jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Pariisin väkivaltainen suurmielenosoitus kertoo Euroopan nykytunnelmasta

Arviolta 30 000 mielenosoittajan odotetaan saapuvan Pariisin keskustaan tänään lauantaina... Poliisi on ampunut kyynelkaasua ja käyttänyt vesitykkejä mielenosoittajiin...”

Noin uutisoi YLE juuri nyt.

Uutisessa on linkki toiseen YLE:n artikkeliin, jossa sanotaan mm. näin:

Keltaliiviset mielenosoittajat ovat hallinneet kuluneena viikkona Ranskan maanteitä ja uutisia. Vihaiset protestoijat ovat jatkaneet teiden, tietullien ja liikenneympyröiden tukkimista. He uhkaavat "vallata Pariisin" tänään lauantaina.

Viranomaiset valmistautuvat pääkaupungin teiden tukkimisaikeisiin hermostuneina. Viime viikonloppuna alkaneet protestit kokosivat Ranskan kaduille satojatuhansia vihaisia keltaliivisiä ja äityivät paikoin hallitsemattomiksi. Kaikkiaan protesteissa on kuollut jo kaksi ihmistä ja lähes 600 on loukkaantunut.

Keltaliiviliike herättää huomiota, koska se on Ranskassa ennennäkemätön.

Sosiaalisessa mediassa levinneellä protestiliikkeellä ei ole johtajaa eikä yhtä järjestäjätahoa. Liike on sanoutunut irti poliittisista puolueista ja perinteisestä ammattiyhdistystoiminnasta.

Etenkin pikkupaikkakuntien asukkaat ja pienituloiset ranskalaiset tuntevat, että heidät on sivuutettu, jopa unohdettu Macronin politiikassa. Tämä tyytymättömyys kertoo Ranskan syvästä jakautumisesta menestyjiin ja väliinputoajiin. Macronia syytetään rikkaiden presidentiksi, ja mielikuva on polttoaineverokiistan myötä entisestään vahvistunut.”

 

Mitä tämä tarkoittaa?

Nämä uutiset tuovat mieleen muutaman aiemminkin esittämäni ajatuksen, jotka esitän alla uudelleen.

 

Ranskalaiset protestoivat suomalaistenkin puolesta

Ensinnäkin, onko Suomen EU-jäsenyys tavallisten suomalaisten edun mukaista? Toisaalta EU on työkalu juuri sen kurjistamispolitiikan toteuttamiseen, jota vastaan ranskalaiset nyt osoittavat mieltään. Mutta toisaalta suomalaiset eivät protestoi yhtä voimakkaasti, vaikka täällä toteutetaan samaa politiikkaa. Olen jo vuosien ajan sanonut aina sopivassa yhteydessä, että kun Suomi kuuluu EU:iin, unionin temperamentikkaammat kansakunnat protestoivat suomalaistenkin puolesta.

Jos Suomi ei kuuluisi EU:iin, Helsingin herrat kyykyttäisivät tavallisia suomalaisia vielä ankarammin kuin Brysselin herrat. Ja suomalaiset alistuisivat siihen; sen verran nöyrää ja kurinalaista kansaa olemme.

 

Euroopan tilanteen kehittyminen pidemmässä aikaperspektiivissä

Toiseksi mieleen tulee se, missä kohtaa näytelmän juonta koko Eurooppa on menossa. Neuvostoliitto lakkautettiin vajaa 30 vuotta sitten ja sen myötä riistokapitalismi sai vapaat kädet. Länsimaiden kapitalistiluokan ei ole enää tarvinnut huolestua siitä pelotteesta, jonka Neuvostoliitto silkalla olemassaolollaan muodosti. Se tarjosi länsimaiden työväenluokalle esimerkin vaihtoehdosta kapitalismille. Nyt kun vaihtoehtoa ei enää ole näyttävästi esillä ja valmiiksi toteutettuna, käy niinkuin aina monopoleissa käy: hinta nousee ja laatu kasvaa. Tällä kertaa monopoliaseman on saanut kapitalistinen yhteiskuntajärjestelmä ja tavalliset tallaajat kärvistelevät sen kourissa ja maksavat viulut.

Siksi Ranskassakin nyt osoitetaan mieltä. Vaikka mielenosoittajat eivät tiedostaisi tilannetta ideologisesti, he tuntevat sen kantapäänsä kautta ja protestoivat.

Viime vuosina Eurooppa on näyttänyt marssivan kohti uutta fasismin nousua kun ihmiset sokeassa raivossaan ovat nostaneet (tai tiedotusvälineet ovat nostattaneet) vääränväriset ja -uskoiset ihmiset syntipukeiksi niihin ongelmiin – lähinnä ihmisten taloudelliseen turvattomuudentunteeseen ja tulevaisuudennäkymien epävarmuuteen – jotka tosiasiassa johtuvat hillittömästä riistokapitalismista.

Toivoa sopii, että Euroopan kansat alkavat oivaltaa, mistä kenkä oikeasti puristaa ennen kuin on liian myöhäistä.

 

Poliittisen aktivoitumisen uusi muoto

Kolmanneksi kiinnitän huomiota siihen, että Ranskan suurmielenosoitusten takana ei ole järjestöjä, vaan someaktivoituminen. Tämä sopii hyvin yhteen sen kanssa, mitä kirjoitin pari päivää sitten:

Gallupdemokratia tuo virtuaalipuolueet

 

Katso myös:

Suomi ja Eurooppa marssivat jälleen kohti fasismia ja suursotaa

”Tarkista lasku; sinun täytyy se maksaa...” (Oppimisen ylistys)

Suomen itsenäisyyden ajan psykohistoriaa

Suomen populistinen vasemmistopuolue OiVa:

http://oikeavasen.net/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Jos ne nyt vaan eivät tykkää veronkorotuksista? Mielellään näkisin Suomessa samanlaiset kun joku ameeba seuraavan kerran ehdottaa verojen korottamista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Pariisin kokoisessa kaupungissa 5 000 ei ole suurmielenosoitus. Sotkua ja sekaannusta tuollainenkin porukka saa aikaan, jos ja kun se paneutuu pelkkään häiriköintiin ja vahingontekoon. Ilmeisesti se on tuossa ollut se päätarkoitus ja sille on sitten keksitty joku näennäinen syykin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilmansaasteet tappavat tuhansia pariisilaisia joka vuosi.

Pariisi taistelee saasteongelmaa vastaan. Ilmanlaatua on ryhdytty parantamaan kunnianhimoisten toimien avulla: Pariisi haluaa kieltää dieselautot vuoteen 2020 mennessä ja nousta yhdeksi Euroopan pyöräilypääkaupungeista.

Pariisin ilmanlaatu on yksi heikoimmista euroopan kaupungeista. On aika merkillistä, että pariisilaiset haluavat puhtaampaa ilmanlaatua, mutta toimenpiteet jotka vähentäisivät saastumista aiheuttaa mellakointia.

Oikea ratkaisu olisi, että pariisilaiset ryhtyisivät mielenositukseen haittaverojen käyttöönoton kannatuksen puolesta.

Siis tässäkin mielenosituksessa ei ole kysymys muusta kuin ilkivallasta ja haitanteosta !

Blogistin kantakin näyttää olevan, että hallitusten pyrkimys, erilaisilla haittaveroilla, puhtaamaan elinympäristöön on fasismia !

Sosialistinen vaihtoehto voisi tietysti olla, että auton ostajan pitäisi saada valtiolta autoon ostolupa !!!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sosialistinen vaihtoehto voisi tietysti olla, että auton ostajan pitäisi saada valtiolta autoon ostolupa !!!

Sosialistinen vaihtoehto voisi olla, että autot olisivat yhteisomistuksessa kaikkien käytettävissä. Siinä ei ole mitään järkeä, että jokainen omistaa oman auton, joka on sitten noin 22 tuntia vuorokaudessa tyhjänpanttina pölyä ja ruostetta keräämässä.

Autoja ei tarvitsisi olla kuin murto-osa nykyisestä määrästä ja silti nykyistä useampi voisi käyttää autoa. Mutta tämä edellyttäisi autonkäytön koordinointia.

(Autojen valmistaminen saastuttaa enemmän kuin niiden käyttäminen.)

Tässä kantani haittaveroihin:

Vihreiden haittaverojen epäsosiaalinen profiili

Paljonko maksaa uusi maapallo?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Jos Suomi ei kuuluisi EU:iin, Helsingin herrat kyy...]

Varmasti näin.
Mielenosoituksen kohde olisi kyllä lähempänä.
Syntipukin olisi vaikeampi myös piiloutua minkään taakse.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

” Pariisin väkivaltainen suurmielenosoitus kertoo Euroopan nykytunnelmasta ”

Blogisti on niiltä osin ymmärtääkseni aivan oikeassa, että Euroopassa vallitsee laaja sekannuus ja tyytymättömyys vallitsevaan olotilaan. Syitä tuohon voidaan miettiä : Omanapainen keskusjohto, ongelmien kasaaminen kansalaisten harteille, halpatyövoimaan panostaminen, vähien varojen jakaminen maahanmuuttaville. Ranskassa pienet paikkakunnat ovat paitsiossa, niin EU ssa pienemmät maat ovat samassa tilanteessa. Puun ja kuoren välissä, sisäisen devalvaation kiusatessa kansalaisten elämää. Isojen peleihin kun ei pienet sovi kuin statistiksi ja hätävaraksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset