jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Kauanko kohistaan parista lusikallisesta kaurapuuroa?

Mitä saa 50 000 eurolla? Pari lusikallista hyvää ja ravitsevaa kaurapuuroa jokaiselle suomalaiselle. Montako päivää tuon tason asiasta kannattaa kohista? Ei yhtäkään päivää, tietenkään.

Mutta kysymykseni onkin väärin asetettu. Pitäisi kysyä, montako päivää kannattaa kohista, jotta jäisi jotain muuta ja tärkeämpää huomaamatta? Ja kenelle se kohiseminen on kannattavaa?

Valtamedia toimii myös tuolla tavalla: Se nostattaa kohuja mitättömistä asioista, jotta voitaisiin jättää tärkeämmät asiat käsittelemättä.

Tai sitten esitetään vuosikymmenen tai usean ajan koskaan loppumatonta saippuaoopperaa – soudetaan ja huovataan sinänsä tärkeästä asiasta, mutta ei saateta sitä koskaan päätökseen. Sote-uudistus on esimerkki tällaisesta. Taaskin suureksi osaksi siksi, että saataisiin kansan huomio pois jostain muusta.

 

Havaintokuva yllämainitusta:

Härkätaistelu

 

Sikäli kuin Suomessa on mitään poliittista oppositiota olemassa, sen kannattaisi jo vähitellen oppia sen verran psykologiaa, että pitää asettaa oma agenda ja ajaa omia tavoitteita eikä pelkästään keskittyä sanomaan EI vastapuolen esittämille asioille ja alistua ikuiseen torjuntataisteluun, joka ajanmittaan johtaa siihen, että sivusta seuraava yleisö ei enää edes muista, mitä asiaa tuo oppositio halusi joskus muinoin ajaa.

Noam Chomsky on analysoinut perusteellisesti valtamedian toimintatapoja ja sitä, miten valtamedian avulla hallitaan kansaa. Suosittelen katsomaan alla linkittämäni vajaan 10 minuutin mittaisen koosteen muutamasta ydinkohdasta. Kun me kaikki olemme päivittäin tekemisissä valtamedian kanssa, on hyvä tietää ja ymmärtää, miten se toimii ja mihin sillä pyritään.

Noam Chomsky - Manufacturing Consent

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Pohjois-Koreassa oltaisiin tyytyväisiä tuohon pariin lusikalliseen puuroa joten mitä siis kitiset?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

En ymmärrä, mitä ajat kommentillasi takaa. Tarkoitatko, että meidän suomalaisten pitäisi suomalaisessa yhteiskunnassamme käyttäytyä samalla tavalla kuin kuvittelemme pohjoiskorealaisten käyttäytyvän omassaan? Vai tarkoitatko, että jos minä olen yhteiskunnallisista asioista eri mieltä kuin maamme valtaapitävät tahot, niin minun pitäisi vaieta siitä ja jättää mielipiteeni ilmaisematta -- siis täällä meidän nykyisessä Suomessamme ja vieläpä juuri siksi, että täällä vallitsee niinsanottu sananvapaus?

Jos noin on, niin mieleeni tulee Pahkasian suuressa maanpuolustushenkisessä juhlanumerossa vuonna 1982 julkaistu tokaisu: "Jos ihminen tuntee tarvetta ajatella muita ajatuksia kuin minun ajatuksiani, häneltä on viety tärkein kaikesta eli ajattelemisen vapaus." Eli kun Suomessa on niinsanottu sananvapaus (joka tarkoittaa rikkaiden oikeutta saada äänensä kuuluville), niin jokaisen pitää hymistellä samoja mielipiteitä?

”Länsimainen vapaus” tarkoittaa rahanvaltaa

Spede teki tuollaisesta aikanaan sketsin yhtenä itsenäisyyspäivän Spede-showssaan. 5 ihmiseltä kysyttiin katugallupissa, mikä heidän mielestään oli Suomen itsenäisyyden kaikkein tärkein asia. Tässä vastaukset:

Henkilö 1: "Tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Henkilö 2: "Tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Henkilö 3: "Tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Henkilö 4: "Tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Henkilö 5: "Tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Ja lopuksi Speden yhteenveto: "No niin, nyt se on tullut sitten todistetuksi ihan kyselytutkimuksen voimalla, että tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Valtamedia oli täysin polityroon hallussa(n-liitossa ja kiinassa),se oli aatulla täysin hallussa myös,,mutta ei suomessa edes ole mitään valtamediaa,,siis yhden totuuden torvea kuten sosialiti/kommunistileirissä !

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tehdäänkö katugallup ja kysytään 5 ihmiseltä? (Kts. kommentti #2)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

tiedonantaja,vastavalkea ja monet muut huolehtivat kyllä opposition äänestä,ja monet vasemmistoanarkistiryhmät netissä,ei pitäis olla aihetta valittaa !

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #5

Ja ainahan sitä voi tiukan paikan tullen mennä metsään puhumaan puille -- ihan vapaasti ja kenenkään estämättä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #6

Sotien jälkee vasemmisto oli vahva Suomessakin, mutta kannatus on sittemmin hiipunut. Miksiköhän?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu Vastaus kommenttiin #8

Vika on sanomassa,,vaikka olis kuinka päämediat hallussanne,niin propagandanne ei tule menemään läpi,,ei lehdistön,ei tv;n ei kirjalisuuden kautta,,tuhoon tuomittu on sokea ideologanne !

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

On melko huvittavaa, että ilmeisesti täälläkin vastakommentoijat, kuten iänikuiset Pohjois-Koreasta jankuttajat, tuntuvat kuvittelevan, että lännessä elettäisiin totalitaristiselle kommunismille täysin vastakkaisessa järjestelmässä eli sellaisessa kapitalismissa, jossa ideat lentävät vapaasti ja vaurautta luodaan ja levitetään tehokkaasti koko väestölle ja jossa kansalaisilla on laajat poliittiset oikeudet.

Parhaimillaan ja viisaasti säänneltynä klassinen kapitalistinen markkinatalous on ollut varsin hyvä järjestelmä. Se levitti vaurautta myös työtä tekevälle luokalle siinä tarkoituksessa, että voitaisiin luoda tuotteille laaja ja ostovoimainen kuluttajakunta. Tähän lisättiin jopa sivistysihanteita ja ajateltiin, ettei talous ole itsetarkoitus, vaan ihmisille täytyisi jäädä aikaa ja energiaa muuhunkin kuin pelkään fyysiseen toimeentuloon. Tämä idea, paitsi jättää resursseja sivistykseen, luo myös uusia markkinoita. Globalisaatio ja uusliberalismi kuitenkin suurelta osin "pilasivat" klassisen kapitalismin tai sekatalousmallit, joiden varaan lännessä luotiin eri tyyppisiä hyvinvointiyhteiskuntia.

Kyse on myös siitä, että pitkäaikaisella ei-materiaalisen sivistyksen alasajolla on saatu luotua tilanne, jossa keskiverto ihmisten ajatushorisontti on hyvin kapea ja kaikenlaiset ehdotukset vallitsevan yhteiskunta- ja talousjärjestelmän kehittämiseksi koetaan häiritseviksi ja uhkaaviksi. Ihmiset on ehdollistettu ajattelemaan talousjärjestelmän ekonomistisilla käsitteillä. Ylipäätänsä kaikenlainen normitus ja tiukkapipoinen kontrollointi lisääntyy joka paikassa ja sallittujen ajatusten ja liikkeiden reitistä pyritään tekemään aina vain kapeampi. Pahinta tässä on, että järjestelmään sisään ajetut kansalaiset lähtevät myös itse puolustamaan omia karsinoitaan toisinajattelijoita vastaan. Sitten tulee Pohjois-Koreaa ja muuta argumentaation antikliimaksia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kapitalismi pystyy olemaan "inhimillistä" niin kauan kuin kapitalisteille riittää yllin kyllin ammennettavaa uusista resursseista. Muistammehan Suomestakin "hyväntahtoiset ruukinpatruunat". Mutta kun resursseja ammennetaan tyhjiin ja kilpailu kiihtyy, ei enää "ole varaa" hyvinvointiyhteiskuntaan.

Aasia alkaa jo olla suurelta osin valjastettu kapitalismin palvelukseen ja seuraavaksi katseet kääntyvät Afrikkaan -- muutenkin kuin vain raaka-ainevarastona. 7 vuoden takainen "arabikevät" oli ensi merkkejä kapitalismin rantautumisesta Afrikkaan. Siitä sitten edetään pikkuhiljaa etelään päin. Muistatteko Boko Haram'in muutaman vuoden takaisen koulutyttöjen kidnappauksen Sudanissa? Siitä saatiin hyvä tekosyy mennä sinne "auttamaan" ja "selvittämään" tilannetta. Todellinen syy oli tietysti Sudanin öljy- ja muut varannot.

Tietysti Afrikka on ollut riistomaamanner jo vuosisatoja, mutta seuraavaksi siitä tulee samankaltainen palkkaorjuusmanner kuin muistakin mantereista.

Tässä on hyvä dokumentti siitä, mitä kehitysmaissa on tapahtumassa. Euroopassa tämä tapahtui jo noin 1400-luvulta lähtien ja Marx kutsui sitä alkuperäiseksi kasautumiseksi (kiinnittäkää huomiota siihen, että tuossa dokumentissa varotaan visusti käyttämästä tätä termiä). Nyt se sama on tapahtumassa kehitysmaissa:

The End of Poverty

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eräs piirre tässä myrskyssä vesilasissa on, että jokainen joskus palkkatyössä ollut ihminen kykenee konkretisoimaan 50 000 euron summan suuruuden. Kun Kokoomuksen ministeri myy kansallisomaisuuttamme alennuksella tuhatkertaisina määrinä, juuri kukaan ei osaa kuvitella vahingon suuruutta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sopivan mittakaavan löytäminen auttaa asioiden havainnollistamisessa.

Kun olin lapsi, isäni opetti minulle miljoonan ja miljardin eroa tällaisella tarinalla:

Jos ihminen saa miljoona markkaa ja tuhlaa tuhat markkaa päivässä, rahat on käytetty loppuun alle 3 vuodessa. Mutta jos ihminen saa miljardi markkaa ja tuhlaa tuhat markkaa päivässä, rahat riittävät melkein 3000 vuodeksi.

Ministereiden ja virkamiesten pitäisi suorittaa tentti, joka todistaa, että ovat ymmärtäneet miljoonan ja miljardin eron.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset