jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Kun idiootit eivät ymmärrä, älykkäiden on otettava vastuu

Friedrich Nieztsche aikanaan viestitti tämän suuntaista ideaa. Hän sanoi paljon muutakin järkevää, jonka merkityksellisyys näkyy meidän nykyisyydessämme.

Esimerkiksi Nietzsche sanoi (jo 1800-luvulla), että oli suuri onnettomuus, että kaikki saivat oppia lukemaan ja kirjoittamaan, koska ajanmittaan se tulisi tuhoamaan ei pelkästään kielen, vaan myös ajattelun. Nykyään somessa – tälläkin palstalla – voimme nähdä, että Niezsche oli oikeassa.

Täällä kuka tahansa saa kirjoittaa mitä tahansa ja valitettavan suuri osa siitä, mitä kirjoitetaan, on ei pelkästään typerää, vaan suorastaan mieletöntä (eli se ei tarkoita mitään; tämä kerrottakoon heille, jotka eivät tiedä, mitä mieletön tarkoittaa).

Tällä palstalla niin kuin sosiaalisessa mediassa muutenkin levitetään täysin järjettömiä – tai jopa mielettömiä – väitteitä, joita sitten sadat fanittajat rientävät kannattamaan.

Miten tällainen on mahdollista? En ymmärrä. Voin hyvin kuvitella elokuvan, joka kertoo vaikkapa jostain keskiaikaan sijoittuvasta tarinasta, jossa ihmiset käyttäytyvät järjettömästi ja uskovat olemattomiin.

Mutta että meidän omana aikanamme? Täällä ja nyt? Tämä minusta vaikuttaa varsin oudolta. Mutta näin tapahtuu päivästä toiseen. Lue itse – tälläkin palstalla!!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Lue tämä kirja: http://www.terracognita.fi/tc/product/asiantuntemu...

Se vastaa suoraan kysymykseesi. Kirjoittajan prof. Tom Nichols, suomentanut Kimmo Pietiläinen.

Asiantuntemus on kuollut:
"Informaatiota on käytössä enemmän kuin koskaan teknologian kehityksen ja koulutustason nousun seurauksena.

Tulos ei kuitenkaan ole uusi valistuksen kausi, vaan vakava älyllinen ongelma: informaation aikakauden luoma narsistinen ja virheellinen tasa-arvon käsitys on rampauttanut asiantuntevan keskustelun lähes mistä tärkeästä asiasta tahansa.

Nykyään jokainen tietää kaiken. Nopeasti internetissä piipahtanut keskimääräinen kansalainen luulee olevansa älyllisesti ja tiedoiltaan tasavertainen lääkäreiden ja diplomaattien kanssa.

Nykyään vaaditaan, että jokainen mielipide, jopa naurettavin, otetaan tasavertaisena huomioon. Vastakkaisen väittäminen tulkitaan epädemokraattiseksi elitismiksi, sillä jokaisen mielipidettä pidetään yhtä oikeana.

Tässä kirjassa Yhdysvaltain laivaston sotakorkeakoulun kansallisten turvallisuusasioiden professori Tom Nichols osoittaa, että paradoksaalisesti aikaisempaa demokraattisempi informaation leviäminen ei ole johtanut aikaisempaa oppineempaan kansaan. Sen sijaan se on luonut huonosti asioista perillä olevia kansalaisia, jotka tuomitsevat älylliset saavutukset ja jotka eivät luota asiantuntemukseen.

Asiantuntemuksen kuolemassa todetaan, että tämän seurauksena demokraattiset instituutiomme ovat häviämässä populismille tai teknokratialle tai pahimmassa tapauksessa molemmille."

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Informaation määrä ja Internet on vähän kaksipiipuinen juttu. Dunning–Kruger näkyy ja selvästi.

Mutta toisaalta, paljon lukeva tai koulutettu ihminen saa Internetistä tehokkaan työkalun ja siksi ei ole mitenkään tavatonta, että ns. korkean lukeneisuuden ihminen on helposti tiedoiltaan edellä kuin 50v takaiset maailman huiput.

Jos tähän jotain ratkaisua pitäisi hakea niin oisko se lääkekin siellä koulutuksessa. Lukemisen ja kirjoittamisen ohella pitäisi opetella keskustelua, retoriikkaa. Ja täsmällistä kommunikointia ja logiikkaa. Jälkimmäisessä ohjelmointi peruskouluihin on oikea askel.

Sellainen oppi on myös tärkeätä, ihan pikkulapsille jo, että ei kaikkea mussuteta valmiiksi. Tietynlainen asenne on oikea, eli jos ei osaa niin se on oma vika, ei jonkun muun vika. Sata avemariaa, lyö itseä avokämmenellä ja opettele.

Oppimisessa voi auttaa kun kysyy siltä kuka tietää, ja samalla siis tietysti myöntää että ei itse tiedä kaikkea.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Linkolan mukaan dummokratia on kuoleman uskonto.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En tietenkään ymmärrä, mitä blogisti Kejo kirjoittaa, mutta suosittelin erilaisuuden vuoksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Mutta että meidän omana aikanamme? Täällä ja nyt? Tämä minusta vaikuttaa varsin oudolta."

Ei minusta. Evoluutio on nimittäin hidas prosessi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset