jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Miksi kirjoitin tälle palstalle?

Tavoitteenani oli tavoittaa joku – edes muutama – joka olisi ollut halukas oppimaan jotain uutta ja ymmärtämään, miten yhteiskuntamme oikeasti toimii.

Noin 10 vuoden jälkeen minun on valitettavasti todettava, että tuo oli turha toivo.

Tai... Jos joku kokee jotain uutta oppineensa kirjoituksistani, niin ilmoittautukoon kommenteissa.

Noin lastentarhaikäisenä – tai oikeastaan jo vähän ennen – vedin sen johtopäätöksen, että ihmisten valtaenemmistö on idiootteja, joiden kanssa on ihan turha yrittää käydä mitään älykästä keskustelua. Mutta sitten noin nelikymppisenä aloin ajatella, että velvollisuuteni on sentään yrittää, kun minulle on kerran kauhalla annettu...

Mutta ei. Vuosikymmenen verran olen hakannut päätäni seinään. On turhauttavaa nähdä, että pikkulapsena vetämäni johtopäätös oli ihan oikeaan osunut, eikä juuri mitään ole tehtävissä. En tiedä, viitsinkö enempää. Lähellä on todeta, että pitäkää tunkkinne. Taidan lähteä muualle sinä päivänä kun kun te alatte laittaa muslimeja uuniin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (117 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Janne otti itselleen liian ison palan haukattavaksi. Norsutkin syödään pala kerrallaan ei norsua siis kokonaisena syödä. Maailmaakaan ei paranneta 10 vuodessa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos, Ari. Minun olisi pitänyt venyttää aikaperspektiivini vähintään muutamaksi sadaksi vuodeksi. Mutta kun olen niin kärsimätön, että haluaisin nähdä jo elinaikanani edes jotain pientä vaikutusta...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Janne pientä rajaa, sinussa on voimaa, käytä sitä ja jatka harjoituksia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #3

Kiitos, Ari. Minun voimani on enemmän älyllistä kuin fyysistä. En jaksa käyttää aikaa ja energiaa loputtomaan idioottimaiseen jankuttamiseen. Minun lahjani viittaavat enemmänkin uusien ideoiden kehittelemiseen tai vähintäänkin vanhojen ideoiden esittämiseen entistä helppotajuisemmassa muodossa.

Vaikutelmani on valitettavasti se, että kumpikin noista on totaalisen hukkaanheitettyä tällä palstalla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

(Katsokaapa muuten piruuttanne kaikki asiasta kiinnostuneet: Kuinka moni tykkää tästä kirjoituksesta tai jakaa sen somessa? Ja verratkaa sitä siihen, kuinka moni katselee ja kuuntelee ja lukee valtamedian aivopesu-uutisia: Suomessa noin 5 miljoonaa ihmistä ja maailmanlaajuisesti noin 5mrd ihmistä.)

Kuvitteletko, että somekirjoituksilla voi vaikuttaa? Kirjoituksesi saa ehkä 100 jakoa ja sille vastakkainen valtamedian levittämä näkemys tavoittaa miljardi ihmistä? Osaatko ollenkaan jakolaskua?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Janne. Kyse ei ole tykkäämisistä, itse uskon että olet jokaiselle lukijallesi antanut piene kipinän ajatella asiaa toisin. Jatka vielä toiset mokomat, ajatuksiasi tarvitaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #17

Janne. Ilmeisesti niitä jakoja ei tule koska meidät lukijasi on kasvatettu tavallaan ajatteleman toisin. Suurin jarru näiden kirjoituksiesi kohdalla on kaverit, kun tiedän heidän ajatusmaailmansa. Kun löydä helmen ajatusistasi, minun pitää miettiä, miten saan myös kaverini löytämään tuon helmen.

Se vie aikaa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Janne, mainitsit seuraavaa: "Kuvitteletko, että somekirjoituksilla voi vaikuttaa? Kirjoituksesi saa ehkä 100 jakoa ja sille vastakkainen valtamedian levittämä näkemys tavoittaa miljardi ihmistä? Osaatko ollenkaan jakolaskua?"

Törmäsin reaalimaailman ja valtamedian siitä antaman kuvan ristiriitaisuuteen vajaat pari vuosikymmentä sitten Balkanilla työskennellessäni. Yritin tuoda näkemykseni esiin muistioissa ja kirjeissä esimiehilleni, MEP:lle, päättäjille niin Helsingissä, Brysselissä kuin Washingtonissakin ja tulos suoraan sanottuna oli yhtä tyhjän kanssa; samoin joissakin yksityisissä puhelinkeskusteluissa ja tapaamisissa joissa usein tunnustettiin näkökulmani oikeellisuus mutta ettei sen pohjalta mitään politiikkaa ruveta muuttamaan. Siten aloin kirjoittaa englanninkielistä (ralliversio) blogia ja vastaanotto oli tyystin erilainen. Tämä ei näkynyt niinkään kommenteissa (päättäjät eivät tietty omalla nimellään kommentoi venettä keinuttavia ajatuksia julkisesti, yksityisesti kyllä) vaan yhteydenottoina mm tutkimusten, dokumenttielokuvien, kirjojen, seminaariesitelmien jne teossa, yksityisinä briiffauksina konfliktialueelle menijöille jne. Pointtini on se, että älä hyvä Janne rajoita somen vaikuttavuutta vain jakojen määrällä mitattuna.

Toinen asia jonka haluan tuode Sinulle esiin on, että kirjoittaessasi itsellesi läheisistä aiheista niin kommentoimaan tulevat ehkä pääosin ihmiset jotka ovat kanssasi eri mieltä, moni esittää asiansa argumenttien puutteessa henkilökohtaisesti loukkaavastikin, joku trollaa mitätöidäkseen näkökulmasi ja joku saattaa v-lla vain kun ei pidä pärstästäsi. Ota kuitenkin huomioon, että moni saattaa olla samaa mieltä kanssasi vaikkei sitä sano tai ilmituo.

Toivoisin Sinun jatkavan palstalla vaikken aina olikaan samaa mieltä kanssasi, näkökulmasi on kuitenkin lähes aina piristävä, inspiroiva ja todellakin valtamediasta poikkeava,

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos, Ari! Tämä on kannustava kommentti ja siinä on ihan konkreettisesti hyödyllistä tietoa!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Samaa toivon minäkin.

Oikeastaan se että yleensäkin keskustellaan talousjärjestelmistä, se on tärkeätä. Ei tämä nyt j***lauta ole sitä että kun keksitty kapitalismi niin se sitten ratkaisisi kaikki maailman ongelmat.

Tosiasiassa nykyinen talousjärjestelmä köhii ja on romahtamassa omaan mahdottomuuteensa. Maailmassa valtava velkakasa ja ihmisiä jotka kuvittelee, että sillä olisi jotain arvoa.

Siinä käy helposti jotain jännää kun suuria määriä rahaa lainannee tahot tajuavat, että eivät oikeasti saa rahojaan ikinä takaisin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #89

Matti, oletko nähnyt/kuunnellut tämän (veikkaan, että se voisi kiinnostaa sua):

https://www.youtube.com/watch?v=zrz5ucQACo8

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #90

En ole nähnyt/kuullut.

Asiaa tuo puhuu. Olen varsin samaa mieltä ja päätellyt itse samoin.

Ihmisten on hyvä idea pohtia mikä Neuvostoliitossa meni oikein. Se nimittäin hajosi käytännössä ampumatta laukaustakaan, hyvin rauhallisesti.

Yhdysvalloissa romahdus ei mitenkään selvästi ole niin rauhallinen. Siellähän on siviiliväestössä väkilukua kohden aseita valtavasti.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Lukenut muutaman.

Ei ollut minulle uutta tietoa. Hahmoitan maailman toiminnan oikein hyvin ja jaan vähintäänkin osan käsityksistäsi täysin. Omat käsitykseni muodostanut aikoja sitten.

Uuniin ehkä joutuu muslimit, työttömät tai sitten velalliset.

Tai sitten maailman rikkaimmat 10 miljoonaa ihmistä tuhoavat muut.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Taidan lähteä muualle sinä päivänä kun kun te alatte laittaa muslimeja uuniin."

Ja se vaatii jonkin verran valmistautumista. Olen jo alkanut opetella korean kieltä... ;-)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä en ole lukkiutunut periaatteessa mihinkään päähänpinttymään, vaan olen valmis keskustelemaan ja argumentoimaan kaikesta mahdollisesta. Mielelläni myös omaksun uusia näkökantoja asioihin. Jos jotkut ajatuksesi eivät ole hurraahuudoin menneet minulle läpi, niin et ole pystynyt perustelemaan niitä siten, että se olisi vakuuttanut minut ja olen myös syynkin siihen aina perustellut. Otan vastaan kaiken, mikä on loogisesti perusteltua ja objektiivisesti ottaen totta.

Lähestymistavassasi kommunismin puolustamiseen on se hyvä puoli, että ajattelet asiasta syvällisesti etkä valmiiksi annettuihin dogmeihin tai liturgioihin perustuen. Olen myös useasti pyrkinyt ymmärtämään ajatuksiasi ilman niiden lähtökohtaista torppaamista.

Tuota teoreettista ja syvällistä ajattelutapaa hiukan säröttää se, että ihannoit Pohjois-Koreaa miltei varauksetta, vaikka eittämättömät tosiasiat kertovat karua kieltään. Ne olet valmis torppaamaan valheeeksi, jota koko maailma jostain syystä suoltaa. Tuo varaukseton ihailu tyyliin taistolaiset ja entinen Neuvostoliitto vähentää havaitsemani syvällisyytesi arvoa. Mutta olen olettanut, että tähän liittyy osittaista provosointihalua, mikä tosin ei sitten edesauta sanomasi läpimenoa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

PAH!!!, Juha. Valitettavasti en voi tämän mairittelevammin sanoa. Onnittelut siitä, että harkitsen vakavasti tämän palstan jättämistä. Onpahan yksi vaihtoehtoisen näkemyksen esittäjä vähemmän. Montako jää jäljelle? Kaksi? Vai peräti kolme?

Kun YLE ja muu valtamedia tavoittaa päivittäin muutaman miljoonan, niin taistelun ei pitäisi olla kovin vaikea?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minulle Pohjois-Korea on vähän semmoinen että talousjärjestelmä tuskin on ongelma vaan että ongelmat on muualla.

Ja toinen juttu se, että Pohjois-Korea sen verran sulkeutunut + jenkkipropaganda että mitä nyt ihan oikeasti faktana osaa sanoa.

Kommunismijuttuihin parempi keskustelun aihe mielestäni on Kuuba, jossa on äärimmäisen tehokkaasti saatu resursseja hyödynnettyä kauppasaarrosta ja Neuvostoliiton romahtamisesta huolimatta.

Minusta kuubalaisille on syytä nostaa hattua. Siellä on oikeati tehty asioita oikein.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

(Katsokaapa tämän hetken 7 suosituinta blogia suosituimpien blogissa. Kaikki 7 käsittelevät Laura Huhtasaarta ja hänen toimintaansa... Imekää siitä!!)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pintakuohua se vain on. Kyllä syvällisyys toimii myös, olen vahvasti sitä mieltä, että Janne jatkoon.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Taas kerran kiitos, Ari. Valitettavasti en jaa uskoasi siihen, että syvällisyyttä arvostettaisiin.

(Paitsi jos joku keksisi jäätelön päälle ripoteltavan mausteen nimeltä "syvällisyys". Silloin tietysti jokainen Homer Simpson sanoisi että "mmmm... syvällisyys...").

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Kommunismista keskusteltaessa syvällisyys minulle tarkoittaa aatteen fundamentaalisia tavoitteita.

Asiahan on juuri niin kuin olet usein luonnehtinut, eli että kapitalismissa tai markkinataloudessa kaikki kodin ulkopuolella tehtävä työ tai työn teettäminen perustuu vain rahan tienaamiselle. Toinen vaihtoehto on sitten sellainen, että työtä tehdään suoraan ja pelkästään siksi, että kansakunta saa tyydytettyä tarpeensa tai halunsa. Niin kuin isäntä, joka korjaa talonsa kattoa tai muuraa pirttiin uunia.

Ainoa ero näkökannoissamme on siinä, että olen korostanut markkinatalouden toimivuutta kansan hyväksi ja toisaalta sitä, että kommunismille ei ole löydetty sellaista toteuttamistapaa, joka olisi toiminut lähestulkoonkaan yhtä tehokkaasti ihmisten tarpeiden tyydyttämiseksi.

Jos jätät markkinatalouden kritisoinnin pois agendaltasi ja myönnät, että se on järjestelmä, joka toimii yhteiskunnassa, niin omalta puoleltani olen valmis keskustelemaan avoimesti siitä kuinka tässä vaiheessa utopistisena pitämäni kommunismi voisi toimia. Toistaiseksi en ole keksinyt siihen taikasauvaa etkä sinä ole pystynyt sitä minulle vakuuttavasti esittämään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #22

"Ainoa ero näkökannoissamme on siinä, että olen korostanut markkinatalouden toimivuutta kansan hyväksi ja toisaalta sitä, että kommunismille ei ole löydetty sellaista toteuttamistapaa, joka olisi toiminut lähestulkoonkaan yhtä tehokkaasti ihmisten tarpeiden tyydyttämiseksi."

Mitä nyt suomessa sen voimakkaan teollistumisen ja talouskasvun aikana viime vuosisadalla oli keskeisessä roolissa valtionyritykset joita sitten myöhemmin on yksityiskiimassa yksityistetty jonka jälkeen on esimerkiksi hinnat nousseet, palvelu heikentynyt jossain syrjäseudulla ja joku rikas syöttöporsas rikastunut entisestään. Ja sitten vaikka 10v viiveellä rakennettu uudestaan jotain Valtion Virastoa kun sellaista tarvittu.

Minä en näe yhteisomistusta ja markkinataloutta poissulkevina, vaan täydentävinä. Ajattelen pragmaattisesti, että pitää ottaa eri tilanteissa toimiva malli.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

Luulen, että olet hiukan sivupolulla siihen nähden mitä Janne on viestittänyt koskien kommunismia tai sosialismia.

Valtion yhtiöt Suomessa ovat toimineet täysin markkinatalouden puitteissa ja useimmilla niillä on ollut myös yksityisomistuksessa olevia kilpailijoita. Niiden merkitys on ollut pitkälti rahan tienaaminen valtion budjettiin. Tässä ei nyt niinkään keskustella omistajataustasta yhtiöiden kohdalla, vaan paljon syvällisemmästä yhteiskuntarakenteen remontista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #29

"Valtion yhtiöt Suomessa ovat toimineet täysin markkinatalouden puitteissa"

Kuten Talvivaara vai mikä tämän miljardin hukkakaivon nimi nykyään on?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Talvivaara oli pörssiyhtiö, epäonnistunut sellainen, kuten monet muutkin. Jos eläisimme neuvostomallisessa kommunismissa, niin Talvivaaran kaltainen saastepesäke olisi vain pantu jatkamaan toimintaansa ja kansa olisi pitänyt turpansa tukossa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #37

Toimihaan se edelleen. Terrafame pyörittää sitä.

Ja siitähän se ympäristökatastrofi olisi tullut jos olisi vain jätetty rempalleen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #37

Valtion omistama eikä ole koskaan toiminut markkinatalouden mukaan. Ensiksi rahoitettiin pörssihuijauksella, sitten huijattiin valtiota. Tässä eurossosialismissa yksityiset kuorii voitot ja veronmaksajat maksaa sekä kuittaa tappiot.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #29

Niin kyllä tässä varmaan jonkinnäköinen remontti tulossa, se on sitten asia erikseen.

Itse näen asian niin, että kommunismissa on kyse yhteisomistuksesta ja markkinataloudessa yksityisomistuksesta. Se on periaatteessa se ja sama keskustelun kannalta, että harjoitetaanko markkinataloutta kommunismin kehyksessä vai päinvastoin.

Se että myllätään koko talous kommunismiin niin se tuskin toimii. Mutta remontti varmaan tulee siksi nykyinen malli alkaa olla tiensä päässä kaikkien tukehtuessa velkaan ja talousjärjestelmän toimiessa ns. veitsen terällä, kaikkien jännittäessä että milloin menee malja nurin ja ihmiset säntäilevät paniikissa tyhjentämään kauppoja.

Oman käsitykseni mukaan ihmiskunta joutunee selviytäkseen rajoittamaan omistusoikeutta jollain tavalla mitä nyt vähän niinkuin pidetty pyhänä asiana.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Olisihan se hienoa jos tuollaiset kohut uutisoitaisiin korkeintaan pieninä juttuina iltalehdissä ja se siitä. Tämä kohuttelu on joskus aika rasittavaa seurattavaa. Sitten vielä sortuu laittamaan omankin lusikan soppaan. Monet paljon tärkeämmät asiat jäävät niin pienelle huomiolle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Yksi valtamedian toimintastrategioista on juuri se, että se hehkuttaa jotain asiaa, jotta jokin muu jäisi huomaamatta.

Tämä on yksi teema, josta en ehtinyt kirjoittaa niin paljon kuin olisi aihetta. Laitetaan tämä:

Noam Chomsky - Manufacturing Consent

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola Vastaus kommenttiin #39

Tämä on ihan totta. Myös päättäjät käyttävät tässä mediaa hyväkseen. Yksi viimeaikainen esimerkki tästä on kellojenkääntelykeissi.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mää oon huomannut&tajunnut jotta ihmiset ei jätä mitään jälkiä vaikka kävisivätkin lukee jotain blogii . Olen monesti yllättynyt kun joku kertoo seuraavansa munkin juttui .Täälkin täytyy olla kirjautunut jotta voi edes tykätä mistään . Ja esim mul ei inspiraatio&aika riitä lukea meneillään olevaa Lauraan liittyvää kohua eikä ritalan jankuttamista :)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ottamatta kantaa aatteesi oikeellisuuteen. Eiköhän tälläiseen blogikirjoitteluun pitäisi suhtautua enemmänkin henkilökohtaisena terapiana. Asiaan neutraalisti suhtautuvalla tai "tolkun" ihmisellä on hyvin huono keskittymiskyky lukea tietoa itselleen neutraalista asiasta. Vahvasti asiaan kantaaottavaa on taas hyvin hankala kääntää puolelleen.

Ainahan joku palstaa piruuttaan selaava saattaa saada lukemastaan uusia ajatuksia. Aika vähän niitä kuitenkin on.

Ja kaikkihan me koemme olevamme oikeassa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos näkökulmastasi, Toni!

Luulen kuitenkin, että minulle parempi terapiamuoto olisi se, että keskustelisin asioista hiljaa itseni kanssa. Ainakin luulen, että kuulisin enemmän uusia argumentteja sillä tavalla.

Kun tiedän itse, mitä olen kuullut ennen, osaan helpommin kertoa itselleni asioita, joita en ole kuullut ennen. Muut ihmiset puolestaan kertovat minulle enimmäkseen pelkästään sellaisia asioita, jotka olen kuullut miljoona kertaa ennenkin... Se on pitkästyttävää.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ja erittäin tärkeätä on suhtautua oikein siinä tilanteessa kun saa uutta tietoa joka on ristiriidassa aiemman kanssa. Tämä on parhaita artikkeleita Wikipediassa: https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance

Eli, kuinka käsitellään ristiriitainen, uusi tieto?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

NiiNppä... Tästä aiheesta minulle jäi joitakin blogeja kirjoitettavien listalle, mutta kirjoittamatta.

Esimerkiksi USA:ssa on huomattava määrä asunnottomia ihmisiä ja käytännössä lukutaidottomia ihmisiä sekä ihmisiä ilman terveydenhuoltoa... USA:ssa suurin syy konkursseihin on maksamattomat terveydenhuoltomaksu (tervetuloa, v*tun soteuudistus!!)... Ja Etelä-Koreassa mummot joutuvat prostituoimaan itsensä saadakseen rahat, joilla ostaa tarvitsemansa lääkkeet.

Moni mummo joutuu prostituoimaan itsensä Etelä-Koreassa

Mutta... WHO CARES??... Kapitalismi on niin v*tun ihana systeemi, jossa jokainen on rikas ja hyvintoimeentuleva... Tai jos ei ole, niin oma vika...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

Etelä-Korean protituoiduista voimme lukea maan omista sanomalehdistä. Pohjois-Korean prostituoiduista voi saada tietoa vain omien kokemuksiensa kautta... Niinhän sitä sanotaan, että joka tietoa lisää se tuskaa lisää.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #32

"Pohjois-Korean prostituoiduista voi saada tietoa vain omien kokemuksiensa kautta..."

Ihanko totta? Eikö YLE tai CNN tai BBC kerro siitä meille ihan ilman, että kenelläkään on siitä kokemusta? Fantastista! Milloin tämä uudistus on saatu aikaiseksi?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #27

Mainitsit aiemmin tehneesi tietokoneohjelmointia niin se kertoo minulle sen, että ymmärrät jotain informaatiotieteistä.

Neuvostoliittolainen keskusjohto vs markkinatalous on hyvä tarkastella ylävinkkelistä, informaationkäsittelyn näkökulmasta. Maailman kolmanneksi väkirikkaimman jättivaltion kaikkien ihmisten tarpeiden tyydyttäminen on oikeasti jättimäinen tietojenkäsittelytarve. Markkinatalous vähän semmoinen abstraktio jossa se päätöksentekokuorma hajautettu.

Nähdäkseni se kommunismi toimii oikein mainiosti pienessä mittakaavassa, jossain runkoinfrassa tai jossain perustarpeiden täyttämisessä mutta sitten kaikenkirjavien lisätarpeiden täyttäminen Maslowin tarvehierarkian mukaisesti, isossa skaalassa, on oikeasti vähän eri juttu sitten.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Päätin jo vuosi sitten etten tue Alma Mediaa kirjoittamalla tänne. Tätä en ole vielä katunut. Alma Media tekisi palveluksen Suomelle lopettamalla Uuden Suomen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kommentointia olen jatkanut. Avauksien kirjoittamisen olen lopettanut.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

60-luvulla laivani vei minut Neuvostoliittoon. Satamien, ei lentokenttien ja hotellien kautta. 70-luvulla laivani vei minut USAn vastaavasti.
Kumpaankaan maahan en halua muuttaa kun voin asua Suomessa.
Jatketaan Keijo, niin kauan, kun sallitaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos, Jarmo!

Tuosta laivajutusta tuli mieleen tässä kirjoituksessani linkittämäni:

Sosialismin ajan nostalgiaa

Muistat varmasti vanhat hyvät ajat?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei käynyt mielessä, että jos tavara ei käy kaupaksi, se on joko pilaantunutta tai sille ei ole kysyntää?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tajusit jo nuorena olevasi nero. Hienoa! Kansa sen sijaan on armottoman tyhmää pääosin. Ajatuksesi tosiaan muistuttavat Pohjois-Korean sukudynastian tajunnanvirtaa. Luonnontiede antautuu näille merkkihenkilöille merkkipäivinä ja golffaajina he ovat "Hole in one"-tasoa. Mutta jatka ihmeessä tyhmän kansan valistamista. Se on niin hauskaa luettavaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ilmoittaudut siis idiootiksi (vaikkei sille oikeastaan erikseen tarvetta ollutkaan).

Tässä tuohon hole-in-one -fantasiaan:

Miksi media valehtelee Pohjois-Koreasta?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Minähän olen idiootti, jos minut nyt lainkaan lasketaan ihmiseksi. Lapsinero tykittää.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #34

En tiedä, oletko oikeasti idiootti, mutta tällä palstalla esität sellaista ihan kiitettävästi. Olet siis palkkasi ansainnut. Ellet sitten ole niinsanottu hyödyllinen idiootti, joka tekee työnsä maksutta...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minulla on vahva epäilys, ettei blogisti Kejon nerous ilmene sosiaalisena lahjakkuutena. Tämä puute ehkäisee häntä pääsemästä edes Timo Soinin tasolle yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa.

Voitaneen ainakin ajatella, että kun Pohjois-Koreassa vietetään maan tuntia joka hetki, niin siellä on päästy sellaiseen ekologis-yhteiskunnalliseen ratkaisuun, joka kestäisi yhtä pitkään kuin aurinko paistaa maapallolle. Blogisti Kejon olisi saatava Pohjois-Korean ulkopuoliset ihmiset vakuuttumaan tästä. Tai edes enemmistö heistä. Hyvä alku olisi enemmistö suomalaisista. Mikä tässä mättää? Tietenkin kapitalismi, joka tuottaa enemmän, mutta kestämättömästi. Näin P-Korea ei koskaan näyttäisi pärjäävän kilpailussa.

Olisinkin nero, jos ratkaisisin tuon ongelman. Vaan kyllä siitä Kejonkin ratkaisusta voinee aika ajoittain keskustella?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Minulla on vahva epäilys, ettei blogisti Kejon nerous ilmene sosiaalisena lahjakkuutena."

Olen, Risto, kanssasi ehdottomasti samaa mieltä tästä ja olen jo pitkään ollut siitä tietoinen.

"Tietenkin kapitalismi, joka tuottaa enemmän, mutta kestämättömästi. Näin P-Korea ei koskaan näyttäisi pärjäävän kilpailussa."

Oletko, Risto, lukenut kirjoituksiani tällä palstalla? Vaikkapa tämä (ja lue myös tuossa kirjoituksessa linkitetyt):

Tulonjaon epätasaisuus kapitalistisen ja sosialistisen yhteiskunnan vertailussa

(Tämä ei ole erityisesti kohdistettu sinua kohtaan, Risto, mutta on relevantti puheena olevaa blogikirjoitustani ajatellen: Muistatko lukeneesi tuota linkitettyä kirjoitustani? Minua turhauttaa se, että joudun taas ja taas toistamaan sen, minkä olen jo aiemmin sanonut. Keskustelu ei etene, vaan se jumittuu jankuttamiseksi.)

"Vaan kyllä siitä Kejonkin ratkaisusta voinee aika ajoittain keskustella?"

Kunpa siitä keskusteltaisiinkin! Olisin ikionnellinen! Mutta keskustelun sijaan se on tällä palstalla tähän asti lytätty keskustelematta -- pelkästään idioottimaisia iskulauseita hokemalla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En muista lukeneeni, mutta nyt luin. Mieleeni jäi erityisesti Juha Kuikan hyvä kysymys kommenteissa.

Kommunismihan (merkityksessä tasaus ja elatus, yms) toimii perhepiirissä ihan hyvin. Ne kahdeksan suurkapitalistia ovat sitten ainakin esteenä isommalle siirtymiselle kommunismiin, vaikkapa Suomen mittakaavassa. Kuten ei kukaan Virossakaan halua palata kommunismiin, ei juuri kukaan Suomessa halua maastamme P-Korean kopioita. Että esteenä on myös ne ahkerat kansalaiset, joilla menee vielä hyvin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #51

Kiitos, Risto, että luit edes tuon yhden, edes nyt...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #51

Minusta taloutta voi ihan hyvin... mallintaa.

Kommunismin toimimisen raja normaalioloissa lienee 150 henkilöä, kun tuo taisi olla se maksimikoko missä metsästäjä-keräilijä yhteisöt eli.

Mutta kommunismia on venytetty pidemmälle, Khmerien valtakunta hyvänä esimerkkinä. Sieltä tosin puuttui semmoinen juttu kuin demokratia joten valta korruptoi ja paskoivat infran niin se meni siinä, mutta tuo 150 ihmisen raja näkyi nähdäkseni sielläkin yhteiskunnan organisoitumisessa. Siellä kun oli valtion sisällä niitä pieniä keskuksia (kaiketi alle 150 ihmistä) johon ihmiset tuotannon keräsi ja niitä sitten hallittiin keskusvallan kautta.

Se että suomi kokonaisuudessaan siirtyisi kommunismiin niin en pidä tätä realistisena. Kaikki taloudet ovat enemmän tai vähemmän sekatalouksia ja sitä pitää ymmärtää yhteisomistuksen ja yksityisomistuksen edut ja haitat.

Itse näen asian niin että:

1. Yksityinen monopoli on pahempi juttu kuin valtion monopoli (ahneet porsaat maksimoi hinnan)

2. Markkinatalous tarvitsee toimiakseen kilpailua. Pienessä maassa tai pienillä markkinoilla ei välttämättä onnistu.

3. Markkinatalous kilpailutilanteessa tämä nopeasti kehittää, tyydyttää tarpeita ja käyttää resursseja tehokkaasti

4. Keskitetysti hallittu resurssien jako vaatii helposti hillittömän informaation prosessoinnin. Kommunismi voi tukehtua isossa mittakaavassa.

5. Yksityinen raha sietää heikommin riskiä kuin julkinen raha. Julkisella rahalla on siis parempi tehdä perustutkimukseen ja kehitykseen investointia mikä ei välttämättä tuota. Yksityistä rahaa ei hassata turhuuksiin.

6. Runkoinfran rakentamisessa Valtion Yritys voi koordinoida standardin ja tarjota alustan yksityisille toimijoille. Vapailla markkinoilla firmat kyhäilevät omia virityksiään ja voi tuottaa sirpaleisuutta. Esimerkkinä vaikka sähköverkot aikoinaan britanniassa kun erilaisia töpseleitä ja sähkömuotoja oli 20kpl niin siinä tarvitsi jokunen adapteri vaikka hiustenkuivaajalle.

...

Noin esimerkiksi. Molemmissa malleissa siis on selkeitä vahvuuksia ja pidän huonona asiana jos päätöksiä tehdään ideologisesti eikä punnitsemalla mikä nyt toimisi tilanteessa parhaiten.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuosta linkatusta kirjoituksesta pieni ote johtopäätösosiosta:

"Kapitalistisen yhteiskunnan tarkoitus on mahdollistaa yksittäisten ihmisten rajaton rikastuminen vaikka sitten toisten kustannuksella.

Sosialistisen yhteiskunnan tarkoitus on toteuttaa ihmisten välistä tasa-arvoa ja tarjota kaikille mielekäs elämä."

Tuohon kommentoisin, että ensimmäinen toteamus ei pidä paikkaansa, sillä kapitalismi ei ole järjestelmä, jolla olisi tarkoitus, vaan se kuvaa ihmisille luonteenomaista elämäntapaa. Sitä ei ole kukaan suunnitellut, vaan se on kehittynyt. Sen seurauksena on tapahtunut joidenkin yksilöiden suunnatonta rikastumista, mutta sen edellytyksenä on ollut valtaväestön hyvinvointi. Siksi kapitalistista yhteiskuntaa voi myös luonnehtia vapaaksi yhteiskunnaksi, ettei se sälytä velvoitteita yhteiskuntaa kohtaan jokaiselle maailmaan syntyvälle.

Toinen osa sitaatista pitää paikkansa teoriatasolla, niin kuin utopistikommunistit asian haluavat nähdä. Se olisikin hienoa, jos moisen pystyisi toteuttamaan. Periaatteessa se edellyttäisi rahatonta maailmaa, jossa tehtäisiin töitä "entiseen malliin", mutta ilman palkkaa ja ilman tuotteille asetettuja hintoja.

Ongelma on vain siinä, että kun mikään ei rajoittaisi tuotettujen hyödykkeiden jakelua eikä ihmisillä ole sisään rakennettua itsekontrollia ottaa itselleen vain sen verran kuin tarvitsevat ottaen huomioon muut ihmiset ja kokonaistuotannon määrän, niin homma ei pelaa tuolla tavoin. Siihen tarvitaan joka tapauksessa jokin jakeluperiaate. Toistaiseksi ei ole keksitty parempaa kuin raha. Muussa tapauksessa elämä taantuisi hyvin luontaistalousasteelle ja tuskin olisi näillä leveysasteilla tässä mittakaavassa lainkaan mahdollista.

Vaikka kuinka ajattelisi humaanisti ja tasa-arvoisesti, niin pragmaattista näkökulmaa ei voi ohittaa. Sen ymmärsi Kiinassa Maon epoäonnistuneen aikakauden jälkeen Deng Xiao Ping, joka totesi kuolemattoman lauseensa: "Ei ole väliä minkä värinen on kissa, kunhan se pyydystää hiiren." Tuo lause on tosin usein ymmärretty virheellisellä tavalla siten, että hän olisi periaatteesta ollut kommunismia vastaan. Pikemminkin se oli hänen oivalluksensa siitä, että kommunistisen puolueen valta voidaan säilyttää vain sillä ehdolla, että kansa saadaan vaurastumaan. Jos näin ei olisi menetelty, niin kommunistisen puolueeen valta olisi luhistunut Kiinassa samalla tavalla kaoottisesti kuin se teki Venäjällä. Nyt ei Kiinassa ole merkkiäkään siitä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #58

Juha, maksaako joku sinulle tästä jankuttamisesta?

Tämä on jo ties monesko kerta tänään kun kommentoin sinun kommetteihisi tätä samaa asiaa.

"Tuohon kommentoisin, että ensimmäinen toteamus ei pidä paikkaansa, sillä kapitalismi ei ole järjestelmä, jolla olisi tarkoitus, vaan se kuvaa ihmisille luonteenomaista elämäntapaa."

Ihminen on luonnostaan laumaeläin; Individualismi on kulttuurin tuotetta

"Vaikka kuinka ajattelisi humaanisti ja tasa-arvoisesti, niin pragmaattista näkökulmaa ei voi ohittaa."

Taisit toisessa kommentissa taannoin sanoa suurin piirtein niin, että kapitalismissa kaikki elävät yltäkylläisyydessä, paitsi ne toiset, joita ei lasketa.

Vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä kuolee nälkään kapitalismin takia -- markkinoiden näkymättömän käden teloittamina!! Tuo tappotahti on sama kuin toisessa maailmasodassa. Eikö sinua ollenkaan hävetä ylistää tuollaista "kaikkien etuna"?

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #60

"Juha, maksaako joku sinulle tästä jankuttamisesta?

Tämä on jo ties monesko kerta tänään kun kommentoin sinun kommetteihisi tätä samaa asiaa."

Niin, olet jo monta kertaa jankuttanut samasta asiasta. Maksaako joku sinulle siitä?

"Ihminen on luonnostaan laumaeläin; Individualismi on kulttuurin tuotetta"

Ihminen on laumaeläin ja yhdyskuntia muodostava luontokappale, kuten niin monet muutkin eläimet. Mutta aivan samoin kuin muillakin laumaeläinnisäkkäillä ihmsilläkin on niissä laumoissa omat itsekkäät individualistiset tarpeensa.

Tällaiset itsekkäät tarpeet näkyvät parhaiten laumaeläinten kohdalla saalistajapetoeläimissä, jotka pyrkivät kaikin mahdollisin tavoin saamaan saaliista niin paljon itselleen kuin mahdollista. Mutta se näkyy myös ihmistä lähellä olevien apinoiden laumakäyttäytymisessä, jossa ovelimmat yksilöt piilottelevat varastoihinsa hedelmiä ja pähkinöitä salaa toisilta.

Laumaeläinolemus ei siis kumoa millään tavoin itsekkyyttä ja individualismia, joka varmaan kyllä ihmisen kohdalla on myös korostunut teknologisen kehityksen mukanaan tuoman uudenlaisen kulttuurin myötä. Kulttuurievoluutio on myös evoluutiota ja ajan mittaan sekin alkaa vaikuttaa geeniperimään darwinististen oppien mukaisesti.

"Vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä kuolee nälkään kapitalismin takia -- markkinoiden näkymättömän käden teloittamina!! Tuo tappotahti on sama kuin toisessa maailmasodassa. Eikö sinua ollenkaan hävetä ylistää tuollaista "kaikkien etuna"?"

Nälkään kuoleminen ei riipu kapitalismista ja nykymaailmassa se riippuu eniten paikallisista konflikteista sekä niiden mukanaan tuomista talouden ja infrastruktuurin romahduksista. Sosialistisissa maissa kuollaan nälkään suhteessa paljon enemmän. Esimerkiksi Pohjois-Koreassa kuoli satojatuhansia mälkään 90-luvulla eikä se olisi tilanteesta selvinnyt ilman "kapitalististen maiden" apua.

Myös on selvää, ettei äärimmäisen köyhien kehitysmaiden ja -alueiden nälkäongelmaa pystytä poistamaan millään takatempulla alkamalla hokea marxismin ilosanomaa. Intia on pitkälti pystynyt poistamaan nälänhädän omalla markkinataloudellaan. Tuo nälänhätä oli todella valtava ongelma vielä 60-luvulla. Sama koskee Kiinaa, ja ehkä vielä selkeämmin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #58

"Tuohon kommentoisin, että ensimmäinen toteamus ei pidä paikkaansa, sillä kapitalismi ei ole järjestelmä, jolla olisi tarkoitus, vaan se kuvaa ihmisille luonteenomaista elämäntapaa. Sitä ei ole kukaan suunnitellut, vaan se on kehittynyt."

Itse asiassa sitä on kehittynyt myös kommunistisia järjestelmiä. Kapitalismi ei missään nimessä ole ollut ainoa mikä on kehittynyt.

Nähdäkseni luonnostaan ihmiset ovat eläneet alle 150 hengen kommunistisissa yksiköissä jotka ovat keskenään vaihtaneet juttuja jos tarvinneet. Maanviljelykseen siirtyminen ja väkiluvun kasvu on sitten alkanut tuottamaan kaikennäköisiä rakenteita.

"Periaatteessa se edellyttäisi rahatonta maailmaa, jossa tehtäisiin töitä "entiseen malliin", mutta ilman palkkaa ja ilman tuotteille asetettuja hintoja.

Ongelma on vain siinä, että kun mikään ei rajoittaisi tuotettujen hyödykkeiden jakelua eikä ihmisillä ole sisään rakennettua itsekontrollia ottaa itselleen vain sen verran kuin tarvitsevat ottaen huomioon muut ihmiset ja kokonaistuotannon määrän, niin homma ei pelaa tuolla tavoin."

Khmerit ratkaisivat tämän niin, että populaatiot jaettiin ryhmiin (todennäköisesti se ihmiselle luontainen alle 150 ihmistä) ja näillä oli se joku oma temppeli ja siellä sitten joku joka koordinoi resurssien jakoa ja sinne keräämistä. Ihmiset siis painoivat duunia ja tuottivat, ne kerättiin ja jaettiin. Suurimmaksi osaksi riisinviljelyä, jotkut infraprojeteissa ja jotkut siten tuottivat kotonaan vaikka pärekoreja tai mitä tarvitsikaan.

"Siihen tarvitaan joka tapauksessa jokin jakeluperiaate. Toistaiseksi ei ole keksitty parempaa kuin raha."

Työaika on ihan kelvollinen mittari.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Onnea autuaammille kirjoitusmaille!

Olit palstan kirjoittajien parhaimmassa kvartaalissa mielestäni, ja kourallisesta asioita olin jopa samaa mieltä kanssasi :)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos, Amos! Niin sinun kuin ylipäätään Liberaalien suhteen vaikutelmakseni muodostui, että sinulla/teillä on loogiset näkemykset faktisella tasolla -- ainakin tiettyyn rajaan asti. Mutta... Maapallo on rajallinen resurssi. Miettikää sitä. Loppujen lopuksi pelaamme nollasummapeliä.

Haluan edelleen alleviivata sinun päättelysi looogisuutta. Mutta mieti, millä materiaalisilla perusteilla se lepää.

(Olen joskus ajatellut näin: Jos meillä on karttapallo, jonka halkaisija on yksi metri, niin valtameren syvin syvänne on noin millin syvyinen ja ilmakehän korkeus saman korkuinen. Ruokamultakerros on vain noin mikrometrin mittainen! Ja siitä me kaikki elämme -- tai sitten kuolemme.)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, kysymys kuuluu; Voiko kirjoittamisella vaikuttaa? Vastaus on, että voi.
Kuitenkin mielestäni somea pitäisi käyttää jengin kokoamiseen, tieto tulisi jakaa keskitetysti. Juttu on pitkä, joten en ala sitä tässä enempää avaamaan.

Toisaalta olen sitä mieltä, ettei tätä junaa voida enää pysäyttää, vaikka kiskot loppuvat jo seuraavalla sillalla. Matkustajat eivät kuuntele, vaan miettivät sitä onko Mersu parempi kuin Volvo ja katselevat kuvia pressan koirasta.

Henry

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuten Risto Jääskeläinen yllä totesi, minulla ei ole sosiaalista lahjakkuutta porukan keräämiseen. Minun lahjakkuuteni on muualla -- eli lähinnä sen toteamisessa, miten asiat oikesti ovat tai voisivat olla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tätä kirjoitusta on näköjään jaettu Facebookissa tasan nolla kertaa. Laura Huhtasaaren kirjoitusta lienee jaettu jo noin tuhat kertaa... (ilman vertailua muuten... tasoerohan on luonnollisesti astronominen... :-/)

(Tällä hetkellä Laura Huhtasaaren blogia on jaettu FB:ssä nin 1.100 kertaa ja minun kommenttiani numero #1 tuohon blogiin on suositeltu tarkalleen 2 kertaa. Ottakaatten taskulaskimet esille ja repikää siitä.)

Laitetaanpa tähän kommenttiin aiemmin tänään kirjoittamani, jonka olin ajatellut ihan omaksi blogtekstiksi:

- - -

"Jäähyväiset urkintasivusto Facebookille

YLE:n uutinen parin päivän takaa:

Facebook kysyy käyttäjiltään puhelinnumeroa vedoten tietoturvaan – parin viikon jälkeen numeroa käytetään mainosten kohdentamiseen

Ja toinen uutinen seuraavalta päivältä:

Facebook kysyy käyttäjiltään puhelinnumeroa vedoten tietoturvaan – parin viikon jälkeen numeroa käytetään mainosten kohdentamiseen

Facebookin jättimäinen tietomurto – Mitä siitä pitää tietää? Viestintävirasto vastaa

”Yhteisöpalvelu Facebookissa paljastui perjantaina tietomurto, joka koskee peräti 50 miljoonaa käyttäjää.”

Olen vuosien varrella lähtenyt Facebookista pari kertaa ja tänään lopullisesti. Syy tähän on se, että haluan kontrolloida itse, mitä tietoja tililläni näkyy. Rekisteröityessäni joko hyväksyn tai hylkään tarjotut ehdot ja jos ehtoja myöhemmin muutetaan, haluan, että minulla on mahdollisuus valita, suostunko uusiin vaatimuksiin vai poistanko tilini.

Kun rekisteröidyin hiljattain Facebookiin, minulta ei vaadittu sen paremmin puhelinnumeroa kuin valokuvaakaan. Tänään Facebook kirjasi minut ulos ja vaati takaisinkirjautumiseen puhelinnumeroani. Olisin mieluummin poistanut tilini, mutta sen voi poistaa vain kirjautuneena.

Niinpä annoin puhelinnumeroni päästäkseni poistamaan tilini. Tämä ei kuitenkaan riittänyt Facebookille. Nyt en päässyt kirjautumaan, koska Facebookilla ei ollut kuvaani. Puhelinnumeroni sen sijaan oli nyt liitetty tiliini.

Annoin kuvani ja jouduin odottamaan tuntikaupalla/muutaman päivän Facebookin ”tarkistaessa” kuvaani ennen kuin Facebook salli minun kirjautua sisään. Poistin tilini välittömästi ja pysyvästi.

Nuo mainitut ongelmat ovat ohjelmointiteknisesti niin triviaaleja välttää, että jopa Facebookin nörttien pitäisi ne kaiken järjen mukaan hallita. Kyse ei siis ole vahingosta, vaan aivan tietoisesta sellaisten tietojen kiristämisestä, joita käyttäjä ei halua antaa. Jos en olisi antanut vaadittuja tietoja, en olisi voinut poistaa tiliäni. Tuonsorttista kiristystä en hyväksy ja siksipä heitän lopulliset jäähyväiset Facebookille."

Tuo s@@tnan Facebook ei edelleenkään anna minulle tilaisuutta poistaa käyttäjätiliäni. Toivottavasti vielä jonain päivänä antaa.

Ylipäätään lapsenuskoni sosiaalisen median tarkoitukseen alkaa olla melko heikoissa kantimissa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Sinusta tulikin sellainen kuva, että halusit opettaa kaikille jotain ja itse oletit tietäväsi jo kaiken.

Kuten Platon on kirjoittanut Sokrateksen sanomaksi: "Viisaita eivät ole he, jotka luulevat tietävänsä kaiken. Viisaita ovat ne, jotka ymmärtävät etteivät he oikesti tiedä mitään." (Vapaasuomennos omasta päästä, mitä nyt muistan siitä kirjasta.)

Silti... onnea matkaan minne menetkin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

En suinkaan kuvittele tietäväni kaikkea. Kuvittelen vain tietäväni jotain. Ja sen haluaisin opettaa muillekin. Mutta jos se sinua ärsyttää, niin olkoon sitten niin.

Ehkä sinun etikettiisi kuuluu se, että jokaisen pitäisi esittää täysin tietämätöntä joka asian suhteen?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ei, kyse on ylipäätänsä oppimisesta ja vuorovaikutuksesta. Jos kumpikin osapuoli keskustelussa kohtelee toista siten, että toisella on jotain sellaista tietoa mitä itsellä ei ole ja kumpikin yrittää saada tiedon selville on kyse onnistuneesta kommunikaatiosta oppimisen suhteen.

Jos taas toinen puoli olettaa vain, että häneltä voi oppia ja vastapuolella ei ole mitään annettavaa, niin kyse ei ole mistään muusta kuin propagandasta.

Siis tuo jälkimmäinen oli se ongelma, joka ärsytti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olen oppinut jotain uutta blogiesi johdosta joten harmillista,jos luovutat.

Olisit juuri oikea henkilö kertomaan milloin mihinkin yhteiskunnallisen asiaan sosialistisen ratkaisun ja argumentoimaan sen puolesta.

Ongelmahan on siinäkin juuri tuo: "Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla"

Tämän olen oppinut ihmisistä blogiesi johdosta. Mikä on jollakin tavalla melko masentavaa huomata.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Niin monta kirjoitusta jäi kirjoittamatta... vain sen takia, että kirjoittamisella ei tunnu olevan mitään vaikutusta!!

Jos joku muu tuntee asiakseen kirjoittaa nämä, niin tässä muutama suunnitteilla ollut:

***

Voiko ilmaa raskaampi esine lentää?

Ei tietenkään! Johan sen on historia todistanut...

Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin 1500-luvulla. Noin 400 vuoden ajan ihmiset hokivat toisilleen, että historia todistaa, että ilmaa raskaampi esine ei voi koskaan lentää. (Näin siitäkin huolimatta, että joka iikka näki päivittäin esimerkiksi lintujen lentävän.)

Nykyään hoetaan sitä, että kommunismi ei voi koskaan toteutua. Näin siitäkin huolimatta, että joka iikka näkee päivittäin, miten se toteutuu esimerkiksi perheen sisällä.

***

Pakko on pakko, vaikka se olisi kasvoton

Vapauden illuusio kapitalistisessa yhteiskunnassa

Osoitettava kansalle, että kapitalistisen yhteiskunnan vapaus on illuusio

(Yhden vapaus tulee toisen kustannuksella
millä mekanismilla tämä tapahtuu
valtion sisällä
kansainvälisesti
konkreettiset esimerkit
nälkäkuolemat
köyhyys
asunnottomuus
koulutuksen puute
lähiympäristön tuhoutuminen
yhteiskunnallisen vaikutusvallan keskittyminen
jne.)

(Markkinoiden näkymätön käsi jne.)

Pakko ei ole pakko pelkästään silloin kuin jokin tietty henkilö tai henkilöjoukko on pakottajan asemassa. Pakko voi syntyä myös järjestelmn toimesta. (Toinen tarina on sitten se, että moni ei tunnista oman yhteiskuntansa järjestelmää järjestelmäksi ensinkään, vaan pitää sitä vain ”normaaliolotilana” kun taas muidenlaisten yhteiskuntien järjestelmiä pidetään järjestelminä.)

* * *

Sananvapauttamme rajoittava terroristijärjestö Al-Gorithm tarkoittaa juurikin kapitalistiluokkaa

Linkitin taannoin yhden hallituspolitiikkaa vastaan suunnatun blogikirjoitukseni Facebookin ryhmään, joka on suunnattu hallituspolitiikkaa vastaan ja jossa on yli 13 tuhatta jäsentä.

Kirjoitukselleni koitui tykkäyksiä tasan yksi.

Nyt tietysti kaikkein heikkolahjaisimmat vastustajani rientävät kertomaan, että selitys on se, että kirjoitukseni oli liian huono. Antaa älyssään heikkojen tulla autuaiksi uskossaan...

Tosiseikka on se, että meidän paljonhehkutetussamme kapitalistisessa yhteiskuntajärjestelmässämme valta – myös tiedotusvalta eli sananvalta – on kapitalisiluokalla eli kansanomaisesti sanottuina rikkailla.

Viestintäalustan omistajat päättävät, mitkä viestit saavat näkyvyyttä. Ja vaalikarjan suuri enemmistö pitää tätä aivan asiallisena ja asiaan kuuluvana ja kuvittelevat, että joka iikalla on yhtäläinen mahdollisuus saada ajatuksensa esille!

Me suomalaiset olemme alle 1 promillea maapallon väestöstä. Kerrottakoon kaikille teille, jotka ette olleet hereillä kyseisellä matematiikan tunnilla: Suomalaisia on vähemmän kuin yksi tuhannesosa maapallon väestöstä.

Mitä v*tun väliä tai merkitystä sillä siis on, mitä mieltä me suomalaiset olemme maailman asioista? Aivan oikein: Sillä ei ole kerrassaan mitään väliä.

Mutta aikamme kuluksi voimme seurata, mitä maailmassa muuten tapahtuu.

Hiljattain Alex Jones'in Infowars -sivusto suljettiin pois somesta. Tuo sivusto oli äärioikeistolainen. Kuitenkin sen poissulkeminen ilmentää sitä, että sananvapauden toteutuminen on kapitalistien käsissä.

Jopa USA:n presidentti Donald Trump on ottanut kantaa sosiaalisen median alustojen kannanottoihin ja ennenkaikkea siihen, millainen oikeus niillä pitäisi olla kannanottoihinsa.

USA:n kaksi valtapuoluetta, demokraatit ja republikaanit ovat kummatkin suuryritysten edustajia. Eroja on lähinnä siinä, minkä sektorin yrityksiä nuo edustavat.

En (tietenkään) ole samaa mieltä sen paremmin Alex Jones'in kuin Donald Trump'inkaan kanssa heidän edesottamustensa sisällöstä, mutta sen sijaan jaan heidän huolensa siitä, millä perusteella yhteiskunnallisen keskustelun näkyvyys päätetään.

Meidän kapitalistisessa yhteiskunnassamme mielipiteiden näkyvyydestä päättää kapitalistiluokka eli yhteiskunnan kaikkein rikkain vähemmistö.

”Länsimainen vapaus” tarkoittaa rahanvaltaa

Noam Chomsky - Manufacturing Consent

* * *

Suomessa yksipuoluejärjestelmä

Olen moneen otteeseen kirjoittanut, että Suomessa vallitsee käytännössä yksipuoluejärjestelmä, jossa se yksi puolue on  Suomen Kapitalistinen Talouskasvupuolue.
Tuo puolue esiintyy eduskunnassa 9 eri piilonimellä. Puolueelle kaksi asiaa ovat pyhiä:
1) Talouden pitää olla kapitalistinen
2) Talouden pitää kasvaa
Kaikki muut arvot uhrataan noiden kahden alttarille.
Kun koko eduskunnassa vallitsee noin herttainen yksimielisyys kaikkein tärkeimmistä asioista, olisi pelkästään luonnollista, että kaikki eduskuntapuolueet muodostaisivat yhdessä hallituksen.
Asiassa on vain yksi vakava mutta:
Tuolloin tavallinen vaalirahvas huomaisi, että äänestämisellä ei voi vaikuttaa. Sellaisella oivalluksella voisi olla arvaamattomat seuraukset.
Siksi on turvallisempaa muodostaa vaikkapa sixpack 2.0 ja antaa kansan elää edelleen siinä illuusiossa, että äänestämällä voi vaikuttaa.
P.S. Tiesittekö muuten, että Pohjois-Koreassakin on monipuoluejärjestelmä ja sielläkin kaikki puolueet ovat keskenään yhtä mieltä kaikkein tärkeimmistä asioista?

* * *

"Läntisten yhteiskuntien tasolla vasemmisto/oikeisto -akseli on menettänyt relevanttiuttaan, koska palkansaajien asema ja elintaso ovat ratkaisevasti kohentuneet menneisiin vuosikymmeniin verrattuna."
Tuota samaa väitettä esitettiin jo 1800-luvun alkupuolella ja Marx kumosi sen Pääomassa epärelevanttina. (Tuolloin väite esitettiin esimerkiksi muodossa, että ei mitään oikeaa työväenluokkaa enää ole olemassa kun jokaisella on varaa kulkea nahkakengissä eikä kukaan enää kulje puukengissä.)
Tuolla samalla argumentilla voisi puolustaa myös orjuutta: Niiden vuosisatojen aikana, jolloin orjuus oli voimissaan, orjien aineellinen elintaso nousi vuosisadasta toiseen.
Oikeasti työväenliikkeen taisteluasiana ei ole (ei ainakaan pitäisi olla) aineellisen kulutuksen maksimoiminen, vaan yhteiskunnallisen tasa-arvon saavuttaminen.
Nykyään kapitalistit kilpailuttavat valtioita toisiaan vastaan ja kiristävät parlamenteilta päätöksiä uhkaamalla raunioittaa maan talouden (viemällä työpaikkoja maasta yms.). Kansa saa kyllä valita parlamenttiedustajansa, mutta kapitalistiluokka sanelee, mitä ne edustajat voivat päättää "taloudellisten realiteettien nimissä". Missä mielessä valta on kansalla?
"Globaalilla tasolla markkinatalouden ja sosialismin kamppailu on korvautunut demokraattisen ja autoritäärisen yhteiskuntamallin kilpailulla."
Tähän kelpaa vastaukseksi hiljattain kirjoittamani teksti, joka on relevantti tämän kommenttiketjun pohjana olevalle polarisoitumista käsittelevälle kirjoitukselle yleisemminkin:
Diktatuuri ja diktatuuri

* * *

Tietokoneko suurtuotantoväline?

(Onko radio suurtuotantoväline? Se kaiuttaa viestin monille.)

Marxilaisessa kontekstissa oleellista on se, montako työntekijää tarvitaan tuotantovälineen käyttämiseen...

* * *

Tuossa yllä vain muutamia mainitakseni. Mutta mahtaako Suomessa olla yhtäkään ihmistä, joka haluaisi jatkaa tästä (jos on, niin kirjoita vapaasti noista ylläolevista)? Suomessa on porukkaa 5 miljoonaa. Äkkipäätään veikaten luulisin, että edes yksi (1/5 miljoonaa) haluaisi jatkaa viestiä. Mutta enpä tiedä... olen aina ennenkin ollut liian optimistinen...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Joku käytännöllisemmin suuntautunut voisi kirjoittaa jotain kolmikantasopimisesta.

Nuo kolme kantaa ovat työnantajat, palkansaajat ja hallitus. Mutta entä työttömät ja sosiaalituillä elävät? He eivät ole neuvottelupöydässä ensinkään, vaikka muodostavat noin puolet väestöstä!!

Risto Koivula

Sää kuljetat noita parin tähtiprovokaatorin nimeä mukana, joka syövät laakista kaiken uskottavuuden, ja joiden nimiin ainakin Aamulehti-tyhmentymä on vaatimalla vaatinut "kommunisteja" vannomaan, kirjoittamisoikeuden edellytyksenä...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/02/noam-c...

http://ristojkoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2608...

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Jos laitetaan Euroopan maat hyvinvointijärjestykseen niin huomataan sen minkä lapsikin tietää.

Markkinatalous, demokratia ja ihmisten vapaus valita tuottavat ihmiselle paljon enemmän hyvinvointia kuin kommunismi, suunnitelmatalous ja vankila (neuvostoliitossa ihmiset olivat käytännössä maaseudulle maahan sidottuja orjia, joilla ei ollut edes matkustusoikeutta).

Kommunismi järjestelmä on niin surkea, että vain uskomaton typerys on valmis vaihtamaan vapauden ja markkinatalouden diktatuuriin. Toki näitäkin typeryksiä riitti 60- ja 70-luvulla Suomessa. Jotkut pitivät näitä hyödyllisiä idiootteja "älykköinä". Itse pidän niitä puhtaasti idiootteina.

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/nama...

Ei ole yllätys että kommunismin pilaamat maat ovat kärjessä kun jaetaan köyhyyttä ja kurjuutta. Köyhyyden tuottamisessa kommunismi on ylivertainen.

Markkinataloudesta ja demokratiasta nauttineet maat maksavat kommunismin jälkilaskua.

Sun markkinoima aate ei onneksi kiinnosta enää ihmisiä. Nyt ei tarvita enää yya-liturgioita eikä opportunisteille ole elintilaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvä poika! Päänsilitys ja papukaijamerkki! Just näin (idiootti)!!.

Mielipiteesi huokuu vastuullisuutta ihan niinkuin ay-liikkeen kanta silloin kun he luopuvat ajamasta omaa etuaan "koko kansan" (eli siis työnantajien eli kapitalistiluokan) edun nimissä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

(Ja edelleen nolla jakoa Facebookissa. Käytännöllisesti puhuen voisin yhtä hyvin mennä metsään puhumaan puille. Tämä on sitä kapitalistista v*tun "sananvapautta". Imekää siitä, hyödylliset idiootit!!!)

”Länsimainen vapaus” tarkoittaa rahanvaltaa

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

(Meinasin kommentoida Markku Huuskon blogia siitä, miten Huhtasaari vetelee alaikäisiä, mutta kommentteja oli liki 200 ja fb-jakoja melkein 60, joten totesin, että turha vaiva.)

(Mutta tottakai meillä kaikilla on yhtäläinen sanomisen oikeus. Se kuuluu tähän meidän kapitalistiseen sananvapauteemme. Se, että vain harvat ja valitut tulevat kuulluksi, on tietysti toinen asia...)

Meidän vapaassa suomalaisessa yhteiskunnassamme kuka tahansa saa koska tahansa mennä metsään puhumaan puille. Mitä siis valitamme??!! Pohjois-Koreassa kansa ei takuulla saa mennä metsään puhumaan itsekseen...

Metsästä puheenollen... Katsokaapa piruuttanne yksi pohjoiskorealainen elokuva. Jos ei muuten, niin sen kunniaksi, että pääsette eroon minusta:

A Forest Is Swaying (1982, English Subtitles)

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen

Olen lukenut näitä blogistin kirjoituksia kiinnostuneena ja kokenut, että kaikesta saamastaan vastustuksesta ja osin turhanpäiväisestä mitätöinnistä huolimatta blogistin esittämillä ajatuksilla on arvoa. Vaihtoehdottomuus, siis kiltisti
sanottuna "ainoa vaihtoehto", on aikamme ongelma ja olen blogistin kanssa samaa mieltä siitä, että nykyinen kapitalistinen malli on pääasiassa haitallinen ja toimimaton. Aivan kaikesta en ole samaa mieltä, mutta olen silti kokenut, että blogisti on jossain määrin hengenheimolaisiani ja siten hän varmaankin ymmärtää, miten ilahduttavaa onkaan lukea jotain muutakin kuin samaa Virallisen Totuuden jankkausta.

Monesti olen harkinnut kommentoivani, sillä toisinaan mieleni on tehnyt sanoa jotakin johonkin, mutta koen tämän kommentointijärjestelmän melko huonoksi syvempään keskusteluun. Jos blogisti on päättänyt lähteä, toivotan tietenkin hyvää
matkaa ja menestystä. Tietenkin toivon, että jos blogistin alusta vaihtuu, hän kertoisi osoitteen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos, Otto, kannustavasta palautteestasi!

Voit laittaa tämän linkin korvan taakse:

https://vapaus2018.blogspot.com/

Aloitin tuon blogin tämän vuoden alussa ja ajatukseni oli, että tämän vuoden aikana käsittelisin "vapauden" käsitettä sen verran kattavasti, että normaaliälyllä varustetut kapitalistisen yhteiskunnan asukit voisivat sen ymmärtää.

Vielä on 3 kuukautta aikaa...

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen

Kiitokset linkistä.

Vapauden käsitteen purkaminen ja selkiyttäminen on hyvin kannatettavaa. Mikäpä näinä aikoina johtaisikaan ihmisiä pahemmin harhaan kuin vapaus -- vapaus tehdä mitä huvittaa, siis olla välinpitämätön? Vapaus tuhota, vapaus tappaa, jos ei muita, niin ainakin sitten itsensä? Vapaus omistaa metsää ja kaataa sitä rahan nimissä hehtaarikaupalla, siis vapaus tuhota muiden elämänmuotojen elinolosuhteet?

Olen miettinyt paljon, että mitä se vapaus sitten on, kun tulee yritys tai vastaava, joka vapaasti ostaa kaikki muut yritykset. Nekin, jotka ovat vapaiden yksilöiden vapaasti perustamia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #74

Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että yksien vapaus tulee toisten kustannuksella!

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Tälle palstalle kirjoittavat käytännössä vain suomalaiset, ja he/me olemme etuoikeutettuja maailman mittakaavassa. Tämän takia meidän on helppo kuvitella, että "kaikilla on kaikki hyvin".

Ja sikäli kuin kukaan meistä edes tietää, että maailmassa kuolee vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä nälkään, annamme kertoa itsellemme, että se on heidän oma vikansa... v*tun sivistymättömät pakanat, lisääntyvät liikaa, uskovat väärän väriseen tai nimiseen jumalaan jne... Toisin kuin me kunnon ihmiset...

(Sori, mutta en jaksa enempää edes tuollaista v*tun idioottien parodioimista; minusta on tosi traagista, että valtaosa suomalaisista on niin idiootteja, että uskovat tuollaiseen...

Olenkin poistumassa tältä palstalta juuri siksi, että pelkään, että seura tekee kaltaisekseen. En halua redusoitua samanlaiseksi idiootiksi kuin suuri osa tämän palstan skribenteistä on.)

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen Vastaus kommenttiin #76

Tuohon uskominen siirtää mukavasti vastuun itseltä muille. Käänteisesti kaiketi ollaan sitten sitä mieltä, että kaikki omalle kohdalle osunnut materiaalinen onni on enemmän tai vähemmän oikeutettua (jumalan valitsemat hallitsijat, "omalla" työllään menestyneet stevejobsit ja sellaiset) ja että jos kaikki toimisivat kuin itse, niin kaikilla voisi mennä "yhtä hyvin" (siis, jos materiaalin määrä mittaa elämänlaatua).

Tähän kai liittyy se viisastelun vapaus, jonka varjolla Lähi-idästä on kaadettava kaikki väärinajattelevat hallinnot. Mikä siinä tosiaan on, kuten eräs tunisialainen tuttavani taannoin kysyi, ettei afrikkalainen valtionjohtaja Gaddafi saa tehdä työtä maansa ja maanosansa hyväksi ilman Yhdysvaltain sekaantumista. Olkoot Gaddafi diktaattori tai mikä tahansa, mutta minusta se ei ole mikään oikeutus valtion ja laajemmalti maanosan raunioittamiselle ja kuppaamiselle.

Olen odotellut innolla, että milloin joku hyökkäisi vaikka Suomeen vapauttaaksen meidät rahan diktatuurista.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Vaihtoehdottomuus, siis kiltisti sanottuna "ainoa vaihtoehto", on aikamme ongelma ja olen blogistin kanssa samaa mieltä siitä, että nykyinen kapitalistinen malli on pääasiassa haitallinen ja toimimaton."

Eikä tämä nyt edes mene niinkuin Adam Smith 1700-luvulla pohti.

Adam Smith oli vahvasti vapaiden markkinoiden puolella mutta kyllä hänkin nimenomaan tiedosti että tarvitaan myös näitä valtionlaitoksia joihinkin perusjuttuihin. Kuten puolustus, hallitus, oikeuslaitos, tiet ja kulkuväylät, koulutus ja osittain julkisten laitosten ylläpito.

Sen lisäksi, Adam Smith oli jyrkästi vastaan valtioiden velkaantumista.

Meillä tämän päivän markkinataloudessa sitten semmoinen ilmiö, että vingutetaan valtioille velkaa ja se raha ohjataan rahaporsaille. Sitten velkojen maksu jätetään muille.

Toisin sanoen rakennetaan semmoista oligarkkien valtaa parhaillaan.

Niin ja verojen periminen piti tapahtua heti Adam Smithin visioissa. Nythän meillä sitten niin että rikkaat jättää veronsa maksamatta ja ovat jossain vakuutuskuorissa ne massit, ja veron maksu on vasta siinä kohtaa kun realisoidaan. Mutta sitä taas ei tarvitse tietenkään tehdä vaan voidaan käyttää vakuutena ja vinguttaa velkaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

En ole Adam Smithin kirjotuksia lukenut, mutta muistaakseni Noam Chomsky sanoi jossain luennossaan, että Adam Smith asetti oletukseksi sen, että varakkaat ihmiset (kapitalistit) tuntevat vastuuta koko yhteiskunnasta.

Tämä muuttui mahdollisesti vasta 1970-luvulla, jolloin vallitsevaksi doktriiniksi tuli se, että kun jokainen ajaa (sokeasti) omaa etuaan muista piittaamatta, niin siitä mukamas seuraisi kaikkien etu.

Nykyäänkin keskuudessamme on aivan liikaa tuollaisen vulgaarikapitalismin kannattajia.

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen

En välttämättä usko, että käytännön kapitalisteille teorialla on paljoakaan väliä. Lopulta kyse taitaa olla vähemmän pohdiskelevista ja enemmän toiminnan ihmisistä, mistä vääjäämättä seuranneen, että ensin toimitaan ja sitten, jos ehditään, mietitään miten toimittiin ja mitä siitä seurasi.

Tärkeimmät opit taitavat tänäpäivänä olla rikastuminen ja maailman muuttaminen, joiden yhteisvaikutus saattaa olla lopulta hyvinkin karmaiseva. Periaatteessa edellä mainittu Facebook taitaa mennä tähän ryhmään, sillä Facebookilla on toki tehty rahaa ja sen vähemmän mairittelevia puolia on kehitetty maailman muuttamisen varjolla. Esimerkiksi yksityisyys on eilispäivää, koska kapitalisti Zuckerberg niin näkee. Tietenkään Facebookia ei ole pakko käyttää, mutta taitaa edelleen olla niin, että Facebook seuraa niitäkin, joilla ei käyttäjätunnusta ole. Koska maailman täytyy muuttua teknokraattisen insinöörikapitalistin oikeaksi näkemään suuntaan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kiitos Janne, hyviä kirjoituksia, ehkä olen niistä jotain oppinut, ne ovat myös laittaneet ajattelemaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos, Juhani!

Jos en ihan väärin muista, kommentoit joskus Pyongyangin Ryomyong-kadun asuntojen keittiön hyllyjä tms. Sen kunniaksi laitan linkin vielä uudelleen:

Vierailulla Pyongyangin 70-kerroksisessa asuintalossa

Muut voivat kommentoida, että nuo asunnot annettiin puoluepampuille sen sijaan, että ne oltaisiin annettu ansoituneille opettajille yms., niinkuin etukäteen luvattu, sekä että talot rakennettiin niin nopeasti, että ne varmasti tulevat romahtahtamaan minä hetkenä hyvänsä... Voi puoluepamppuparkoja, jospa tietäisivät sen minkä YLE tietää...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

(Jahas... Nyt on 3 Huhtasaarta edellä suosituimipien listalla. Mutta tämähän on sitä kapitalistista sananvapautta...)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Janne!

Vaikka sanotkin, ettet ole jengiä kokoaava tyyppi, niin näytät hyvinkin kokoavan jengiä tällä kirjoituksellasi. :)

Jos homman hoitaa näin: Otetan esimerkkinä Noam Chomsky ja hänen tuotantonsa - erittäin laaja aihe, mutta kuitenkin.
Meitä olisi vaikka kolme kaveria, jota aihe kiinnostaa.

1) Avaamme vaikka "Tieto on Valtaa"-sivuston (työnimi). Kirjoitamme Chomskyn tuotannosta ja julkaisemme linkkejä mistä hänen tuotantonsa löytää netistä ja mitä kirjoja on suomennettu, löytyy kirjastosta jne.
Sivuston luominen on erittäin helppoa. Skypen kautta opetan tämän tunnissa jne.

2) Pyydäämme lukijoilta aihevinkkejä ja pyydämme lukijoita mukaan tähän tiedotustoimintaan.

3) Jokainen mukanaolija tekee omassa some-piirissään sivustoa tunnetuksi.

4) Luodaan uusia aiheita ja toki voi vanhojakin täydentää.
____________________________________

Olen tehnyt sivustoja yksin, mutta se on kyllä liian raskasta, koska aiheet tuppaavat laajentumaan.
Muuten se ei ole vaikeaa ja kirjoittamista helpottaa se tieto, että on myös muita, jotka levittävät näin syntyneitä kirjoituksia.
Omalta sivustolta eivät kirjoitukset häviä jonnekin bitti-avaruuden mustaan aukkoon, niinkuin somessa yleensä.

Keväällä, kun minun huushollini on valmiimpi ja pystyn majoittamaan väkeä, olet tervetullut tänne Bulgariaan viettämään ilmaista lomaa, niinkuin muutkin (max.2-3 muuta) tällaisesta toiminnasta kiinostuneet. Jutellaan sitten.
S-postitse voidaan lähetellä viestejä, sopia mahdollisista Skype-turinoista jne.: Henry.Finland@gmail.com

Henry

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Henry!

Ideasi on hyvä, pidetään yhteyttä! Sulla on mun sähköpostiosoitteeni ja tärkeintä kaikesta: Olet just sellainen tyyppi, jota tämä maailma tarvitsee: altruistinen ja fiksu.

(Outoa, miten harvassa sellaiset ihmiset ovat... Taitaa olla tämän meidän kapitalistisen "ihmisen luontaisen olemuksen mukaisen" hapatuksen ansiota, että "jokainen" kynnellekykenevä pyrkii riistämään muita ja "vain" onnettomat surkimukset kannattavat solidaarisuutta ja kokonaisuuden edun ajamista. Itse asiassa tuntuu tälläkin palstalla suurin piirtein siltä, että ihmistä pidetään tyhmänä, jos hän ei pyri ajamaan omaa etuaan muiden kustannuksella.)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Oletko muuten itse oppinut mitään vai tulitko blogikirjoittajaksi vain jotta voisit levittää omia tietojasi ja totuuksiasi?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olisin varmasti oppinut enemmän, jos olisin käyttänyt tämän ajan ja energian itseni kanssa keskustelemiseen. Mutta ei se silti sitä tarkoita, ettenkö olisi mitään täällä oppinut.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Itse asiassa täytyy alleviivata Jannen toisaalla tekemää huomautusta, että hyvin usein vastineeksi saa pelkkiä idioottimaisia hokeamia ja one-linereita. Ainakaan niiden osalta ei oikein voi oppiakaan mitään (muuta kuin ihmisluonnon ajoittaisesta halpamaisuudesta).

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vielä yksi juttu ennen kuin unohdan... Tällä palstalla on pari taloustieteen professoria, joille pitäisi opettaa, että ihmisten taloudellinen arvo ei riipu heidän ihonväristään, uskonnostaan, kansallisuudestaan tai etnisestä taustastaan. Viitsisikö joku ottaa hoitaakseen tuon asian selittämisen?

Maahanmuutto ja huoltosuhde

Apua, maahamme suuntautuu loputon kantasuomalaisten virta!!

Kahden toimeentulo edellyttää yhden työntekoa

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Linkit ovat omia juttujasi.
Laitapa jotain faktatietoa välillä.
Kommunistimaiden menestystarinat top kymppi myös olisi lukemisen arvoinen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä sinulle faktaa: 1 + 1 = 2. Nauti.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→92/JK: ”.. faktaa: 1 + 1 = 2 ..”
2 on yhtä suuri kuin 1. Uskotko? Kiertokoulussa muistaakseni minulle opetettiin, että yhteenlaskettavien järjestystä saa muuttaa eli tyyliin 2 ynnä 3 on yhtä suuri kuin 3 ynnä 2 eli kumpikin on 5. Jos voidaan todistaa, että 2 = 1, niin sopivasti lisäämällä, vähentämällä, kertomalla ja jakamalla yhtälön molemmat puolet, voidaan saada tulokseksi, että mikä tahansa luku on yhtä suuri kuin jokin muu luku. Oletetaan siis, että yhteenlaskettavien järjestystä saa vaihtaa ja lähdetään liikkeelle:

http://xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kami3.html#2on1

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kovin heikkoa.
Jollei sinulla ole esittää muuta aineistoa kun omat juttusi niin eiköhän tämä ollut tässä. Taas kerran.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Sosialismin ja kommunismin teoreetikot ovat pyrkineet hahmottelemaan utopioita, mutta Kimien dynastia loi dystopian, jossa ei ole jälkeäkään kommunismin paperilla kauniista periaatteista. Tätä Janne Kejo ei ole koskaan tajunnut. Hän uskoo varmasti vilpittömästi asiaansa, mutta toimii valitettavasti hirmuvallan puolestapuhujana.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tuohan on universaali ongelma..kapitalismin teoreetikot ovat pyrkineet ja edelleen pyrkivät hahmottamaan kapitalistista utopiaa ja jatkuvasti se menee pieleen. Siitä huolimatta ylistäjiä riittää.

Jotkut teoreetikot, tälläkin palstalla esiintyneet, esittävät kapitalistisen utopian huipentumaksi täydellistä rahan valtaa missä rikkaimmat omistaa oikeudet jne.

Tällaisia teorioita lukiessa olen entistä vakuuttuneempi ettei moni kapitalismin ylistäjä edes tiedä teoriaa siitä mitä ylistää vaan kuvittelee todella naivisti kaiken hyvän sekä onnistuneen olevan kapitalismia ja kaiken pahan sekä epäonnistuneen oleva sosialismia. Kommunismista ei oikeastaan ymmärretä mitään joten en sekoita sitä edes tähän.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Sekä puhdas sosialismi, että kapitalismi ovat molemmat toimimattomia utopioita.

Pohjoismainen sekatalousjärjestelmä on hyvä alusta, jota pitää vielä kehittää eteenpäin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Näränen on tehnyt tärkeän havainnon: "...jossa ei ole jälkeäkään kommunismin paperilla kauniista periaatteista."

Seuraavaksi hän voisi alkaa pähkäillä onko sellainen x:ää ollenkaan jossa x:n periaatteista ei ole jälkeäkään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ainoastaan kuolleet kalat kulkevat myötävirtaan.

Luen aina kirjoituksesi ja pidän myös jutuistasi ja lähestymistavastasi, vaikka en olisikaan samaa mieltä kanssasi. Parasta A - luokkaa ja ehdottomasti jatkoon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jannen viestinnästä paistaa tässä blogissa ja sen kommenttiketjussa tietty frustroituneisuus, mikä aikaansaa epäyhtenäisyyttä viestinnän tyyliin ja tasoon.

Sama ilmiö oli havaittavissa Seppo Oikkosella, joka myös luonnehti itseään muiden yläpuolella olevaksi älyköksi ja repi hiuksiaan, kun muut eivät "ymmärtäneet" hänen viisauksiaan oikealla tavalla.

Jos tavoitteena on viestittää lukijoille uudenlaista totuutta ja avartaa luutuneita katsantokantoja, niin on syytä pitäytyä argumentoivassa tyylissä asialinjalla. Tässä sen sijaan toistuu yllättävän usein tölväisymäistä viestintää, "idiootti" -ilmaisun käyttöä, tyhmäksi haukkumista j.n.e.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Näinpä. Näitä ylimielisiä, jotka luulevat olevansa muiden yläpuolella, on maailma täynnään. Ja vaikka heillä jotain orastavaa älyä jonkin rajatun asian suhteen voi ollakin, ylimielisyys tekee heidät sokeiksi omalle typeryydelleen. Kaikkihan me olemme erittäin typeriä siihen viisauteen nähden, joka todellisuudessa tarvittaisiin rajattoman monimutkaisen maailman suvereeniin ymmärtämiseen, mutta varsin tavallinen typeryyden laji on olla tätä huomaamatta. Jannelle siteeraisin Lauri Viidan runoa "Maailmanparantajalle":

Saarnaa, mies, sanas tärkeä jaa
korvaan kuuroksi jääneen;
joskaan huutos ei järkeä jaa,
huolesi hautaa se ääneen!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Jannen kokema ahdistus on meille kaikille ihmisille yhteinen: muut ihmiset eivät ole sellaisia kuin haluaisimme heidän olevan ts. samanlaisia kuin me itse. Eikä heistä koskaan myöskään tule sellaisia.

--

Ihmiskunnan kehitysprosessi on hidas mutta tuskallinen. Ehkä yhden sukupolven yli, voi tapahtua jokin havaittava muutos.

Itse olen "tutuvainen", mikäli saan ujutettua tähän kehityssoppaan edes yhden uuden näkökulman. Näkyvää tulosta en odota omalle elinajalleni.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Janne Kejolle.

Harvoin osaa Suomalainen mies arvostaa itseänsä riittävän korkealle..:)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Janne, minä ainakin voin sanoa lukeneeni luokkaa viisi kirjoitustasi ajatuksella, kommenttejasi sitten huomattavasti enemmän.

Minusta olet fiksu ja ennenkaikkea rohkea kaveri huomioiden edustamiesi näkemysten yleinen suosio yhteiskunnassa. Arvostan nimenomaan syvällisyyttäsi, enkä missään nimessä ole tyrmännyt näkökantojasi ennakolta, vaan pyrin yleensäkin suhtautumaan kanssatallaajien ajatuksiin puhtaalta pöydältä, ainakin mikäli he eivät millään ala-arvoisuudella pilaa lukunautintoa heti kättelyssä.

Itse uskon laajassa mittakaavassa kehityksen etenevän teesi-antiteesi-synteesi tasolla siten, että epäonnistumaan kenties jo lähtökohtaisesti tuomittujen kommunististen kokeilujen (tässä teesi) ja yltiöliberaalin markkinatalousajattelun (antiteesi; äärimmäisyyksissään kenties USAssa Reaganin aikakaudella?) jälkeen olemme eritoten tasa-arvodiskurssin sekä konsumerismikrapulaan ja sen ympäristövaikutuksiin heräämisen myötä etenemässä, niin ylilyöntien kuin alisuorittamisten kautta, kohden jonkinlaista pragmaattista tasapainoratkaisua (synteesi), joka toivon mukaan tulee toimimaan ja joka kullakin aikakaudella hioutuu reunaehtoihinsa.

Toivon, että jatkat keskustelevalla linjallasi. Terveisin toinen introvertti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kejo vähättelee vaikutustaan suotta. Hän on ottanut monta tärkeää asiaa esille ja olen ymmärtänyt, että hänellä on vielä varastoissaan monta lisää. Olisi sääli jos hän jättäisi ne meille taritsematta.

On toki totta, että mielenkiintoiset ja valtavirran markkinahymistelystä poikkeavat näkökulmat houkuttelevat yksisilmäisiä älämölöstelijöitä jotka eivät pysty kuin tölvimiseen. Sitä pitäisi vain jaksaa sietää taustahälynä.

Jaksan uskoa, että jokunen on kuitenkin saanut Kejon kirjoituksista ajattelemisen aihetta omiin pähkäilyihinsä. Niin, vaikka ei sitä ehkä välittömästi tunnistakaan. Hidastahan tämä maailmanparantaminen aina on.

Toivoisin siis hänen jatkavat.

P.s. En suositellut tätä Kejon kirjoitusta sillä minusta on sääli jos hän jättää meidän tunkkimme kanssa yksin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

# 109.
Niin olisihan se aika tunkkaista.

Henry

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Älä nyt Janne lähde minnekään, suolaa ja pippuriakin tarvitaan.

"Taidan lähteä muualle sinä päivänä kun kun te alatte laittaa muslimeja uuniin." - tämä tuskin toteutuu, joten ei huolta. Muslimithan ovat islamin uskoisia ja orjuuttaminen on yksi suurista valtauskontojen kärsimystä aiheuttaneista ongelmista suurelle osaa väestöä.

Toisen maailmansodan aikaan Ranskassa oleskelleiden, saksalaisten miehittäjäsotilaiden ja paikallisten naisten välillä syntyi rakkaussuhteita. Naisia rangaistiin ajelemalla heidän päänsä kaljuksi.

Mutta Hiroshima, ketätään ei rangaistu...toteaa Marguerite Duras kirjassaan Hiroshima, rakastettuni.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kyllä täällä tarvitaan yksi Janne Kejokin, mutta ei pidä olettaa, että muista (vastaavista omien mielipiteiden tarjoajista) tulisi sen seurauksena uusia Janne Kejoja. Janne Kejoista pitäisi kai tulla muiden kaltaisia, niin kaikki olisivat samanmielisiä. :-)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

"(Tällä hetkellä Laura Huhtasaaren blogia on jaettu FB:ssä nin 1.100 kertaa ja minun kommenttiani numero #1 tuohon blogiin on suositeltu tarkalleen 2 kertaa. Ottakaatten taskulaskimet esille ja repikää siitä.)"

Tuossa kadehdit Lauran jakoja verraten omaas . Etpä TODELLAKAAN ole mikään järjen jättiläinen jos syytä et tajua . 20€ niin kerron .
Voin vihjeen antaa ilmaiseksi . Syy ei ole se mitä kuvittelet syyksi näköjään .

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En toivo blogisti Kejon lopettavan, mutta kun uhka leijuu ilmassa, niin pitää kiirehtiä esittämään viimeinen kritiikki.

Eli kun vain Pohjois-Korea on enää mallimaana jäljellä ja sieltähän ei ole avointa ja luotettavaa tietoa kovin helposti saatavissa. Joko voi epäillä tietoja valtion propagandaksi tai sitten vihollisten propagandaksi.

Tästähän pääsenkin siihen, että onko mahdollista, että idealisoi marxilaisen kommunismin ja sitten vertaa tätä ideaalikuvaansa kaikkialla näkyvään reaalikapitalismiin ja toteaa edellisen olevan parempi? Miten muuten kaikki kommunismista eroonpäässeet kansakunnan pyrkivät pysymäänkin siitä erossa enemmistönsä osalta, kuten nyt Viro ja Unkari?

Niin ja tunnustus hienosti keskustelua virittäneesta aloituksestasi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset