jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Samjiyonin piirikunnan rakentaminen on esimerkki sosialismin voimasta

Pohjois-Koreassa ollaan rakentamassa Samjiyonin piirikuntaa. Kokonainen uusi kaupunki rakennetaan asuintaloineen, kouluineen, päiväkoteineen, tuotantolaitoksineen, rautateineen jne.

Tämä voidaan tehdä hallitusti ja koordinoidusti juuri siksi, että valtio omistaa maan ja on rakentajien (mm. armeija) sekä tuotantolaitosten omistaja ja työnantaja. Sekä siksi, että valtion toimintaa ohjaavat poliitikot eivät ole yksityisten kapitalistien taskussa, poliitikkoina heidän armostaan, vaan pystyvät toimimaan koko kansan hyväksi kenenkään häiritsemättä.

Kapitalismin puolustajatkin ymmärtävät, että yritykset toimivat tehokkaimmin silloin kun ne koordinoivat toimintonsa koko yrityksen mittakaavassa – tai vielä mieluummin kartelleissa (avoimesti tai salaa) yhdessä muiden yritysten kanssa niin ettei tarvitse edes kilpailla.

Miksi noille samoille kapitalismin puolustajille on sitten niin vaikeaa ymmärtää, että kokonainen yhteiskunta toimii tehokkaimmin silloin kun sen toiminnot koordinoidaan koko yhteiskunnan mittakaavassa? Tämä on minulle mysteeri.

(Jos joku ei ole huomannut kapitalistisessa yhteiskunnassa vallitsevaa sisäistä kitkaa, niin miettiköön vaikka sitä, että maamme on poliittisesti paikalleen pysäköity ainakin kuukaudeksi, koska poliitikot käyvät kamppailua siitä, ketkä pääsevät toteuttamaan sitä politiikkaa, jonka sisältö on joka tapauksessa jo etukäteen muiden tahojen toimesta lukkoon lyöty. Taikka miettiköön sitä, että aina vain suurempi osa taloudesta ja inhimillisestä työstä kuluu kaupalliseen mainontaan ja markkinointiin, joka on yhteiskunnan kannalta totaalisen tuottamatonta ja motivoituu pelkästään yritysten välisellä kilpailulla.)

 

Tässä Pohjois-Korean television dokumentti rakennusprojektista:

KCTV Documentary on Samjiyon construction project

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Olipa dokumentilla hurmioitunut selostaja. Mikähän tuollaisen innostuksen on saanut aikaan? Minusta kuvissa näytti olevan aivan tavallisia taloja ja vapputunnelmaisia marssijoita.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Pohjois-Koreassa ihmiset kuolevat nälkään mutta onneksi heidän ei tarvitse tehdä sitä pahoina kapitalisteina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset