesti lukenutkaan, että "Jokaisen pitää ryhtyä yrittäjäksi ja palkata 50 työntekijää!", niin on päivänselvää, että tarinan päähenkilö ja yleisölle tarjottu roolimalli on juurikin otsikossa mainittu yrittäjä.

Koko juttu kerrotaan tuon yrittäjän näkökulmasta. Sikäli kuin työntekijöistä sanotaan jotain hyvää, sekin tehdään yrittäjän näkökulmasta ja opetus on, että sen lisäksi, että jokaisen on ryhdyttävä yrittäjäksi, jokaisen pitää myös kehua työntekijöitään. Vaikkei sitä kirjaimellisesti esiin kirjoitetakaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En ymmärrä miten tuo olisi kehoitus kenellekään ryhtyä yrittäjäksi. Ennemminkin varoituksen sana, kun selkeästi käy ilmi että saattaa kestää pitkäänkin, ennen kuin yrittäminen on muuta kuin kovaa työtä ja rahanmenoa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

Oletko Max ihan tosissasi sitä mieltä, että työura on pitkä, jos eläkkeelle pääsee vasta 30-vuotiaana?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Missäköhän olen antanut tuollaisen kuvan?

Eikä jutun yrittäjä ainakaan ole jäämässä millekään eläkkeelle, vaan jättäytymässä pois kädet savessa -tekemisestä. Mahtaako tuota ”eläkkeelle jäämisestä” selvemmin sanoa: ”Kuulostaa vitsiltä, jota se jossain määrin onkin. Asiat on kuitenkin järjestelty niin, että häntä ei tarvittaisi aktiivisesti yhdenkään yrityksen arjen pyörityksessä.”

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Marxin pääomaako ylen tulisi toitottaa illat pitkät,mieluiten yhdeltä ainoalta kanavalta radiossa ja tv:ssä ?
-lisättynä maon punaisen kirjan ilosanomalla ja stalinin puheilla,,kyllä sitten alkais päivä paistamaan riistetylle kansalle !

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Se olisi paljon parempi vaihtoehto kuin kapitalismin "ihanuuden" hehkuttaminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sitähän kokeiltiin vuodet 1969 - 1975, kunnes moiseen kyllästyttiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #14

Itse kunkin kannattaa lukea tämä ennenkuin alkaa tyhjäpäisesti hohottaa sujuville sutkautuksille:

Reporadiosta S(t)asi-Studioon?

Käyttäjän Markusijnen kuva
Markus Äijänen

Voisiko tasapuolisuuden nimissä kumpaakin hehkuttaa yhtä paljon sekä täällä että pohjoisessa? Miksi Alexilla on jenkeissä yli 100 radiokanavaa käytössä ja pohjoisessa vain yksi? Miksi pohjoisessa ei järjesteta vapaita vaaleja? Miten valtion päämies valitaan demokraattisesti?

Et koskaan vastaa mihinkään. On aivan ok, että kannatat juche-aatetta, mutta älä kiitos yhdistä siihen demokratiaa tai sananvapautta. Sellaisia ei ole pohjoisessa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #22

"Et koskaan vastaa mihinkään."

Vastaan kaikkiin fiksuihin kysymyksiin, jotka eivät ole triviaaleja, joihin en ole vastannut kymmeniä kertoja jo aiemmin ja joihin en ole vastannut puheena olevassa tekstissäni tai aiemmissa kommenteissani siihen.

Näen 4 kysymysmerkkiä kommentissasi, mutta en ymmärrä mitä kysyt.

Käyttäjän Markusijnen kuva
Markus Äijänen Vastaus kommenttiin #23

Olet fiksu kaveri. Ymmärrät kyllä mitä kysyn.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset