jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

"EI" ei ole mikään vaihtoehto

Brexit, Katalonian ”itsenäisyyshanke” ja mahdolliset muut vastaavat ovat hyviä esimerkkejä siitä, että kansanäänestyksissä ei pidä asettaa vaihtoehdoiksi a) joko näin ja b) ei näin. Tuo b-kohta nimittäin ei ole mikään vaihtoehto.

Tuollaisessa äänestyksessä on vain yksi vaihtoehto, joka hyväksytään tai hylätään. Äänestyksessä ei anneta äänestäjille mahdollisuutta ottaa kantaa siihen, mitä sitten tehdään, jos tuo yksi vaihtoehto hylätään.

Britannian EU-jäsenyys oli yksi tapa järjestää ja sopia Britannian ja muiden EU-maiden väliset suhteet. Brexit-kansanäänestyksessä ei kysytty kansalta, miten nuo suhteeet pitäisi järjestää, jos ei EU-jäsenyyden kautta. Tämän laiminlyönnin seuraukset alkavat tulla vähitellen hyvin akuuteiksi.

Kataloniassa järjestettiin vuosi sitten kansanäänestys (jota Espanjan keskushallinto ei tunnustanut päteväksi) siitä, haluavatko katalonialaiset niinsanottua itsenäisyyttä vai ei. Tuollainen äänestys on toinen esimerkki äänestyksestä, jossa otetaan kantaa vain yhteen vaihtoehtoon (eli tässä tapauksessa Katalonian olemiseen osana Espanjaa), joka hyväksytään tai hylätään.

Katalonian kansanäänestyksessä ei äänestäjille annettu tilaisuutta ottaa kantaa siihen, miten Katalonian yhteiskunnalliset suhteet järjestettäisiin, jos ei niin kuin nyt osana Espanjaa. Tulisiko Kataloniasta mahdollisesti sosialistinen valtio? Tai islamilainen valtio? Vai olisiko Katalonia ihan samanlainen kuin nytkin, vain sillä erolla, että sillä olisi omat postimerkit yms. symbolit? Vaiko mahdollisesti jotain ihan muuta?

Kunnollisessa kansanäänestyksessä Katalonian itsenäisyyttä ajavat tahot olisivat kirjoittaneet etukäteen ehdotuksen Katalonian uudeksi perustuslaiksi ja sitten äänestäjät olisivat voineeet ottaa kantaa siihen, kumpaa perustuslakia (Katalonia vai Espanja) he enemmän haluavat.

(Mutta vakavasti puhuen vaikutelmani on, että koko Katalonian itsenäisyyshanke on pelkkä savuverho, jonka varjolla on tarkoitus vaieta tärkeämmistä asioista.)

Suomessa on viime vuosina pyritty luomaan kansanrintamaa nykyistä uusliberalistista politiikkaa vastaan. Niinkauan kuin sanomana on vain nykysysteemin vastustaminen, tuollainen on yksi esimerkki lisää siitä, että kansa ottaisi kantaa vain yhteen vaihtoehtoon (eli nykyiseen uusliberalistiseen politiikkaan) eikä siihen, mitä konkreettisesti haluttaisiin sen tilalle, jos sitä uusliberalismia ei haluta. Vastaukseksi ei kelpaa, että halutaan samaa kuin nyt, mutta hiukan vähemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sinänsä ihan hyvä sanoma tässä blogissa, mutta olen eri mieltä tuosta:

"Tulisiko Kataloniasta mahdollisesti sosialistinen valtio? Tai islamilainen valtio? Vai olisiko Katalonia ihan samanlainen kuin nytkin, vain sillä erolla, että sillä olisi omat postimerkit yms. symbolit? Vaiko mahdollisesti jotain ihan muuta?"

Siinä vaiheessa kun kysytään itsenäistymisen kannatusta ei vielä aleta laatia perustuslakeja, vaan itsenäinen kansakunta laatii sen sitten itsenäisenä ollessaan, koska on ilmeistä, että Kataloniassakin on pidetty itsesäänselvänä, että maa säilyy demokraattisena valiona.

Itsenäisyysvaihtoehdon kohdalla olisi kyllä voitu jollain tavoin luonnehtia enemmän sitä mitä se käytännössä tulee tarkoittamaan, mutta liian monien vaihtoehtojen antaminen vesittää kansanäänestyksen, koska silloin itsenäisyyskannattajien äänet jakaantuvat liian monelle vaihtoehdolle, jolloin mikään niistä ei peittoa nykyisen tilan säilyttämisen puolesta äänestäneiden määrää, vaikkakin itsenäisyydellä sinänsä olisi suurempi kannatus.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mutta eikös juuri sosialistisissa valtioissa ole perinteisesti äänestetty yhden vaihtoehdon puolesta ?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Minkä vaihtoehdon?"

Sanopa muuta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset