jannekejo Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista.

Ensimmäinen vaaliennuste vuoden 2023 eduskuntavaaleihin

Jokainen, joka ymmärtää, mistä nykyiset yhteiskunnalliset ongelmat Euroopassa johtuvat, tietää, että niihin on olemassa vain yksi ratkaisu ja että sitä ratkaisua ei oteta käyttöön, koska se olisi yhteiskunnallista valtaa käyttävän luokan etujen vastainen.

Ongelmat johtuvat käytössä olevasta talousjärjestelmästä ja sitä ei tulla vaihtamaan vielä seuraavien 4 vuoden aikana. Tuo talousjärjestelmä antaa taloudellisen ja yhteiskunnallisen vallan pienelle vähemmistölle, joka sitten hallitsemiensa tiedotusvälineiden avulla aivopesee koko kansan pitämään kynsin hampain kiinni tuosta talousjärjestelmästä katkeraan loppuun asti.

Yksikään eduskuntapuolue ei tunnista tai tunnusta sitä, että nykyiset yhteiskunnalliset ongelmat ovat kapitalistisen talousjärjestelmän oireita. Tämä jo sinällään todistaa valtamedian aivopesun onnistuneisuutta.

Ainoa ratkaisu noiden ongelmien ratkaisemiseksi on sosialismiin siirtyminen, mutta koska sitä ei tehdä, on edessä umpikuja ja seinään törmääminen.

Vaikka kaikki eduskuntapuolueet ovat yhdessä ryppäässä siinä mielessä, että ne eivät tunnista tai tunnusta ongelmien syytä, voidaan eduskuntapuolueet jakaa kahteen ryhmään sen perusteella, kuinka räväkästi ne huutavat ongelmista.

Perussuomalaiset ovat omassa luokassaan ongelmista valittamisessa. Toki Perussuomalaisetkaan eivät tunnu ymmärtävän, mistä ongelmat johtuvat, mutta ovatpahan ainakin kovasti huolissaan ja valmiina ”aggressiivisiinkin” ”ratkaisuihin”. Muut eduskuntapuolueet sen sijaan esittävät, että kaikki ongelmat ratkeavat kunhan vain jatkamme samalla tiellä kuin tähänkin asti (mikroskooppisia justeerauksia lukuunottamatta) mutta entistä kovemmalla vauhdilla.

Kansa sitten äänestää Perussuomalaisia hädissään ja protestiksi, vaikka syvällä sisimmissään ehkä tuntevatkin, ettei Perussuomalaistenkaan politiikka oikeasti mitään ratkaisisi.

Niinpä siis vuoden 2023 eduskuntavaalien – jos sellaiset silloin vielä Suomessa pidetään – ennusteeksi tulee se, että Perussuomalaiset nousevat maan suurimmaksi puolueeksi yli 25%:n äänisaaliilla. Pidän tätä ennustetta itse asiassa aika varovaisena.

Kannattaa oppia historiasta ja lukea, mitä Trotsky kirjoitti fasismin noususta 1920- ja 30-luvuilla:

 

Leon Trotsky's

FASCISM

What It Is and How To Fight It

 

Lyhyesti sanottuna tarinan opetus on se, että kun kapitalistinen talousjärjestelmä alkaa viedä keskiluokalta tulevaisuudennäkymät ja niinsanotuilla vasemmistopuolueilla ei ole rohkeutta tai ymmärrystä esittää mitään muuta kuin oikeistopolitiikan kevytversiota, kansa kääntyy vaihtoehtojen puutteessa äärioikeiston puoleen.

On siis tärkeää ymmärtää, että fasismiin luisumisen välttämiseksi erityisesti vasemmistopuolueilla on valtavan iso vastuu: niiden on tarjottava oikeasti sosialistista eikä pelkästään sosialidemokraattista vaihtoehtoa.

Tähän mennessä on jo historian aikana nähty muutamaan kertaan, että sosialidemokratia ei ole mikään vaihtoehto oikeistopolitiikalle, vaan pelkästään sen kevytversio. Ja vaihtoehtojen puuttuessa tavalliset keskiluokkaiset ihmiset menettäessään uskon taloudelliseen tulevaisuuteensa radikalisoituvat ja turvautuvat äärioikeistoon, ellei sosialistista vaihtoehtoa ole tarjolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Ei sosialismiin vaan demokraattiseen talouteen.
www.democraticeconomy.net

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tähänkin kannattaa tutustua:

http://www.zeitgeist.fi/lisaa/ukk/

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minusta olisi mielenkiintoista tietää miten Hyryläinen järjestäisi "demokraattisen talouden" jos sosialismi, s.o. tuotantovälineet käyttäjiensä hallussa ja kaikille yhteiskunnan osa-alueille ulottuva demokratia, ei kelpaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset