jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Näin annetaan yksityisille yrityksille vapaa irtisanomisoikeus

Yritysjärjestöjen taholta kuulemme jatkuvasti, että työntekijöiden irtisanomissuoja on työllistämisen este. Poistetaan tuo este ja annetaan yksityisille yrityksille vapaa irtisanomisoikeus. Entä miten suojellaan samalla työntekijää?

Työntekijää suojellaan niin, että valtio tarjoaa jokaiselle työnhakijalle varman vähintään minimipalkkaisen työpaikan niin kuin olen esittänyt aiemmassa blogikirjoituksessani Työttömyyden poisto ja minimipalkan toteuttaminen. Tällöin irtisanotuksi tuleminen yksityisestä yrityksestä ei ole mikään ylipääsemätön tragedia kenellekään.

 

Miksi valtio kiusaisi yksityisiä yrityksiä työnantajaa sitovalla lainsäädännöllä sen sijaan, että näyttäisi itse mallia?

Yksityiset yritykset – tarkemmin sanottuna niiden omistajat taikka heidän lobbarinsa – valittavat usein siitä, että valtio säätää lakeja, jotka velvoittavat yrityksiä kohtelemaan työntekijöitä jotenkin erityisen hellävaraisesti tai muuten asiallisella tavalla sekä maksamaan jopa kohtuullista palkkaa. Tällainen kuulemma haittaa vapaata kilpailua esimerkiksi kaukoidän hikipajoja vastaan ja yrityksethän eivät muuta toivo kuin tilaisuutta kilpailla vapaasti.

Annetaan siis yrityksille vapaata kilpailua – myös valtiota vastaan. Valtio alkakoon toimia takuutyönantajana ja tarjotkoon varman työpaikan jokaiselle halukkaalle ja maksakoon siitä vähintään minimipalkan suuruista palkkaa. Olen aiemmassa ja yllä linkitetyssä blogitekstissäni kertonut, miten nuo työpaikat luodaan ja miten niistä tulee ei pelkästään itsensä kustantavia, vaan jopa valtiolle voittoa tuottavia. Vähenee sitten verotuksen tarvekin.

Työttömyyden poistuessa vähenee myös tarve sosiaalitukien maksamiselle. Samalla poistuu tilaisuus jakaa kansa kahteen toisiaan vastaan asetettavaan puoliskoon: veronmaksajat (eli työssä käyvät) ja sosiaalituilla eläjät (eli työttömät). Yhteiskunnan sisäinen ilmapiiri harmonisoituu; hajota-ja-hallitse ei onnistu enää aivan yhtä helposti kuin ennen.

 

Työvoima otettava valtiovallan erityiseen suojelukseen ihan tekojen tasolla eikä vain puheiden

Yksityiset yritykset saavat vapaasti tarjota sellaisia työehtoja kuin haluavat. Kun valtio ottaa työvoiman erityiseen suojelukseensa ja tarjoaa jokaiselle halukkaalle varman työpaikan asiallisine palkkoineen ja muine ehtoineen, yksityiset yritykset saavat vapaasti kilpailla tätä vastaan niin kuin parhaaksi näkevät ilman, että tavallisten tallaajien tarvitsee siitä kärsiä. Kenenkään ei nimittäin tarvitse enää olla niiden yksityisten yritysten sanelemien ehtojen armoilla kun voi vapaasti siirtyä valtion leipiin kun alkaa siltä tuntua.

Jos yksityiset yritykset eivät tässä kilpailussa pärjää, niin tervemenoa Kiinaan tai Bangladeshiin tai vaikkapa Afrikkaan tulevaisuuden Eldoradona. Me Suomessa asuvat työllistämme itsemme oman valtiomme kautta täällä. Meillä on enemmän osaamista kuin moni arvaisikaan – kunhan sille osaamiselle vain annetaan tilaisuus tulla esille vaikkapa valtion ideointipajoissa niin kuin olen esittänyt aiemmassa blogikirjoituksessani (kts. linkki ylempänä).

 

Uudistukset riippuvat toisistaan

On tärkeää ymmärtää, että tuo irtisanomisen vapaus voidaan myöntää yksityisille yrityksille vain jos valtio ottaa huolehtiakseen irtisanotuista. Paras tapa huolehtia on tarjota asiallinen ja turvallinen työpaikka riittävällä palkalla.

 

Katso myös:

Suomen populistinen vasemmistopuolue OiVa:

http://oikeavasen.net/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ihan mielenkiintoinen ajatus blogistilta.

Tekemättömiä töitä on maa täynnä, eli kyllä jokaiselle aivan varmasti hommia riittäisi. Onko sitten kaikilla motiivia ja työhaluja jokaiseen tehtävään onkin sitten vallan toinen juttu, mutta siitähän ei nyt ole kysymys.

Yleinen työllistäminen lisäisi palvelun määrää. Julkisella sektorilla esim. hoitoalalla, vanhusten hoidossa on krooninen pula tekijöistä. Samalla poistuisi myös työnantajien työttömyyden ainainen hyväksikäyttö palkkoja pienentävänä vipuvartena. Vastaavasti myös kulutus ja verotulot kasvaisivat. Tämähän taas toisi lisää hyvinvointia.

Entä sitten vastaavasti yritysten kilpailukyky ? Tuskinpa kilpailuky muuttuisi millään tavalla, hyvillä maksettaisiin hyvin, kuten ennenkin ja ne, ei niin hyvät, ajautuisivat vähitellen valtion hommiin. Lisääntyvän automaation myötä joka tapauksessa on osalle väestä keksittävä lähivuosina jotain miuutakin tekemistä, kuin peukaloiden pyörittäminen. Kynsi ja kauneusalonkeja on jo enemmän kuin tarpeeksi. Eikä pärekorien punomiskurssit taida ketään oikeasti kiinnostaa.

Toimisiko ehdotus ? Testata kyllä pitäisi, tyhmempiinkin juttuihin on valtion kassasta rahaa laitettu miljardeja.

Venäjällähän kai vastaavaa 100 % työllisyyttä kokeiltiin taannoin ja työn tuottavuus oli heikkoa, mutta siellä taas koko talousjärjestelmä oli toisenlainen.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Älä hättäile!
Valtion työllistäminen on vaihtoehto jo nyt, tuet ja avustukset, me tavalliset yrittäjät, jotka eivät saa tai halua tukia ja avustuksia kilpaillaan valtion kanssa koko ajan.
Vapaata irtisanomisoikeutta ei kuitenkaan ole eikä työnantaja ole bublikaani koska ei saa veronkannosta mitään palkkiota.
Kun pitää löytää uusia tuettvia ja avustettavia (kasvu) se laajenee koko ajan ja ennen pitkää kaikki työpaikat on valtion, eli joidenkin tavoite toteutuu.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Ideatasolla ihan hyviä ajatuksia. Olen itsekin ollut kallellaan vasemmistolaiseen populismiin. Ajatukset tulevat vain liian myöhään, sillä uskon, että Suomen kansa on jo peruuttamattomasti aivopesty noudattamaan itseohjautuvaa austerity-periaatetta. Tämä ilmenee siinä, että jos joku taho ehdottaa jotain järkevää ja hyödyllistä, minkä toteuttaminen voidaan kaataa austerity-periaatteeseen vedoten, niin nuo ehdotukset tyrmätään ja unohdetaan välittömästi, eikä niitä oteta esiin edes silloinkaan, kun taloudessa olisi pelivaraa (mitä ei tietenkään tapahdu koskaan).

Toinen asia, mihin ehdotus kaatuu, ovat maahanmuuttoon liittyvät reaaliteetit. Suomi on julkisesti ja virallisesti sitoutumassa luopumaan kotimaisen työvoiman suojelusta ja asia koskeva kansainvälinen sopimus allekirjoitetaan Marokossa 10.-11. joulukuuta. Se perustuslain kohta, joka määrää julkisen vallan suojelemaan kotimaista työvoimaa, on sen jälkeen ainakin alustavasti kumottu. Hyvin heikosti sitä on tähänkään asti noudatettu.

Aina kannattaa esittää hyviä ideoita ja olla välittämättä ikuiseen pessimismiin aivopestyistä suomalaisista.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Tiedän parikin firmaa ja ollut yhdessä töissäkin jossa työnantajan asenne oli että tulos tai ulos ja palkka on maksimissaan minimi.
Se toimii jokusen vuoden mutta työntekijöiden vaihtuvuus korjaa kyllä tilanteen. Nyt juuri kuulin yhdestä tälläisestä firmasta jossa vakiväki tekee huomattavia ylityömääriä isoilla bonusrahoilla koska firman maine on niin huono ettei uusia saa rekrytointia. Vajaus kymmenen vakityöntekijää heti..
Toisessa vaihtuvuus ja uusien kouluttaminen alkoi pomolla syödä luonnetta ja firman kannattavuutta, 7 vuotta ja 70 rekrytointia 50 hengen firmaan..
Kyllä markkinat hoitaa kuriin, tosin hirveän hitaasti, sellaiset firmat jotka eivät pidä työntekijöitään tyytyväisenä. Huonon tai hankalan työnantajan maine ei lähde kulumallakaan. Kerran ovet paukkuen irtisanottu tai sanoutunut työntekijä kertoo kokemansa vielä vuosia ja vuosia ja huonomaineiseen firmaan ei hakeuduta edes kysymään töitä kuin viimeisessä hädässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset