jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Money for nothing and chicks for free...

… eli kapitalistisen ”yrittäjyyden” unelma...

Kapitalismia kannattavien tyhjätaskujen – wannabe-kapitalistien – unelma on se, että he keksisivät jonkin idean, josta tulisi suosittu ja sitten he voisivat tienata ison kasan rahaa tuolla idealla. Ja sitten he voisivat saada tuolla idealla ”money for nothing and chiccks for free”.

Esimerkiksi, että keksisi Facebookin tai Googlen tms.

Kukapa haluaisi vaststaa tuollaista ideaa? Ei kukaan, tietenkään. Olisihan se kivaa. Eikä edes hirvittävän vaikeaa? Facebook ja Google ovat teknisesti varsin yksinkertaisia viritelmiä.

Mutta entäpä jos miettisimme asiaa hetken aikaa yhteiskunnan eikä vain omasta näkökulmastamme? Tai helppotajuisemmin sanottuna: sen, mitä sinä tienaat, joidenkin muiden pitää työllään luoda. Hirvittävän marxistista? Joo, niinhän se on. Olisihan se niin paljon ”kivempaa”, jos marxismi olisi kielletty – jos jokainen voisi saada mitä tahansa ilman, että kenenkään pitäisi sitä työllään maksaa.

Olisihan se niin v*tun kivaa, jos ”kaikki” voisivat tienata 50 kertaa sen mitä normaalilla työpanoksella pystytään luomaan?! Mutta kun ihmisiä ei kerta kaikkiaan ole olemassa 51 kertaa niin paljon kuin meitä on olemassa:

 

Logiikkaa lapsille osa 1. Mikä ero: Kuka tahansa vaiko Kaikki

 

Dire Straits - Money For Nothing

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Politbyroonkaan ideat eivät ole välttämättä mitään menestyksiä.

Että jotkut unelmoivat rahantekemisestä keksinnöillään voi johtaa keksintöihin, joista monet ovat valmiita maksaman jotain. Jos miljardi ihmistä maksaa jotain, siitä tulee äkkiä iso kasa rahaa.

Syntyisikö vastaavia keksintöjä samaan tahtiin ihan vaan ilman kapitalistista houkutusta? Nähdäkseni ei, koska esim. Neuvostoliiton lääkeainekeksinnöt olivat aika harvassa, vaikka niille olisi voinut olettaa olevan tarvetta sosialismissakin.

"Iso kasa rahaa" syntyy tietenkin toisten työllä. Usein toisille maksetaan heidän tekemästään työstä. Joku vapaiden lähdekoodien tietokantaprojekti nyt on ollut poikkeus tästä. Siinä projektin aloittaja ja johtaja sai myytyä sen ohjelmistotuotteensa. Vapaaehtoisille ei maksettu.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Olet yhden syklin perässä - jos porukka oikeasti ideoisi, tuottaisi ihmiskunnalle hyvää, ja samalla tienaisi bugatin tai pari, niin ei tuossa ole mitään ongelmaa.

Mutta sen sijaan miljardi tienataan nykyään sillä, että antaa nimensä kosmetiikkamerkille.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Mutta sen sijaan miljardi tienataan nykyään sillä, että antaa nimensä kosmetiikkamerkille."

Niinpä. Ja kuka sen miljardin tuottaa?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #6

"Koneet pitkälti."

Ja kenen hyväksi? Koneiden omistajien hyväksi, tietysti.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #7

En tiedä kenen muun hyväksi koneen pitäisi jauhaa kuin koneen omistajan... Sehän olisi sosialismia ;)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Älä Janne jaksa.
Kommunistiset talousopit eivät vaan toimi ihmispopulaatiossa.

Jos sinulla on esittää jokin kommunistinen järjestelmä joka toimii ilman aakoo neljäseiskaa niin laitapa tulemaan faktoja.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Matti, älä jaksa sinä. Tuo kapitalistinen hapatus inhottaa kansan suurta enemmistöä, vaikka se ei sitä suostuisikaan myöntämään:

Suomen itsenäisyyden ajan psykohistoriaa

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Just joo.
Niitä faktoja odotellessa..

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Mietin asiaa hetken ja rupesin säälimäänkin näitä propelihattuja, ottavat melkoista riskiä. Ei tule kaikista ideoista Facebookkeja eikä Googleja.
Olen kuullut esimerkiksi muudasta insinööristä joka keksi persehen päristimen, osoittautui kuitenkin että laite ei pärise eikä mahdu pereesehen ja mielessä ehkä kangastellut kaupallinen menestys jääi tulematta.

No yrittänyttähän ei laiteta, ehkä tämäkään insinööri ei masentunut vaan keski jotakin muuta, ehkä sekin taloudellisesti tuottamatonta mutta ehkä hyödyksi köyhällekin kaansalle, sillä saattoihan olla että ei ollutkaan hän ahnas rahalle vaan sielultaan puhdas filantrooppi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset