jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Onko yhteiskunnallinen keskustelu pelkkää sirkushuvia?

Vähitellen mieleeni on hiipinyt epäilys siitä, että yhteiskunnallisista asioista ja politiikasta keskusteleminen netissä on keskustelijoiden valtaosalle pelkkää viihdettä ja sirkushuvia.

Toisin sanoen keskustelijoiden enemmistö ei edes kuvittele, että keskustelulla olisi mitään vaikutusta yhteiskunnan asioihin. Keskustelijoiden enemmistö siis mieltäisi itsensä vain sivustakatsojiksi, yleisöksi, parhaassakin tapauksessa vain cheerleader'eiksi.

Noinko miellät sinä oman roolisi tällä palstalla? Olemmeko täällä vain lämpimiksemme puhumassa? Vai ajatteletko/toivotko, että sanomillisasi voisi olla jotain vaikutusta tulevaan kehitykseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Veikkaus että aika monelle tämä on harrastusluonteinen toiminta, twitterillä saa yhteyden paremmin kansanedustajan kuin täällä.

Turhan monella ei ole väittämiensä pohjaksi osoittaa yhtään perustelua, joten vaikuttamisesta on hankala tällöin puhua, joten itse koen monen keskustelun lähinnä lämpimikseen kirjoitteluksi.

Juhani Vehmaskangas

Ainakin minä ajattelen/toivon, että sanomillisani voisi olla jotain vaikutusta tulevaan kehitykseen.

Itse asiassa olen vakuuttunut siitä, että niillä todella on vaikutusta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Ei ole vain viihdettä minulle. Kyllä minä ihan oikeasti haluaisin ratkoa yhteiskunnan ongelmia.

Janne, esimerkiksi näin:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262742-on...

Olisiko tässä käsillä olevan irtisanomislakia koskevan riitelyn ratkaisu, joka lopettaisi myös kalliiksi käyvät lakot?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kyllä kait ajoittain nousee tällekin palstalle teemoja, jotka herättävät useimmissa keskustelijoissa kirjoituksia, joilla pyritään vaikuttamaan. Kuten nyt kyseessä oleva, tuleva "pärstäkerroinlaki". Samoin historian hallinta herättää voimakkaita tunteita, joita ei mielestäni voi pistää pelkästään viihteen piikkiin.

On hyvä, ettei asioita käsitellä "Kulttuurivihkot-metodilla". https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulttuurivihkot

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Kai sitä ajattelee, että kirjoituksilla voi olla vaikutusta johonkin sivulliseen joka selailee palstaa. Väittelyissäkin on syytä muistaa, että hyvin harvoin sillä pystyy vaikuttamaan vastaväittelijän mielipiteisiin. Sen sijaan sivulliset mielessäpitäen sitä keskustelua käydään.

Mutta noin ylipäätänsä elämä kannattaa ottaa huumorilla. Sama pätee näihinkin keskusteluihin. Viihdettä ja sirkushuveja, pilke silmäkulmassa. Niin siitä elämästä selviää ilman jatkuvaa mielensäpahoittamista ja masennusta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kovinkaan olennaista vaikutustahan näillä keskusteluilla ei ole yhteiskunnallisen kehityksen suuntaan, koska "vuorosanoissa" useinkin ainoastaan toistetaan muualla omittuja käsityksiä ilman valmiutta avartaa omia näkökulmia.

Omista kirjoituksistani olen saanut myös pienimuotoisesti välillistä palautetta, missä kirjoituksieni nähdään olevan tukemassa joidenkin laajempien poliittisten tavotteiden toteuttamisessa. Samoin - onneksi pienimuotoisesti sitäkin - myös vihapostia on rapsahtanut sähköpostilaatikkooni. Jotain emotionaalista vaikutusta kirjoituksillani siis on...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Lähinnä kirjoitan omista ajatuksistani, tuskin ketään muuta kiinosta mitä minä ajattelen. Tosin toivoisin joittenkin löytävän jonkin pinen siemenen ajatuksistani, toive tämäkin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Suurimmaksi osaksi täällä ei käydä minkäänlaista yhteiskunnallista KESKUSTELUA. Syynä on varmaan osaksi se, että useimmilla ei ole edes edellytyksiä perustella näkemyksiään kovin syvällisesti. (Tämä koskee minua itseänikin.) Vielä vähemmän kuunnella ja ennen kaikkea hyväksyä myös oman näkemyksen vastaisia mielipiteitä.

Onneksi täällä on muutama, joilla on ainakin yhtä kiero huumorintaju kuin minulla, joten kyllä tämä viihteestä käy - väliin. Ja myös muutama, joilla on ilmeisesti vastustamaton halu tuoda esiin se toinen tai kolmas näkökulma. Muita hauskuuksia en viitsi mainita mutta jotkut varmaan arvaavat.

Sinänsä sinusta Kejo en ole ihan varma, pistätkö kaikki juttusi ihan tosissaan vai härnäätkö vain toisinajattelijoita...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ainakin omalla osallani keskustelu täällä on laajentanut tietomäärää, muuttanut joitain ajauksiani särmiä hioen sekä mahdollistanut sellaisen tiedon ja näkemyksen levittämistä, joka on myös vaikuttanut joidenkin muiden keskustelijoiden ajatusmaaailmaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Totta tuokin. Pitäisi muistaa aina ajatella positiivisesti. On täällä tosiaan hyviä keskusteluja, ikävä kyllä yhteiskunnallinen keskustelu harvoin etenee kohti keskinäistä ymmärrystä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jotakuinkin samaa mieltä Kuikan kanssa tästä asiasta. Tunnustan, että etenkin omia kommenttejani varten perusteluihin faktoja hakiessani olen törmännyt myös ihan uuteen tietoon. Samoinkuin eräiden plokeja ja kommentteja lukiessakin ovat aivosolut n.s. lähteneet liikkeelle.

Tuo vaikutus muihin kuin varsinaiseen kommentin kohteeseen on myös yleensä mielessä ja siksi olen myös päätynyt kommentoimaan niin, että kohteen kirjoittajaa kohtelen nimellä ja kolmannessa persoonassa.

Olen myös ajatellut vanhaa suomalaista kansanviisautta jonka mukaan vaikeneminen on myöntymisen merkki. Erimielisyytensä ilmaisemisella on siis arvo sinällään jotta ei tulisi lasketuksi laumaan jolle kelpaa kaikki mitä ylhäältä tai sivusta annetaan.

Tänne ja muualle kommentoiminen on myös ehkä joissakin tapauksessa hionut särmiä ilmauksistani, vaikkei kaikki sitä ehkä huomaa, mutta toisaalta myös johtanut ajattelemaan tarkemmin jolloin joissakin tapauksissa oma kantani on myös täsmentynyt ja saanut lisää särmää.

P.s. Jos yksittäisen kannanoton vaikutusta arvioi maailmanmenoon niin vähäiseksihän se jää. Ihan yhtä vähäiseksi kuin yksittäisen äänen merkitys valtakunnallisissa vaaleissa. Mutta vesikin kovertaa kiveä hitaasti joten kärsivällinen ja sitkeä pitää olla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset