jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Suomen itsenäisyyden muistopäivä

On taas se päivä vuodesta, jolloin on aika kuunnella Irwin Goodmanin juhlavalssi:

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Olen toivotellut tutuille hyvää itsenäisyyden muistopäivää. Kukaan ei ole huomannut mitään outoa toivotuksessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomelta ei kukaan eikä mikään ole vienyt milliäkään itsenäisyydestä. Itsenäisyyden huipputapahtumana voidaan pitää sitä, että itsenäinen Suomen kansa halusi enemmistöpäätöksellä liittyä Euroopan Unioniin, mikä myös toteutui, Itsenäinen Suomen kansa voi halutessaan siitä myös milloin tahansa erota, mutta koska tuo assosioituminen vankensi tulevaisuutta Suomen itsenäisenä pysymiseksi, niin enemmistö ei sitä suurin surminkaan halua.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun putinistit ovat äänessä, on helppo huomata jo äänensävystä pettymys että Suomi on vielä itsenäinen. Pitäisi olla Putinin alamainen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen kansanäänestys liittymisestä EY:n oli äänestys itsenäisten valtioiden liitosta, liittovaltiosta ja itsenäisyyden luovuttamisesta ei puhunut kukaan.

"Angela Merkel: Kansallisvaltioiden tulee valmistautua luopumaan itsemääräämisoikeudestaan" (25.11.2018)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan moni voinut puhua siitä tai mistä tahansa, mutta vain Suomen parlamentaarinen hallitus voi tehdä päätöksiä koskien erilaisia valtiosopimuksia ja nekin pitää vielä tulla eduskunnan siunaaamiksi. Ei ole siis mitään ongelmaa olemassa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Juhalle ja Leolle (kommentit #2 ja #3): Jos tästä aiheesta haluttaisiin käydä asiallista keskustelua, pitäisi keskustella siitä, mitä kansallinen itsenäisyys tarkoittaa.

Kuten isälläni oli tapana sanoa, vain makuasioista voi kiistellä; tosiasioissa ei ole mitään kiistelemistä.

Tänään en jaksa käydä mitään asiallista keskustelua tästä aiheesta. Mutta jos joku haluaa valmistautua johonkin tulevaan keskusteluun, niin käsiteltäväksi tulevat vaikkapa sellaiset kysymykset kuin

1) Eduskunnan päätöksistä noin 80% on suoraan Brysselistä tulevien päätösten muodollista hyväksymistä. Missä määrin nuo päätökset ovat Suomen kansan tekemiä? (Itsenäisyyttähän ei kai ole se, että kansa on demokraattisesti päättänyt luovuttaa päätösvallan muualle?)

2) Materiaalinen itsenäisyys. Suomen kansa ei tuota lähestulkoonkaan kaikkia niitä tuotteita, joiden käytöstä hyvinvointimme on riippuvaista. Olemme riippuvaisia ulkomaankaupasta ja ulkomaankauppa on riippuvaista kauppasaartoon joutumisen estämisestä. Sen estäminen edellyttää tietyntyyppisen politiikan toteuttamista. Vääränlaisen politiikan toteuttaminen johtaa kauppasaartoon (vrt. mm. Kuuba. Pohjois-Korea, Venezuela).

jne...

Mutta kuten sanottu, tänään en jaksa alkaa vääntää tästä aiheesta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tässä jo vastasitkin kysymykseen olemmeko itsenäisiä. Emme tietenkään ole itsenäisiä jos se määritellään vain riippumattomuukseksi muista valtioista. Uskon kuitenkin, ettei valtaosa kansalaisista tarkoita itsenäisyydellä riippumattomuutta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Blogistilla on todella hyvä muisti kun muistaa vielä millainen itsenäinen Suomi oli vaikka jättikin tämän maan tomut jo vuonna 1984 (oliko oikein?). Muistin virkistämiseksi Kejo voisi kertoa meille huonomuistisille, mikä tässä NykySuomessa on suurin ongelma? Mikä on se asia mistä me täällä Suomessa emme voi päättää itsenäisesti?

Kejollekin hyvää itsenäisyyden muistojuhlaa sinne ulkomaille!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Teille huonomuistisimmille kertaukseksi, että muutin Norjaan 1987 ja takaisin Suomeen 1999, kuten olen kertonut tässäkin muistelmakirjoituksessani:

Sosialismin ajan nostalgiaa

Tuossa kirjoituksessani mainitsen myös sen, että se Suomi, johon muutin takaisin 1999, ei ollut se sama Suomi, josta muutin pois 1987. Takaisin muuttaessani tuntui kuin olisin muuttanut Venäjälle. Sitä vuoden 1987 Suomea ei enää ollut olemassa.

Vuonna 1999 tunnelma oli aivan eri, ankeampi, surullisempi -- aivan kuin Suomi olisi menettänyt itsenäisyytensä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä muutin Suomesta tammikuussa 1990 ja palasin heinäkuussä 2009. Kyllä siinä monenlaista eroa todellakin huomasi. Joskus oli pallo hukassa siitä mitkä kansan tunnot ovat vallalla ja mikä on virallinen totuus, mikä on soveliasta ja mikä ei.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kiitos oikaisusta. Muutos oli siis tunteesta. varmaankin apeus johtui finanssikriisin aiheuttamasta pitkästä lamasta. Et vastannut mistä aiheista Suomi ei voi itsenäisesti päättää. Se vielä puuttuisi, jos emme voi päättää autoverosta ja viinan myyntimonopolista. Jos EU kieltää tervan ja saunan, olen varma, että Pohjanmaalta lähtee valtuuskunta Brysseliin. Viinan vapaa nettikauppakaan ei tuota oikeusmurhaa poista:)

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Kummallista itsenäisyyttä,kun päätösvallasta 80% on valunut Brysseliin.
Varsinaista putinismia tai oikeammin Junkkerismia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nämä 80 prosenttia asioista ovat yhteisiä kaikile Euroopan maille. Koskevat kaupankäyntiä, kuljetuksia, liikennevälineitä, teollisuusstandardeja jne.

Lopulla 20 prosentilla voimme julistaa sotia ja muita vastaavia isompia juttuja joita itsenäiset maat itsenäisesti tekevät.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Juuri niin. Meidän kannalta ei olisi pahitteeksi, jos EU:lla olisi vielä toimiva ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Vaikka EU on taloudellinen "suurvalta" ulko- ja turvallisuuspolitiikassa se ei ole uskottava tekijä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kaupankäynnissä päätösvalta on 100% kummallakin kaupan osapuolella. Ei kaupankäynti tarkoita itsenäisyyden menettämistä. Entä tavaroiden ja työvoiman vapaa liikkuvuus? Menikö sen mukana itsenäisyys? Entä lainsäädäntö? Kumpi on parempi, Eduskunnan säätämä 120 moottoritienopeus vain Brysselin säätämä? Onko Espoo enää itsenäinen jos täällä joutuu noudattamaan Suomen lakeja? Espoon itsenäisyys on menetetty. Kaikki on suhteellista.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Villikari&Mirala kuin komissaareja vanhasta Neuvostoliitosta.Kaikki se propakanda
sai kaiken näyttämään niin ruusuiselta ja kansa nyökytteli ja hurrasi. Todellista
Suomettumista teidän sepustukset .

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Voisitko hieman tarkentaa mikä näissä "komissaarien" sepustuksissa on virheellistä tietoa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Direktiivien alku Kiinassa

Terrakottasotilaista tunnettu Kiinan ensimmäinen keisari QIN yhdisti vuonna 221 e.Kr. seitsemän keskenään tappelevaa ruhtinaskuntaa.

"Jakautuneen Kiinan aikana monet asiat olivat aiheuttaneet hämmennystä. Kukin seitsemästä valtiosta käytti erilaisia pinta-alayksiköitä, eri pituisia vaunujen akseleita sekä erilaisia lakeja, kolikoita, painoja, mittoja, pukeutumistyylejä ja kirjoitusjärjestelmiä. Suuren keisarin johdolla nämä kaikki yhtenäistettiin ja otettiin käyttöön maanlaajuisesti. Sen jälkeen esimerkiksi ajoneuvoissa oli sama raideleveys."

Monissa asioissa Eurooppa on samalla tasolla kuin pronssikauden Kiina: Kymmeniä valtioita jotka eivät ole juuri muuta tehneet kuin taistelleet keskenään eniten maailmassa, kaikissa erilaiset lait, raha ja mittayksiköt. Vasta nyt EU on alkanut standardisoida ja yhtenäistää kuten Kiinassa tehtiin yli 2200 vuotta sitten. Vieläkin on paljon ihmisiä jotka haluaisivat ns. itsenäisyyttä eli palata pronssikaudelle.

http://leomirala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240502-d...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset